Klíčem k úspěchu je plnění týmových rolí a efektivita ve speciálních situacích, ví Aleš Sova

Rozhovory
VČERA
Kapitán Orlů v pozápasovém rozhovoru hodnotí klíčové faktory, které vedly k neúspěchu v zápase proti Valašskému Meziříčí. Dále se rozpovídal o dosavadním průběhu sezóny, co musí tým zlepšit ve speciálních formacích a co pro něj znamená role kapitána. Na závěr vyjadřuje vděčnost fanouškům za jejich podporu.

Po čtyřech zápasech jste tentokrát na body nedosáhli, co chybělo?

Myslím si, že první důvod, proč jsme prohráli je ten, že jsme se nedokázali prosadit ve speciálních formacích. Měli jsme tam spoustu šancí v přesilových hrách. Druhá věc je, že jsme neplnili ty malé věci, které si pokaždé říkáme a rozhodují zápasy. Jakou jsou třeba puky u modrých čar a plnění si rolí, které máme. To jsou asi hlavní důvody, proč jsme na body nedosáhli.

V poslední době se často opakuje, že první třetinu neplníte to, co máte a musíte si k tomu během přestávky něco říct, čím to je?

Asi to pramení z toho, že ten tým je prakticky kompletně nově poskládaný a relativně mladý. Všechno si postupně sedá a každý musí pochopit, jakou má roli a že se musí hrát celých šedesát minut a ne zapnout až za nepříznivého stavu.

V minulém rozhovoru jste říkal, jaká máte očekávání od ligy, jak se tedy zatím plní?

Je to zvláštní styl hokeje, na který nejsem úplně zvyklý. Asi to je těžší hra, než jsem očekával. Nemá to nějaký moc extra systém, ale zvykám si na to.

Polovina první části se pomalu blíží do svého finále, jak byste ji zhodnotil?

Začátek byl trošku kostrbatý, ale hráli jsme, dá se říct, proti dvěma nejlepším týmům ligy. Od třetího zápasu jsme začali vyhrávat a tým si postupně více sedal. Myslím si, že teď už jsme na dobré cestě. Když budeme plnit to, co si říkáme, tak bychom měli být úspěšní.

Jak jste spokojení s hrou ve speciálních situacích?

Z přesilovek bychom měli určitě dávat více gólů. Nemáme špatné sehrání, ale chybí nám vždycky ten poslední krok jako finální nahrávka nebo střela. Musíme být hladovější. Může to být hezké pro oko, ale hlavní je z toho dát gól a překlápět v těchto situacích zápasy na naši stranu. Takže na tom musíme stále pracovat.

Co pro vás znamená role kapitána?

Vážím si toho moc. Baví mě na tom ta vůdčí role a s tím spojená zodpovědnost. Mám tady k tomu speciální vztah a beru to tady jako doma. Snažím se jít klukům příkladem, jak na ledě, tak mimo něj. Abych jen tak něco neříkal a potom jsem to sám neplnil. Chci jim předat věci, které jsem za svoji kariéru načerpal. Je tady hodně kluků, kteří hrají první rok mezi seniory. Na nich jde vidět posun každý den, ale zároveň je pořád co zlepšovat.

Máte k tomu v kabině nějaké speciální činnosti?

Asi jsem v kabině slyšet více než ostatní hráči, ale máme tam i další starší hráče, kteří si také rádi vezmou slovo. Musím vycítit situaci, jestli tým potřebuje nakopnout, nebo naopak uklidnit. Pak jsem takový mezičlánek mezi hráči a trenéry, když je potřeba něco řešit. Takže to jsou spíš jen takové běžné věci, nic speciálního.

Ve Znojmě chodí opět nejvíce fanoušků v celé lize, jak moc vám to pomáhá?

Jsme nesmírně rádi, že můžeme hrát před tolika diváky, což ve druhé lize není vůbec zvykem. To bych jim chtěl poděkovat za celou kabinu. Doufáme, že pořád budou chodit v tak hojném počtu, ne-li vyšším. Věříme, že je přilákáme výhrami a předvedenou hrou.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

NEWSLETTER