Český Telecom Extraliga - pá 1. 11. 2002
18. kolo
Vítkovice
2:1
1:0, 0:1, 1:0
Znojmo
1/3
2/3

Trvaj nedovolil ani bod

O s t r a v a - Ve vyrovnaném zápase na ledě Vítkovic sahali Orli po bodu, ale v reprezntační formě chytající Trvaj jim radost z jeho zisku nedopřál. Domácí tak natáhli svou sérii bez porážky již na sedm zápasů a dotáhli se na Orly v tabulce. Jedinou branku Znojma vstřelil obránce Snopek.

Jen pomalu se rozbíhal zápas moravských celků, mezi které se na sedmé místo vklínily před osmnáctým kolem sedmé Karlovy Vary. Vítkovickým hráčům chyběly na Jihomoravany pouhé tři body, které se snažili získat právě v tomto zápase.

V první desetiminutovce se častěji dostávali ostravští útočníci před Jaroslava Kameše, než hosté před Jiřího Trvaje, ale jak kombinace Jiřího Burgra s Romanem Kaděrou na příslovečném pětníku, tak ani divoká střelba Romana Kaděry a Radima Tesaříka při vyloučení Radka Hamana na překonání dnes výborného brankáře Orlů nestačila. Znojemští poprvé vážněji zahrozili až na sklonku dvanácté minuty, kdy se při současném vyloučení Romana Kaděry a Milana Tomana pokusil od modré čáry prosadit Petr Kumstát. Jenomže pak přišel hrůzostrašný okamžik, kdy za Kamešovou brankou najel do nepřipraveného Aleše Padělka David Havíř a oprávněně dostal pětiminutový trest spojený s nekompromisním odsunem do kabiny. Dlouho se v náhle ztichlé hale sbíral mladý vítkovický útočník z ledu, aby nakonec odkulhal, podpírán spoluhráči, na střídačku.

Při dlouhé přesilovce rozvlnili domácí síť za Kamešovými zády jen jednou. Série šancí Kaděry s Jiřím Burgrem po brance sice přímo volala, ale ujala se až jemná teč Marka Melenovského v polovině čtrnácté minuty. Do té doby aktivní domácí poněkud polevili a další tři minuty přesilové hry víceméně jen odbruslili. To se jim mohlo v samotném závěru stát osudným, protože se k odražené Mikulíkově střele dostal jako první Petr Kumstát. Jenomže současná forma Jiřího Trvaje je fantastická, a tak zlikvidoval i tuto nebezpečnou dorážku. A protože se na druhé straně před Kamešem neprosadil při samostatném nájezdu Roman Kaděra, šly oba celky do šaten za stavu 1:0.

Do druhé třetiny vstoupilo Znojmo velkým náporem. Už po minutě hry trefil Milan Procházka ze samostatného nájezdu tyč Trvajovy branky, za dalších padesát vteřin vyzkoušel Trvajovu lapačku Petr Kumstát a velkou šanci při nájezdu Marka Urama pomohl ostravskému brankáři zlikvidovat nedovoleným zákrokem Roman Kaděra. Přesilovka Orlům moc nevyšla, ale bezprostředně po jejím skončení zaúřadoval Radek Haman. Zčistajasna se ocitl v bezprostřední blízkosti Trvajovy branky, ale ani natřikrát nedokázal ležícího vítkovického brankáře překonat. To se podařilo až o dvě minuty později Janu Snopkovi. Přesilovou hru při vyloučení Leszka Laszkiewicze zakončila série přihrávek, při které se puk dostal po ose Plch, Toman až k Janu Snopkovi, který nedal říznou střelou od modré čáry Trvajovi šanci.

Jihomoravané mohli do konce třetiny jít dvakrát do vedení, ale Jiří Trvaj zlikvidoval jak Plchovu výzvu z bezprostřední blízkosti, tak šikovnou Pucherovu teč Křetínského střely.

Tlak hostí ve druhé i třetí třetině ovlivnil i fakt, že se po zákroku Davida Havíře na Aleše Padělka rozpadla třetí vítkovická řada. Trenér Svozil nechal zbylé dva hráče sedět a pokračoval ve hře na tři útoky. Proč nepoužil průbojného Irgla namísto neviditelného Krayzela ve druhé řadě či proč nadějného Olesze nevyměnil za Lukáše Krenželoka, jehož výkony extraligu nijak nevylepšují, je záhadou, ale ty už k hokeji patří.

Velké chvilky Jaroslava Kameše přišly ve druhé minutě posledního dějství. Během čtyř vteřin zlikvidoval tři nebezpečné střely Kaděry, Burgra a opět Kaděry a poradil si i s dorážkou vítkovického kapitána Davida Moravce. V polovině páté minuty však už kapituloval. Samostatný nájezd Stanislava Grona ještě ustál, ale na následnou dorážku Leszka Laszkiewicze už dosáhnout nemohl. A protože Jiří Trvaj zlikvidoval obrovskou šanci Romana Erata z bezprostřední blízkosti a při střele Miroslava Baruse za ním stáli všichni svatí a hlavně břevno jeho branky, prodloužili ostravané svou sérii neporazitelnosti na devět zápasů.

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil (Vítkovice): "Jsme moc rádi za tři body, protože Znojmo prokázalo, že je kvalitní soupeř. V první třetině jsme byli lepší, ale z pětiminutové přesilovky jsme vytěžili jediný gól, ačkoliv jsme měli další šance. V dalším průběhu bylo Znojmo důraznější a mělo více ze hry. Nám však v závěru pomohlo štěstí i horní tyčka. Podstatné je, že máme tři body a posunujeme se v tabulce tam, kde chceme být."

Miloslav Hořava (Znojmo): "Sehráli jsme kvalitní zápas s nešťastným koncem. Troufnu si tvrdit, že od druhé třetiny jsme byli lepší, ale domácí utkání rozhodli šťastnou brankou v poslední třetině."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
24 Jan Snopek 1 0 0 1 0 2
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 -1 0
91 Marián Cisár 0 0 0 0 -1 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 2
37 David Havíř 0 0 0 0 0 25
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 0 0
7 Pavel Kumstát 0 0 0 0 -1 0
46 Petr Kumstát 0 0 0 0 0 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
14 Ján Plch 0 1 0 1 0 0
15 Milan Procházka 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
25 Karel Soudek 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 1 0 1 0 2
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
34 Jaroslav Kameš 60 33 2 31 93.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER