2134 zápasů v NHL: Rozhodčím v lize pomůže Pierre Racicot

ICE Hockey League
PÁ 9. 7. 2021
Kanadský čárový rozhodčí Pierre Racicot, který letos po 28 letech ukončil svou kariéru v NHL, pomůže rozhodčím v bet-at-home ICE Hockey League. V úvodu sezóny odpíská několik utkání, bude pracovat také jako supervizor.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Čtyřiapadesátiletý Racicot ukončil aktivní kariéru v NHL letos 8. května v zápase mezi Floridou Panthers a Tampou Bay Lightning. Patří mezi nejuznávanější rozhodčí na světě a svým způsobem je i on hokejovou celebritou. Den před jeho posledním zápasem o něm vyšel obsáhlý profil na sportovním portálu The Athletic (v angličtině).

K 1500. zápasu v NHL gratuloval Racicotovi mimo jiné i Jaromír Jágr, tehdy v dresu Floridy Panthers

Kromě aktivní rozhodcovské kariéry se věnuje charitě, patří k zakládajícím členům organizace pomáhající rodinám kolegů, kteří při výkonu svého povolání utrpěli zranění či zemřeli. Sám Racicot má v tomto ohledu tvrdou osobní zkušenost, když jeho dlouholetý parťák v NHL a kamarád Stephane Provost zemřel v roce 2005 při dopravní nehodě.

Nejvíc ale za Racicota mluví čísla. Odpískal neuvěřitelných 1880 zápasů v NHL a dalších 254 v play-off Stanley Cupu, což je sedmé nejvyšší číslo mezi rozhodčími v historii. Hned desetkrát se zapojil do finálové série Stanley Cupu, naposledy v roce 2019. Dvakrát se zúčastnil Světového poháru (2004, 2016) a v roce 2006 si zapískal na olympijských hrách v Turíně.

„Moc se těším. Do Rakouska jsem posledních sedm let v létě jezdil pomáhat během tréninkových kempů rozhodčích a když jsem v květnu končil v NHL, někde vzadu v hlavě mi hrála myšlenka, že bych mohl aktivní kariéru definitivně zakončit právě v Rakousku," vysvětluje Racicot. „Rád zkusím předat část svých zkušeností dalším a na tuhle šanci se těším," dodává.

Poslechněte si krátký rozhovor s Pierrem Racicotem (v angličtině):

NEWSLETTER