Prezident klubu Pavel Ohera: Semifinále bude úspěch, dlouhodobě chceme výš

Rozhovory
ÚT 2. 7. 2024
Po turbulentním létě, ve kterém se spekulovalo o budoucnosti znojemského hokeje, je konečně jasno. Orli Znojmo pokračují ve druhé hokejové lize, prezidentem klubu zůstává Pavel Ohera. Došlo ale k přerozdělení kompetencí, zeštíhlení realizačního týmu a skladbě prakticky nového mužstva. Jaké jsou jeho ambice? Co se dělo v létě? A kam klub aspiruje v dlouhodobějším výhledu?

Jaká je nyní vaše role v klubu?
Zůstávám majitelem klubu. Nebudu se ale dál významně angažovat v jeho fungování, finančně ani skladbou kádru, tu budou mít na starosti jiní. K tomuto rozhodnutí mě vede fungování některých lidí na znojemské radnici. Naznal jsem, že dokud tam bude vládnout takový chaos, nemíním ve Znojmě jakékoliv aktivity podporovat. Nemyslím si, že jsem v tomto jediný znojemský podnikatel. Byl jsem zároveň zvolen do výkonného výboru mládeže brněnské Komety, takže mi i tato funkce zabere nějaký čas.

Vraťme se ještě na skok k loňské sezóně v CHANCE lize, která skončila sestupem. Jak ji zpětně hodnotíte?
Samozřejmě to pro nás bylo velké zklamání. Částečně je to určitě i moje vina. Šli jsme do soutěže s týmem, který si rok předtím ve druhé lize odvykl hrát kontaktní hokej a najednou jsme čelili úplně jinému stylu hry. Nedokázali jsme se mu přizpůsobit. Navíc jsem přesvědčený o tom, že starší hráči netáhli tak, jak táhnout měli.

Byla to ta hlavní chyba?
Jejich názor byl, že jsme ligu schopni udržet a že kolektiv, který vybojoval rok předtím postup ve druhé lize, by se neměl trhat. Jenže hráči, kteří o patro níž nasbírali dvacet, třicet bodů, se v první lize vůbec nedokázali prosadit. Takových jsme tu měli hodně a bohužel se ukázalo, že na soutěž nemají. Starší hráči neustále nabádali, aby všichni zachovali klid, navíc na trhu žádní kvalitní hokejisté, které bychom mohli přivést, nebyli. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Druhá věc je, že jsme vůbec nezvládali koncovky zápasů. Nechci jmenovat konkrétní utkání, ale poztráceli jsme tam určitě patnáct dvacet bodů. Je třeba se poučit z chyb.

Nyní tedy klub čeká opět druhá liga, jaké jsou v ní ambice?
Chtěli bychom hrát v moravské skupině v popředí tabulky. Konkrétní cíl se mi těžko stanovuje, kádry klubů se teprve skládají. Vypadá to, že Tábor bude v české části ustřelený, tam se v dobrém slova smyslu zbláznili a staví velmi silný tým. V moravské části vypadá ambiciozně Havířov. Řeknu to takhle... byl bych spokojený, pokud se dostaneme do semifinále. Finále by bylo úžasné.

Klub představil první část kádru, je v ní velké zastoupení mladých hráčů, ale i některé opory z loňského týmu. Kdo tedy není skládá mužstvo?
Zodpovědnost za skladbu kádru má Petr Hrachovina jako sportovní manažer. Má kontakty a věřím, že se nám povede složit konkurenceschopný tým. Do soutěže vstoupíme s asi o něco menším kádrem, než jsou fanoušci zvyklí, ale nevylučujeme, že budeme podle situace dál posilovat i v průběhu sezóny.

Ještě než bylo ohledně dalšího vývoje znojemského hokeje jasno, většina hráčů z loňského mužstva podepsala jinde. Byli mezi nimi takoví, o které byste měli zájem?
Byl jsem v úzkém kontaktu s Tomášem Svobodou, ale přesně jak říkáte, panovala nejistota a nebylo jasné, jak to celé dopadne. Nějaké oťukávání proběhlo i s Dominikem Grohem, ale ten měl velké požadavky, které jsme nemohli splnit. Jinak ne.

Hlavním trenérem je znojemský odchovanec Milan Procházka, proč padla volba právě na něj?
Milan je místní kluk, zapálený do hokeje. Trénoval mládež, práce ho baví. Věříme, že si zaslouží dostat šanci v seniorském hokeji a že se k týmu bude dobře hodit. Jirka Beroun s Tomášem Jakešem to táhli velmi dlouho a myslím si, že si potřebují mentálně odpočinout.

Pojďme ještě k té nejistotě, která na jaře ohledně dalšího směřování hokeje ve Znojmě panovala. Jak celou situaci hodnotíte?
Jsem přesvědčený o tom, že jedinou snahou "konkurenčního" subjektu Hynka Blahy bylo dostat nás ze zimního stadionu pryč. K tomuto kroku měla významně pomoci jeho spolupráce s některými lidmi na radnici. Především oni uvěřili jeho "pohádce" o tajemném anglickém investorovi, který přijde a bez nároku na cokoliv zrekonstruuje zimní stadion a každoročně dá k dispozici několik milionů eur na provoz klubu. Pohybuju se v byznyse hodně let, ale na zázraky nevěřím. Podle našich informací navíc jeho jediný kontakt s ICEHL byl ten, že tam odeslal pozdě přihlášku. Ta byla smetena ze stolu. Tajemní investoři měli předběžně domluvené dvě schůzky s vedením ligy, ani na jednu se z podivných důvodů nedostavili. Zároveň je zarážející, že přes své prostředníky, především pana Antonoviče, měl pan Blaha nejvíce toužit po licenci na druhou ligu, kterou vlastní můj klub. To celé nás vede k domněnce, že záměrem bylo vyvolat euforii kolem ICEHL, pak pokrčit rameny, říct, že to z mnoha důvodů nevyšlo, a jako zachránce hrát druhou ligu. Raději nebudu rozvádět jeho “propouštění” zaměstnanců zimního stadionu a jiné excesy.

Bylo by dobré, kdyby se pan Blaha zabýval především svými závazky za ledy v jeho znojemské lize. Pokud chce dělat hokej ve Znojmě, může za mnou přijít a dát mi nabídku, nemám s tím problém. Pokud bude zajímavá, jistě se domluvíme. To se ale nikdy nestalo a já jsem přesvědčený, že se ani nestane. Zadarmo klub samozřejmě nedostane. S ohledem na tyto okolnosti jsme souběžně s celým tímto děním činili kroky tak, aby tady alespoň druhá liga byla.

Vedení města dlouho otálelo s vyjádřením, nakonec vám vyjádřilo podporu. Jaké jsou vztahy s radnicí?
Jsme dohodnuti na spolupráci na další dva roky, do konce volebního období současné radnice. Musím říct, že jsem už zažil různá obsazení vedení města, ale nikdy jsem nezažil to, co nyní. Někteří lidé z vládnoucí koalice se chovají doslova jako neřízené střely. Paní Šalomonová přišla na zápas A-mužstva jedinkrát se slovy, že se jde podívat, jak tady prožíráme městské peníze. Ta se postavila do role jakési svaté inkvizice, která má za úkol zlikvidovat vše, co funguje. Pan Svoboda byl jistě vynikající plavec, ale nevím, zda je kompetentní řídit Znojemskou tepelnou společnost a u toho zároveň dělat "ministra sportu" a dalších odvětví našeho města. Tu odvolává ředitele Znojemské besedy, tu rozděluje obsazení ledu na zimním stadionu, tu prostory na plaveckém stadionu... Dokonce i oprava Pražské ulice je podle jeho slov prací města, přitom silnice patří státu. Podobných případů bych mohl uvést daleko více.

Jaká je tedy vize klubu do budoucna? Kam chce aspirovat?
Především nechceme spoléhat na žádné zázračné investory, kteří se z ničeho nic zjeví a tak jak se zjevili, tak zase zmizí. Určitě chceme hrát vyšší soutěž než druhou ligu. To znamená buď první ligu, nebo zahraniční soutěž. Je třeba si ale uvědomit, že ve městě velikosti Znojma nelze dělat profesionální sport bez podpory radnice. Do velké míry tak záleží na ní, jak se k tomu postaví.

NEWSLETTER