Tipsport Extraliga - ne 30. 1. 2005
44. kolo
Liberec
2:1p
0:0, 1:1, 0:0 - 1:0
Znojmo
1/3
2/3

Orli neudrželi vedení a vezou pouze bod

L i b e r e c - Po první třetině zápasu s Bílými Tygry skóre velmi připomínalo předchozí souboj Orlů s Karlovými Vary. To už se znojemští střelci nedokázali prosadit celé čtyři třetiny, přesněji více než 90 minut. Důležité okamžiky přišly v polovině utkání, kdy Znojmo využilo dvojnásobnou přesilovku <b>Tomanem</b>, o chvíli později však liberecký Vrbata odpověděl rovněž v početní výhodě. Třetí třetina patřila domácím, tentokrát museli přestát dvojité oslabení hosté. Gólman Prusek se překonával a jen díky němu došel zápas až do prodloužení. 29 vteřin před koncem nastaveného času si najel do dobré pozice obránce Tygrů Jiruš a uzmul pro svůj tým bonusový bod.
První dějství hrané v nedělním večeru ve Svijanské aréně moc hezkých hokejových zážitků divákům nepřineslo. Domácí Bílí Tygři si vytvořili první náznak tlaku až ve druhé minutě a byla to formace vedená Janem Plodkem, která poprvé vážněji ohrozila Pruskovu svatyni. Ve čtvrté minutě přišlo i první vyloučení zápasu, když si šel na trestnou alvici sednout kapitán týmu Václav Novák. Tygři oslabení sehráli dobře. Andrej Podkonický se dokonce ocitl v šanci, když ujel bekům Znojma, ale nedokázal razantněji zakončit. Pak se mohli ukázat ve hře v početní převaze i domácí, ale přesilovky jsou letos velkou slabinou domácích, a tak jejich první přesilovka zůstala nevyužita. První velká šance pro Orly přišla v osmé minutě, když pálil jeden z beků hostí, Hnilička ale jeho střelu ukryl ve své výstroji. Na konci desáté minuty se domácí díky hákování Václava Nedorosta opět ocitli ve čtyřech na ledě a Znojmo tak mělo další šanci na vstřelení branky. Orli však tuto možnost nevyužili. Kuriózní situace nastala v sedmnácté minutě, když byl vyloučen domácí gólman Hnilička za sekání, jeho trest "odseděl" Ctirad Ovčačík. V této přesilovce mělo Znojmo asi nejblíže ke vstřelení úvodní branky zápasu, ale ani Erat nadvakrát nedokázal libereckého gólmana překonat. První dějství tak nepřinelo ani jednu branku a hráči šli do kabin za stavu 0:0.

Druhé dějství načali lépe domácí hráči v tmavých dresech, když nejprve projížděl kluzištěm jako nůž máslem Andrej Podkonický, jeho výlet ale neměl vážnější zakončení. Pak se před gólmanem Pruskem rozpoutalo tmavomodré peklo. Jednou po střele Podkonického už byl Prusek překonán, ale pomohla mu jeho tyč od které se puk odrazil mimo nebezpečí. Hosté nevěděli, kde jim hlava stojí, a to vyvrcholilo faulem hostujícho Bičánka. O přesilových hrách domácích už řeč byla a stejným výlsedkem skončila i tato v pořadí již třetí výhoda Bílých Tygrů. Ve 27. minutě se na trestnou lavici musel odebrat domácí Aleš Kotalík pro nebezpečnou hru vysokou holí, jeho trest mu hlavní rozhodčí Henriksson z Finska vyměřil na 2+2 minuty. Domácím jejich trpělivá obranná hra přinášela růže, a tak se zdá nepochopitelné, proč domácí Igor Rataj fauloval v útočném pásmu Liberce. Rozhodčímu tento okamžik neunikl a poslal Tygry do třech. Hosté měli dost času na to, aby překonali bránící trojici Liberce a povedlo se jim to hned na začátku této přesilovky když od modré prostřelil vše, co mu stálo v cestě, Milan Toman. Za dvě minuty na to se domácí radovali z vyrovnání, ale jejich radost ukončil hlavní sudí, který gól neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. V té samé, tedy 31. minutě byl vyloučen hostující Mikulík za hákování. Tentokrát se domácím přesilovka povedla a stejně jako v případě rychlého úspěchu Znojma si i Liberec dlouho v početní převaze nezahrál - Kotalík totiž jemně přiťukl Radimu Vrbatovi a ten se z prostoru levého kruhu trefil přesně mezi betony brankáře Pruska. Od této chvíle se hrál opět hokej založený na důrazné obraně středního pásma. Rozruch na ledě byl vždy jen v jednom okamžiku, a sice když za domácí nastoupila formace Vrbata - Nedorost - Kotalík, která dokázala Znojmo jasně přehrávat, jejich snahu ale likvidoval vynikající Prusek.

