2. liga - čt 13. 4. 2023
F2
Znojmo
4:1
2:0, 1:0, 1:1
Letňany
2'
15'
1/3
35'
2/3
45'
49'

Orli přidali druhý bod do finálové sady

Znojemští hokejisté zaznamenali skvělý vstup do zápasu a již ve 2. minutě se ujali vedení. Náskok ještě dokázali navýšit, a přestože Letci vsítili alespoň symbolický gól v početní výhodě, víc už jim Orli nedovolili. Sami si tak dokráčeli pro další vítězství před skvělými domácími fanoušky. Stav finálové série 2:0.

Také druhé finálové utkání mezi Znojmem a Letňany začalo brzkým gólem. Třiaosmdesát vteřin stačilo domácím k tomu, aby rozburáceli nabušené ochozy zimnímu stadionu. Stránský zavezl kotouč do útočného pásma a krásným pasem před bránu našel volného Martina Šťovíčka, pro kterého bylo lahůdkou zakončit. Orli znovu svého soupeře mačkali a hrálo se převážně v jejich útočné třetině. Naopak hosté se probojovávali před Groha jen sporadicky a s jejich střeleckými pokusy neměl znojemský gólman velké potíže. Až na startu 15. minuty to zkoušel z bezprostřední blízkosti Vacín, ale Groh si poradil i s následnou snahou o dorážku. Z protiútoku naopak rychle kontrovali Orli. Marek Špaček a Martin Šťovíček se dostali do brejku, několikrát si před Brázdilem prohodili kotouč a druhý jmenovaný jej pak zametl za záda již dezorientovaného brankáře.

Prostřední dějství přineslo na svém startu řadu nepřesností a také méně pohlednou podívanou. Až těsně před polovinou duelu putoval na trestnou lavici hostující hokejista a Znojemští rozehráli premiérovou početní výhodu v utkání. V ní několikrát pálil aktivní Tomáš Svoboda, ale ani jeden jeho střelecký pokus se neujal. Přesilovku si Orli vyzkoušeli vzápětí i podruhé, ale se stejným efektem. Většinu času sice strávili před Brázdilem, ale jediné ohrožení bylo z hole Hrušky, kterému ale zakončení z kruhu příliš nesedlo a gólman se navíc nenechal zaskočit. Hru oživila také menší strkanice Sklenáře s Fialou, za níž si oba odpykali dvě minuty.

A aby toho nebylo málo, mohli znojemští hokejisté těžit i z dvouminutové výhody pět na tři, která přišla krátce před koncem druhé třetiny. I touto šancí však Orli pohrdli, a přestože to z prostoru kruhu několikrát zkoušeli, trefil Hruška jen boční síť a Šťovíček napálil kotouč pouze do hrudi připraveného gólmana. Letňany ale časté tresty přeci jen stály hodně sil a již v plném počtu hráčů na obou stranách domácí k obrovské radosti svých fandů udeřili. Tomáš Svoboda se krátce po buly prosmýkl do ideální pozice mezi kruhy a zařídil třetí trefu svých barev.

Do třetí části zápasu vstoupili velkou šancí hostující hráči, konkrétně Arnošt prověřil pevnost Grohova betonu. Orli však znovu převzali aktivitu a ve 45. minutě propukla znojemská euforie počtvrté naplno. Jan Hruška si po křídle najel do pásma a dokonale zaskočil letňanského gólmana, který na jeho pokus téměř ani nezareagoval. Na Letcích ale bylo znát, že rozhodně chtějí umazat nulu na své straně skóre. A dostali k tomu dobrou příležitost v polovině třetiny, kdy usedl na trestnou lavici Zukal. Hosté se nerozpakovali a jejich první finálovou trefu zařídil z prostoru brankoviště důrazný Vojtěch Kropáček. Víc ale Orli svému soupeři nechtěli dovolit. Závěr duelu už byl hodně opatrný a Znojmo si bez větších potíží dokráčelo i pro druhý domácí finálový bodík.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (Znojmo): Včera byl jeden zápas, ten nějak skončil a dnes byl nový a jiný. Nikdo nemohl čekat, že to Letňany vypustí. Začínalo se od nuly, a už byli mnohem připravenější. Výborně hráli ve středním pásmu a nebylo lehké se přes něj dostávat. Hráli obětavě a zodpovědně do obrany. Pro nás to byl mnohem těžší zápas. Ve třetí třetině nám vypadl navíc náš systém a úplně zbytečně jsme jim dali čuchnout. V Letňanech bude užší kluziště, což bude velký rozdíl, ale my si to vyzkoušeli už ve Vyškově. Musíme se na to pečlivě připravit a udělat vše pro postup.

Ondřej Poul (Letňany): Dnes jsme podali mnohem lepší výkon než v prvním zápase. Potřebovali jsme trochu čas se adaptovat na tak kvalitní mužstvo jakým je Znojmo, protože celý rok jsme s tak kvalitním mužstvem prostě nehráli. Něco jsme si k tomu řekli a od druhé poloviny zápasu už byl náš výkon v rovině toho co chceme hrát. Troufnu si říct, že třetí třetina už byla naše a my v ní byli lepším týmem. Podařilo se nám konečně dát i gól, což zapůsobilo na naši psychiku. Nyní se přesouváme na naše užší kluziště do Prahy a garantuji vám, že tam to Znojmu zadarmo prostě nedáme. Podařilo se nám využít přesilovku, které v play-off rozhodují, což ukázala už série s Vyškovem. My měli jednu nebo dvě, to nám přijde až směšný. Ještě více na nich zapracujeme a v Praze ukážeme plně naši sílu v nich.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
95 Martin Šťovíček 2 0 0 2 0 0
57 Jan Hruška 1 1 0 2 0 0
23 Tomáš Svoboda 1 0 0 1 0 0
10 Lukáš Adámek 0 1 0 1 0 0
93 Petr Beránek 0 0 0 0 0 0
20 Patrik Čermák 0 0 0 0 0 0
47 Jakub Jenáček 0 0 0 0 0 0
43 Vojtěch Kloz 0 0 0 0 0 0
27 Max Kotrba 0 0 0 0 0 0
55 Jakub Köver 0 0 0 0 0 2
94 Erik Mareš 0 1 0 1 0 0
19 Tomáš Pigl 0 0 0 0 0 0
9 Jiří Remta 0 0 0 0 0 0
72 Jan Sedláček 0 0 0 0 0 0
66 Dominik Sklenář 0 1 0 1 0 2
73 David Stránský 0 1 0 1 0 0
28 Ondřej Svoboda 0 0 0 0 0 0
88 Marek Špaček 0 1 0 1 0 0
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 0 0
34 Lukáš Zukal 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
98 Dominik Groh 60 20 1 19 95 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER