Tipsport Extraliga - ne 10. 10. 2004
12. kolo
Pardubice
2:1
1:0, 1:1, 0:0
Znojmo
1/3
2/3

Pardubice předčily Znojmo ve využívání přesilovek

P a r d u b i c e - Velmi kvalitní utkání odehráli na pardubickém ledě Znojemští orli, domů si však nevezou ani jeden bod. Nevyužité šance, zejména v přesilových hrách, jim trochu snížily sebevědomí a jediná branka <b>Erata</b> na vítězství nestačila. Zato Východočeši dokázali vstřelit své dva góly v početní výhodě, pokaždé když na trestné lavici seděl hostující obránce Toman. Souboj dvou bývalých kolegů v brance Nashvillu tak vyzněl lépe pro slovenského reprezentačního gólmana Lašáka, ovšem Vokoun měl daleko více práce a předvedl několik dobrých zákroků. V závěru zápasu se na ledě strhla hromadná bitka a rozhodčí udělil celkem pět pětiminutových trestů, z toho čtyři navíc do konce utkání.
Vyprodaná Duhová aréna v Pardubicích viděla od samého úvodu rychlý, aktivní hokej s mnoha šancemi na obou stranách. Hned první větší akce dua Havlát – Eliáš zaváněla gólem, ale Lašák v brance domácích byl pozorný. Obě posily z NHL byly na ledě ze znojemských hráčů vidět nejvíce a pardubická obrana je často musela krotit. Na druhé straně prověřil Vokouna Mikeskův útok, avšak brankář si s ním poradil. Vzápětí promarnili příležitost otevřít skóre Pucher s Uramem, poté následovalo první vyloučení, když rozhodčí poslal obě mužstva do čtyřech. Východočeši postupně začali zvyšovat tlak a eliminovali znojemskou aktivitu. Vokoun se překonával a vychytal i pokusy tria pardubických mladíků. Při vyloučení Tomana však ve 14. minutě nestačil na Hejdukovu teč Mikeskovy střely. Orlům trochu spadl hřebínek a jejich šance byly do konce třetiny víceméně sporadické. Znojemský gólman musel odolávat dalšímu náporu v oslabení, když za hákování pykal K. Rachůnek, ale další puk už před sirénou za svá záda nepustil.

Dobrý herní projev obou týmů pokračoval i po přestávce a diváci mohli vidět kvalitní a vyrovnaný souboj. Znojmo se snažilo tlačit a mělo v průběhu třetiny k dispozici hned tři přesilové hry. Ani jednu však po hříchu nedokázalo využít. Pardubice se vždy bez větších potíží ubránily, protože Orlům vázla kombinace a přesnost. Hra už nebyla tak plynulá, jako v prvním dějství, ale diváci se rozhodně nenudili. V oslabení mohl podruhé skórovat Hejduk, ale jeho střelu Vokoun vystihl. Čtyři vteřiny poté, co se z trestné lavice vrátil pardubický Průcha, Znojmo srovnalo skóre. V čase 34:26 dorážel Havlátovu střelu mezi Lašákovy betony Erat. Domácí však nemínili Orlům přenechat iniciativu a důrazně se snažili o strhnout vedení zpět na svou stranu. Pomohlo jim k tomu další trest Tomana a v 38. minutě zvyšoval Hemský, když doklepl do branky puk, který předtím Vokoun neudržel v lapačce. Další využitá početní výhoda srazila Znojemské do kolen a málem lovili kotouč ze sítě potřetí, jeden z obránců však „oheň“ na brankové čáře uhasil. Orli, viditelně rozhozeni, pak vyrobili další chybu, kterou nepotrestali Kolář s Průchou.

Poslední dvacetiminutovka začala opatrněji a bylo jisté, že Pardubice budou spíše bránit výsledek, než otvírat hru a hnát se do útoku. Průběh narušilo několik dalších vyloučení, dvakrát se oba týmy ocitly ve čtyřech hráčích na ledě, jednou muselo Znojmo čelit Pardubickým ve třech a celkově bylo trestáno častěji. V polovině třetiny mohli srovnat Eliáš a Pardavý, jenže Lašák byl proti. Na druhé straně zase ohrozil Vokouna Hejduk. O chvíli později se ledová plocha po faulu právě na tohoto hráče proměnila v zápasnický ring a rozhodčí Homola vyloučil pardubické Mikesku s Bulisem a znojemské Pardavého s Kvetanem na pět minut plus do konce utkání. Další pětiminutový trest dostal navíc K. Rachůnek, a tak se domácím naskytla dlouhá přesilová hra. Orli se ubránili a Eliášův projektil dokonce prověřil Lašákovu pozornost. Dvě a půl minuty před koncem ale přišel další trest pro Znojmo a tím padly veškeré naděje na vyrovnání. Orli sice zkusili v oslabení power play, avšak bezúspěšně. Oddechový čas si vyžádal i trenér Martinec před vhazováním v útočné třetině hostí, Pardubice si ale jednobrankový náskok uhlídaly.

Ohlasy trenérů

Vladimír Martinec (Pardubice): Viděli jsme nejlepší letošní výkon pardubického mužstva. Po faulu na Hejduka, který má v obličeji několik stehů, byla ze hry vyřazena celá jedna útočná řada a ve zbytku hry měli hráči obavy, aby se nepřihodilo něco dalšího.

Leoš Zajíc (Znojmo): Po vedoucím gólu Pardubic nám dost dlouho trvalo než jsme se dostali nahoru. Odehráli jsme velmi dobré utkání, hráči hráli zodpovědně, drželi jsme střední pásmo, ale inkasovali jsme po zbytečných faulech. Budeme-li pokračovat v zodpovědných výkonech, určitě se zvedneme.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
9 Roman Erat 1 0 0 1 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
26 Patrik Eliáš 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
24 Martin Havlát 0 0 0 0 1 4
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 0 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 0 25
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 0
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 1 27
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 1 27
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 4
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 2
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 4

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 59 34 2 32 94.1 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER