Nový kouč Baďouček: Chci naplnit ambice. Věřím, že budeme stoupat tabulkou

Rozhovory
ČT 5. 10. 2023
Svůj návrat na znojemskou střídačku Václav Baďouček vítězstvím neoslavil, avšak pozitivem pro něj bylo, že ani za nepříznivého stavu 1:5 to jeho svěřenci nezabalili a utkání v posledních minutách ještě zdramatizovali. Jaké jsou jeho další postřehy z kabiny bezprostředně po příchodu? A jak vzpomíná na třináct let staré extraligové angažmá po boku nynějšího reprezentačního kouče Radima Rulíka?

Máte za sebou první zápas na znojemské střídačce. Co si z něj odnášíte? Na co se budete chtít zaměřit?

Hlavně na to, abychom proměňovali šance a abychom zjednodušili hru. Měli jsme spoustu šancí, abychom dali góly. V každém případě jsme utkání s Prostějovem prohráli už v první třetině svou nedisciplinovaností. Třikrát jsme byli vyloučení, z toho dvakrát úplně zbytečným způsobem. Pozitivem bylo, že i přes nepříznivý výsledek 1:5, kluci utkání nevzdali a bojovali až do konce. Toto si musíme přenést i do dalších střetnutí.

Jak se vůbec udál váš příchod do Znojma?

V neděli dopoledne mě oslovilo vedení klubu s nabídkou. Krátce jsme si popovídali o tom, co by se mělo dít. Ta dohoda byla opravdu rychlá.

Znojmo je ve spodní části tabulky. Cítíte tlak na výsledky?

Tlak na výsledky je pořád. Samozřejmě pokud jste dole, tak je to horší. Ale i když jste první, tak chcete pořád vyhrávat.

Jak se stavíte k tomu, že v kádru máte dost hráčů, kteří hokej na takové úrovni zatím nehráli?

Samozřejmě je to náročné, protože s tím profesionálním hokejem teprve začínají a rovnou skočili o soutěž výš. Musí se zadaptovat. Viděl jsem nějaké zápasy na videu a mám pocit, že k tomu ještě nedošlo. Někteří si ještě neuvědomili, že jsou o soutěž výš a že hrají proti daleko kvalitnějším hráčům.

Jak budete řešit situaci ohledně gólmanů? Na soupisce máte tři, ale největší prostor dostává Dominik Groh, naopak Matěj Žajdlík ještě nechytal...

Jsem tady pouze den, takže se k tomu nemůžu vyjádřit. Všechny tyto věci budeme teprve řešit.

Budete pokračovat v posílání nevytěžovaných hráčů na zápasy do Techniky?

Ano. Je to dobře, protože ve Znojmě nedostanou tolik prostoru. Je tedy lepší, když jsou v tom herním zatížení. To tréninkem nenahradíte.

Už víte, zda budete chtít tým posílit o nějaké nové hráče?

Jsem tu krátce. Ale i tohle je téma, nicméně zatím bych si to nechal pro sebe.

Od soboty do středy vás čekají hned tři zápasy. Bude vůbec čas něco změnit?

Já to mám takhle radši a řekl bych, že i hráči. Na ty věci, které chceme udělat, si čas najdeme.

Loni jste pomáhal se záchranou Pardubic B, teď přicházíte opět do týmu, který je na spodku tabulky...

Věřím, že budeme stoupat. Do Pardubic jsem přišel v téměř beznadějné situaci. Tady je ambice, aby se bojovalo o play-off. Budu se to snažit naplnit.

Ve Znojmě jste trénoval před třinácti lety s Radimem Rulíkem. Jaké na to máte vzpomínky?

Krásné. Byla to poslední extraligová sezóna Znojma, byla náročná. Tehdy se mi tu hrozně líbilo a věřím, že se mi tu bude líbit znovu.

Radim Rulík je nově zvoleným trenérem reprezentace. Jste stále v kontaktu?

Jsme. Radim mi gratuloval. V loňské sezóně v Pardubicích jsme byli v častém kontaktu, protože jsme potřebovali pomoc od A-týmu. Trénovali jsme spolu i ve Varech, takže ty vazby tam pořád jsou.

Vy jste po té extraligové sezóně měl možnost zůstat ve Znojmě i nadále, že?

Ano, bylo ve hře, že zůstanu jako hlavní trenér, ale po přesunu licence do Brna bylo přáním pana Vlasáka, abych s těma klukama, kteří šli ze Znojma do Brna, působil i já. Nabralo to tedy jiný směr. Doufám, že po těch x letech naplním ta očekávání ve Znojmě.

Od té doby se vyměnilo vedení klubu, nejsou tu ani hráči, kteří tu tehdy pod vámi působili. Jediný člověk, který vás tehdy zažil, je Jiří Beroun, váš současný asistent…

Je to tak. Třináct let je hrozně dlouhá doba, takže není nic neobvyklého, že se to tady všechno proměnilo. S Jirkou jsme se v průběhu let potkávali na různých hokejových akcích, takže jsme vždycky prohodili několik slov. Je vždycky dobré, když v tom týmu, kam jdete, najdete někoho, s kým se už znáte. Můžete s ním pak komunikovat napřímo.

NEWSLETTER