2. liga - ne 2. 4. 2023
SF1
Znojmo
4:3
0:2, 1:1, 3:0
Chomutov
1/3
32'
2/3
44'
46'
60'
6'
19'
36'

Obrovské semifinálové drama ukořistili Orli

V Nevoga aréně začali lépe hosté, kteří dokonale zaskočili Orly a po zásluze si přisvojili dvougólové vedení. Znojemští pořádně sešlápli plyn až s polovinou duelu a hnáni skvělými fanoušky nejdříve vyrovnali a v samotném závěru dokonali dechberoucí obrat v poslední vteřině utkání. Stav série 1:0.

Na znojemském ledě se hrál před bouřlivou kulisou svižný hokej od prvních minut. Navíc borci obou týmů se nebáli jít velmi brzy do strkanic a tvrdších zákroků. Chomutovu sedl divočejší start lépe a v početní výhodě otevřel účet duelu. Jakub Chrpa dostal až příliš volného prostoru před brankovištěm a dokázal procpat kotouč za gólmana Žajdlíka. Hosté tak Orly dokonale zaskočili a své dílo mohli dokonat v další přesilovce. Při ní však defenzívě unikl Jan Hruška, který sice Běhulu nepřekonal, ale při zakončení byl faulován. Díky tomu byly síly na ledě opět vyrovnány. Znojmo se začalo postupně tlačit více do útoku, ale naráželo na dobře zformovanou obranu Chomutova a vlastní nervozitu při střelbě.

V závěru třetiny se opět vylučovalo na obou střídačkách, ale hra v pozměněném počtu hokejistů s sebou nepřinesla žádnou změnu. Ta přišla až po návratu hříšníků na led a znovu udeřili Piráti. Z hodně ostrého úhlu překvapil Žajdlíka Viktor Hübl. Krátce po druhé brance Chomutova byl zápas přerušen kvůli problémům s ledovou plochou a hráči minutu před koncem první periody odjeli předčasně do kabin.

Po téměř půlhodinové pauze se mantinely znovu rozduněly a Orli začali početní výhodou. Po odehrání zbývající minuty z první části si týmy prohodily strany a bleskově odstartovalo druhé dějství. Rozhodčí i nadále pokračovali v trendu častého vylučování a Piráti ve svých výhodách opravdu zle zatápěli, blízko třetímu úspěchu byl Mála, ale Žajdlík zůstal tentokrát nepokořen. Domácí fandové hnali své barvy do útoku, ale Znojemští byli stále jako opaření. Zlom přišel až krátce po polovině duelu. Lukáš Adámek umazal nulu na domácí straně po střele, která Běhulovi trochu překvapivě propadla až za záda. Orli po gólovém impulzu výrazně ožili a blizoučko k vyrovnání byl po rychlém výpadu Jenáček, v zakončení ale trefil pouze hruď připraveného maskovaného muže Chomutova.

Znojemské naděje ale byly zase velmi brzy zchlazeny. Zmatků před Žajdlíkem dokázal perfektně využít František Lukeš a odražený kotouč zametl do znojemské sítě. Orli mohli vzápětí opět snížit, po faulu na Martina Šťovíčka bylo nařízeno trestné střílené, a sám Šťovíček se také rozjel k jeho provedení. Příliš však otálel se zakončením a z blízkosti trefil jen připravenou výstroj gólmana. Ani závěrečná početní výhoda domácím příliš štěstí nepřinesla, a tak si její kratší část přenesli i do třetí třetiny.

Krátce po návratu z šaten při doznívající výhodě orazítkoval Tomáš Svoboda tyč chomutovské svatyně. Orli díky dalšímu trestu pro soupeře pokračovali v obrovském tlaku, snížení doslova viselo ve vzduchu a vzal ho na svá bedra Tomáš Svoboda, jenž dostal nabito do prostoru kruhu a neomylně napálil kotouč za záda přesouvajícího se brankáře Běhuly. Jihomoravané opět neskutečně ožili a hnáni tribunami dočkali se velmi rychle vyrovnání. Petr Beránek se radoval z velmi podobného gólu jako v první třetině hostující celek – z ostrého úhlu po odrazu kotouč znovu trochu překvapivě skončil za brankovou čárou.

Hra se v dalších minutách trochu uklidnila, na obou týmech bylo znát, že nechtějí udělat chybu. Blízko vedení byli Orli po střele Kövera z mezikruží, na druhé straně kluziště zase Žajdlík vytáhl skvělý zákrok proti zakončujícímu Filipovi, který zůstal před znojemským gólmanem naprosto osamocen. Minuty ale rychle ubíhaly, stav 3:3 stále svítil na časomíře a napětí bylo všudypřítomné. A pak se stalo něco neskutečného – vteřinu před koncem základní hrací doby propálil vše, co mu stálo v cestě Jakub Jenáček. Obrovská euforie zaplavila znojemský stadion. Druhé utkání semifinálové série je na programu v pondělí opět od 18:00.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (Znojmo): Chomutov hrál od začátku ze zabezpečené obrany a čekal na nás. My tam měli tři hloupé fauly, dva z toho v útočném pásmu. Nemůžeme jim potom v přesilovkách nechat prostor, Lukeš s Hüblem jsou na ty přesilovky neuvěřitelní hráči, umí to sehrát. Dostali jsme z toho dva góly. K tomu závěru opravdu nevím, kdo píše takový scénář.

Kamil Koláček (Chomutov): Byl to těžký zápas. Ukázalo nám to realitu, jak je Znojmo opravdu našláplý. Ale myslím si, že jsme to rozehráli velice dobře, drželi jsme se systému, oni s ním měli problém, nejsou na to úplně zvyklí samozřejmě. Vedli jsme, jenže bohužel jsme to nezvládli. Za mě hlavně teda druhou třetinu, kdy jsme povolili. Pořád je to první bod, musí získat tři a zítra se s nimi o to porveme znovu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
10 Lukáš Adámek 1 0 0 1 0 0
93 Petr Beránek 1 0 0 1 0 0
47 Jakub Jenáček 1 0 0 1 0 0
23 Tomáš Svoboda 1 1 0 2 0 2
20 Patrik Čermák 0 1 0 1 0 0
57 Jan Hruška 0 2 0 2 0 0
27 Max Kotrba 0 0 0 0 0 0
55 Jakub Köver 0 1 0 1 0 0
94 Erik Mareš 0 0 0 0 0 2
71 Kirill Nižnikov 0 0 0 0 0 2
19 Tomáš Pigl 0 0 0 0 0 0
9 Jiří Remta 0 0 0 0 0 0
72 Jan Sedláček 0 0 0 0 0 0
66 Dominik Sklenář 0 1 0 1 0 0
73 David Stránský 0 0 0 0 0 0
28 Ondřej Svoboda 0 0 0 0 0 0
88 Marek Špaček 0 0 0 0 0 2
95 Martin Šťovíček 0 2 0 2 0 0
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 0 0
34 Lukáš Zukal 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
77 Matěj Žajdlík 60 18 3 15 83.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER