EBEL - ne 14. 9. 2014
2. kolo
Znojmo
1:3
0:1, 0:0, 1:2
Salzburg
1/3
2/3

Orli v závěru vyrovnali, body přesto bral Red Bull

Býci se ujali vedení hned v první minutě a svůj náskok poté drželi až do třetí třetiny. V ní se Orlům po mnoha šancích podařilo vyrovnat, ale remízový stav nevydržel dlouho. Za necelou minutu hosté skórovali podruhé a v samém závěru svoji výhru ještě pojistili.

Velmi studená sprcha zchladila znojemské hlavy již v první minutě duelu. Domácí obrana nechala před brankovištěm volného Daniela Welsera, který Cikánkem vyražený puk bleskově namířil do sítě. Znojmo bylo i nadále pod tlakem, ze kterého se částečně vymanilo až díky přesilové hře, v níž Lattner trefil boční síťku a Grof dvakrát tvrdě vypálil od modré čáry. Zvláště druhý pokus tečovaný Fialou zaváněl vyrovnáním. Znovu zahrozilo před Gračnarem, když si Novák obkroužil klec a nahrál do ohně před brankovištěm, kde slibně operoval Beroun.

Ale ani hosté nezapomněli útočit a nebezpečně zaváněla především příležitost Trattniga, který z mezikruží napálil puk nad svatyni Cikánka. Rychlý brejk do salzburgské obrany neproměnilo duo Bartoš-Novák, následný individuální únik Radka Čípa skončil jen na betonech Gračnara. Po slibně vyhlížející, nicméně neproměněné přesilovce Orlů dostal stejnou šanci i Salzburg. A to dokonce výhodu dvou mužů v poli. Cikánek si tak musel poradit se zakončením Sterlinga, které vystihl lapačkou, následně si počíhal i na několik dorážek z prostoru brankoviště.

Po jednom ze závarů před klecí rozhodčí vyloučil dalšího domácího hráče, na trestné lavici tak v jednu chvíli seděli rovnou tři, což se samozřejmě nelíbilo publiku. Cikánek ale opět výborně zapracoval proti ostré ráně Milama, po níž dokonce ztratil masku. Následně několikrát dobře vystihla znojemská defenzíva rozehrávku soupeře a nedovolila mu vystřelit. Rozhodčí ale Orly vůbec nešetřil a opět je poslal krátce před první sirénou do čtyř, což ale divákům nezabránilo v tom, aby Jihomoravany vyprovodili do kabin obrovským potleskem za bojovnost a rozhodčí hlasitým pískotem.

Trend vylučování pokračoval i v prostředním dějství a šance byly k vidění na obou stranách. Před Cikánka si vyjel Milam, ale znojemský gólman jeho ránu dokázal vyrazit, velmi ostrý pozdrav vyslal na druhé straně Gračnarovi domácí bek Bača. Až s příchodem dvacáté páté minuty jsme se dočkali plného počtu hráčů u obou týmů. Ale na ledě to vřelo dál...z velké části i díky výrokům rozhodčích. Dvě minuty inkasovala i domácí střídačka.

Početní výhody, kterých se Orli dočkali s příchodem poloviny duelu, ale zůstaly nevyužity. Nezabraly ani Grofovy rány. Gólem neskončila ani individuální akce Havlíka, na druhé straně sám před Cikánkem ztroskotal Welser. Po chybě Trattniga před vlastním gólmanem pak neproměnil svou tutovku Rehuš. Znojemští hokejisté dál pálili a dál své šance spalovali – Havlík, Rosa, Pucher...ti všichni před Gračnarem nedokázali efektivně zakončit.

Cikánek neměl tolik práce, přesto zachránil svůj tým včasným přemístěním se proti ráně Waltera z kruhu. I podruhé tak šel Salzburg do kabin s jednogólovým náskokem.

Ve třetí třetině se hra přelévala ze strany na stranu. Šance byly k vidění na obou stranách, ale před Cikánkem bylo zpočátku více rušno. Znojemský gólman ale bravurním přesunem vymazal Hughese. Místo očekávaného tlaku se ale Orli museli i nadále bránit dalším oslabením. Čas až neuvěřitelně kvapně ukrajoval vteřiny a vyrovnání stále nepřicházelo.

Do konce poslední části utkání zbývalo přesně pět minut a Martin Podešva inkasoval pětiminutový trest a musel předčasně pod sprchy, což znojemské šance výrazně srazilo. Orli se ale nechtěli vzdát a po akci dva na jednoho se objevil před Gračnarem Jiří Beroun, který nekompromisně zavěsil. Euforie však trvala jen chvíli. Salzburg pokračoval ve své přesilovce a vyražený puk s přehledem doklepl za Cikánkova záda Brian Fahey. A Znojmo muselo znovu dotahovat, i když stále bojovalo jen ve čtyřech.

Red Bull své výhody plně využíval a držel hru daleko od svého obranného pásma. Navíc po dalším rozebrání znojemské obrany pálil přesně pod horní tyčku Mathias Trattnig a prakticky rozhodl zápas.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Znojmo): Nejsme schopni vstřelit branku. To bychom měli především v přesilových hrách. Hráli jsme jich více než šest a ani jednu jsme nevyužili. Gól, který jsme dostali hned na začátku zápasu, byl nešťastný a hloupý. Za stavu 0:1 jsme navíc dvakrát unikli na gólmana, ale ani jednou tuto šanci nevyužili. Měli jsme dost času, abychom zápas otočili.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
30 Jiří Beroun 1 0 0 1 1 0
55 Martin Bača 0 0 0 0 0 14
10 David Bartoš 0 0 0 0 0 0
15 Antonín Bořuta 0 0 0 0 -1 0
12 Radek Číp 0 0 0 0 0 0
67 Ondřej Fiala 0 0 0 0 -1 0
23 Jakub Grof 0 0 0 0 -1 2
88 Adam Havlík 0 0 0 0 0 2
24 Tomáš Klouček 0 0 0 0 1 8
89 Jan Lattner 0 0 0 0 -1 2
22 Patrik Novák 0 0 0 0 0 0
50 Richard Pavlikovský 0 0 0 0 0 0
20 Martin Podešva 0 0 0 0 0 25
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
11 Branislav Rehuš 0 0 0 0 0 0
39 Pavel Rosa 0 0 0 0 0 0
9 Aleš Sova 0 0 0 0 0 0
51 Jan Šeda 0 1 0 1 1 0
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 1 0
19 Roman Tomas 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
31 Lukáš Cikánek 60 30 3 27 90 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER