Orlím zrakem: 12. kolo PCE - ZNO

Naši soupeři
SO 9. 10. 2004
Z n o j m o - Po páteční důležité výhře v derby nad týmem Dukly Jihlava mají Znojemští orli na programu sérii zápasů s kluby, které mají vysoké ambice a kádry nabité hvězdami. Prvním z nich bude v neděli mužstvo HC Moeller Pardubice, na jehož led Orli zajíždějí. Východočechům úvod sezóny nevyšel zrovna podle jejich představ, ale výměna trenéra znamenala probuzení. Po pěti prohrách a jedné remíze přišly čtyři výhry v řadě, které posunuly Pardubice z posledního místa na průběžně deváté před Znojmo, ale se shodným počtem 13 bodů.
Uplynulá sezóna byla pro Pardubické velmi rozporuplná. Základní částí propluli velice hladce, zato v play-off vyhořeli nečekaně hned v prvním kole proti Plzni, která se do vyřazovacích bojů prodrala až na poslední chvíli. Celkové páté místo tedy nebylo pro vedení příliš uspokojivé, a proto jsou letos na hráče i trenéry kladeny daleko vyšší nároky. To možná způsobilo počáteční krizi, kdy hokejisté netáhli za jeden provaz a trenér František Výborný, který po loňském neúspěchu nahradil Miloše Říhu, na svou funkci rezignoval. Nahradil ho bývalý reprezentační asistent Vladimír Martinec a od té doby se mužstvo zvedá.

Samotná letní příprava však vůbec nic nenaznačila. Z patnácti přátelských utkání jich Perníkáři vyhráli dvanáct a pouze třikrát prohráli, z toho jednou až v prodloužení. Zástupci klubu, který naposledy dosáhl titulu mistra republiky v roce 1989, věří, že se jim podaří navázat na loňské výsledky a probít se až na mety nejvyšší.

Pouze část kádru prošla změnami, základní kostra zůstala původní. Před sezónou odešel pouze brankář A. Svoboda a útočník Janecký ukončil ve 43 letech kariéru. Brankářský post výrazně posílil o slovenskou reprezentační jedničku Jána Lašáka a bývalého znojemského brankáře Jaroslava Kameše. Do obrany přišli rovněž dva hráči ze Znojma, David Havíř a Jan Snopek, vrátil se i Michael Vyhlídal, který měl zákaz startů v české extralize kvůli dopinku. Do předních řad se vrátili Lubomír Korhoň a Tomáš Rolínek. Ještě před začátkem extraligy však nečekaně ze sestavy vypadl Jaroslav Kudrna.

Největší posily však dodala opět NHL. Po dobu stávky si v Pardubicích dohodli angažmá předloňský nejlepší střelec zámořské soutěže Milan Hejduk z Colorada, dále Jan Bulis z Montrealu a Aleš Hemský z Edmontonu. Kvůli jejich přítomnosti však museli někteří hráči základního kádru odejít střídavé starty do sousedního prvoligového Hradce Králové.

Ve Znojmě je však situace podobná, několik hráčů rovněž vypomáhají v 1. lize. Nejvíce prostoru na ledě teď dostávají první dva útoky s dvojicemi Pucher – Uram a Eliáš – Havlát. Oživovat svou spolupráci z finské ligy už ale také začíná duo Kucharčík – Pardavý. Nová taktika, kdy Orli do začátku zápasu nastoupí pouze se třemi formacemi a čtvrtá se do hry dostane později, se trenérům proti Jihlavě vyplatila. Do své obvyklé formy už se také dostává brankář Vokoun.

Přehled vzájemných zápasů

NEWSLETTER