Hned ve 41. minutě si svůj pobyt na trestné lavici zopakoval Aleš Kotalík, tentokát klasifikace jeho přestupku zněla: hrubost. Jakoby ale hosty přestávkový pobyt v kabině uspal, nedokázali se usadit v útočné třetině a dokonce na Hniličku ani jednou nevystřelili, a tak se domácí v pohodě ubránili. Do poloviny první desetiminutovky se hra ubírala tím samým směrem jako na konci druhé části, tedy na úporné obraně středního pásma. Další šanci na skórování měli Znojemští ve 49. minutě, když se potřetí v zápase odebral na trestnou lavici Kotalík, ale jakoby vyloučení Kotalíka hosty zmrazilo, ani tentokrát si nedokázali vytvořit vážnější závar před libereckou brankou. Utkání směřovalo k prodloužení. Při vyloučení hostujícího Němečka, si domácí vytvořili drtivý tlak zejména díky formaci vedené Nedorostem, která odehrála celé dvě minuty i proto, že hosté nedokázali ukořistit puk a vyhodit. Ihned jak jedna přesilovka Liberce skončila, dostali domácí výhodu znovu a i tentokrát se musel Prusek hodně zapotit při střelách Kotalíka a Fischera, dvakrát ho dokonce zachrálila i konstrukce branky. Do konce základní hrací doby si už ani jeden z týmů nedokázal vypracovat šanci, a tak se připravovalo prodloužení.

To začali aktivněji domácí, kteří se vrhli do útoku. Dokázali sice hosty ze Znojma zatlačit, ale Pruska neohrozili. Jako by se obránci Bílých Tygrů chopili hozené rukavice svých kolegů z útoku, rozhodli se utkání vzít do svých rukou. Jmenovitě Valdemar Jiruš, který dostal "namazámo" od Ľubomíra Vaice a z prostoru mezi kruhy nedal Pruskovi šanci. Ukončil tak prodloužení 29 vteřin před jeho koncem. Za zmínku stojí, že Liberec dokázal poslední tři utkání s tímto soupeřem vyhrát právě v prodloužení, dvakrát se prosadil Radim Vrbata a v nedělním večeru se po závěrečném hvizdu mohli spoluhráči vrhnout právě na Valdemara Jiruše, který zajistil svou trefou bod navíc.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Liberec): Těžko jsme se prosazovali, Znojmo výborně bránilo ve středním pásmu. Šance jsme si postupně vypracovali, ale neproměňovali je. Nakonec jsme vyhráli alespoň v prodloužení díky nezměrné bojovnosti. Máme v této sezoně se Znojmem štěstí na vítězná prodloužení.

Miloslav Hořava (Znojmo): Viděli jsme velice kvalitní utkání s obrovským nasazením na obou stranách. Takto se asi bude hrát v play off. My jsme hráli na hranici svých možností. Zápas se vydařil i díky velmi dobrému výkonu rozhodčího.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
27 Milan Toman 1 0 0 1 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 1 0 1 0 4
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 0 2
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 2
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
28 Petr Kuboš 0 0 0 0 -1 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 2
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -1 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 0 0
78 Josef Straka 0 0 0 0 0 0
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
3 Martin Prusek 65 35 2 33 94.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER