O<sub>2</sub> Extraliga - pá 12. 10. 2007
11. kolo
Sparta
2:1
1:0, 1:0, 0:1
Znojmo
1/3
2/3

Jeden gól na výhru nestačil

<em>Praha</em> - Dlouhých pět třetin trvala střelecká nemohoucnost Orlů. Proti Spartě se opět trápili v koncovce. Jediný gól vstřelili necelé čtyři minuty před koncem utkání, kdy Jarešovu ránu od modré tečoval <b>Radek Haman</b>. Ani závěrečný nápor a power play nepřineslo vyrovnání, a tak Orli odjíždějí z Prahy s těsnou prohrou.

Diváci ještě hledali své sedačky a první útočná řada Sparty předvedla rychlou kombinaci na jejímž konci byl Havel kterému ve skórování zabránila jen branková konstrukce. Poté tempo hry trochu opadlo a kotouč létal z jedné strany hřiště na druhou, aniž by mohl ohrozil některého z gólmanů. Události se daly do pohybu poté, co byl vyloučen znojemský Meidl. Sparťané se v začátku s přesilovou hrou nedokázali popasovat a Vykoukalova rozehrávka skončila dokonce zakázaným uvolněním. Nastoupila tedy druhá pětice hráčů, která si vedla o poznání lépe. Tomáš Netík se důrazně natlačil před branku hostů, Trvaj jeho střelu vyrazil před hokejku Melichárka, a ten střelou z první napjal síťku v brance – 1:0. Zvýraznit vedení domácích mohla dvojice Štrba – Ton, ale první jmenovaný nedokázal propasovat přihrávku pod tělem ležícího obránce. Své individuální kvality předvedl Netík, když se proháčkoval před hostujícího brankáře, který mu však puk bravurně vypíchl hokejkou. Petra Nedvěda zase do šance nepustil obětavý Beroun, neboť se mu položil pod hokejku a znemožnil vystřelit. V náznaku šance hostí se ocitl Plášek, ale před Dubou přestřelil. Vybojoval alespoň přesilovku, ve které od modré čáry stříleli Jareš a Tesařík. V poslední minutě se ještě připomněl aktivní Netík střelou nad břevno a Vykoukalův pokus ztlumil Trvaj v klíně.

Druhá třetina začala stejně jako první. Hned v úvodu zahrozila Sparta. Trvaj však Sivkův pokus bravurně zlikvidoval vyrážečkou. První přesilová hra v prostřední dvacetiminutovce opět znamenala puk v brance hostů. Vykoukal neúnavně rozděloval od modré čáry přihrávky a jednu z nich napálil Petr Ton přesně k tyči – 2:0. V páté minutě najížděl podél mantinelu Netík, v zakončení mu Kotaška zabránil faulem. Sparta zřejmě přesilové hry potrénovala, protože Znojmo znovu sevřela před Trvajem, nicméně gólu se nedočkala. Vyloženou gólovou příležitost zazdil na druhé straně Padělek, který nedokázal trefit odkrytý roh branky po nájezdu tří znojemských hráčů na jediného sparťana. Následnou střelu Selingra v pohodě pokryl Duba. V početní výhodě hostů došlo ke střetu Duby s Eratem, brankář domácích zůstal dlouho ležet na ledě, ale nakonec ve hře pokračoval. Vzápětí Orly o zbytek přesilové hry připravil Růžička, který fauloval Langhammera. Pokračovalo se se čtyřmi bruslaři na každé straně. Prostor na ledě využil k několika pohledným kouskům šikovný Ton. Nejprve vybruslil z rohu hřiště před gólmana a posléze se ještě snažil zpracovat Vaicovu přihrávku do jízdy, ale brankáře hostí nepřelstil ani jednou. V závěru druhé části si zachytal Duba, který musel dvakrát zasahovat proti Eratovi.

V přesilové hře Znojma se místo hosty toužebně očekávaného snížení zrodil únik Michala Sivka, při jeho bránění si musel Bičánek pomoci hákováním. Sparta svůj těžce získaný náskok obětavě bránila, Jarešovi ve skórování bránil nejen brankář, ale i další dva ležící hráči v rudém. Tvrdou ranou se prezentoval Tesařík, strážce domácí klece zasáhl lapačkou. Na druhé straně se probíjel do zakončení Per Ton. Proskočil mezi dvojicí obránců a Švrčkovi nezbylo než faulovat. Série vyloučení pokračovala – Štrba se sice prosadil ke střele, následně se však dopustil faulu. Svoboda se poté provinil napadením a přisedl si k Švrčkovi. Třicet šest vteřin přesilovky čtyři na tři Sparta nevyužila. Neprosadil se ani Sivek, který před odkrytou brankou nedokázal najít puk mezi bruslemi ostatních hráčů. Znojmo mohlo přijít ke kontaktnímu gólu jako slepý k houslím. Puk se záhadně odrazil na hokejku Selingra, ten zavřel oči a napálil puk do Dubova betonu… Definitivně mohl rozhodnout Petr Ton, upláchl všem znojemským hráčům, toho posledního v brance nepřelstil. Nedáš – dostaneš. Jareš napřáhl téměř ke stropu haly, vypálil a letící kotouč tečoval mimo dosah brankáře Haman. Znojemští sáhli ke hře bez gólmana, ale jejich power play pokazil vyloučením kapitán Bičánek. Síly na ledě nedobrovolně srovnal Hanzlík. Trvaj opět vybruslil na střídačku a před domácí svatyní se rozpoutalo peklo. Růžička dokonce pět vteřin před koncem základní hrací doby nastřelil břevno! Na víc se hosté nezmohli a po závěrečném hvizdu se ještě strhla mela, v níž si nejaktivněji počínal Svoboda. Sparta měla v zápase více šancí a po zásluze zvítězila. Hosté mohou litovat, že se k aktivnější hře osmělili až v poslední třetině.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta Praha): Věděli jsme, že to bude náročné. Znojmo přijelo už v kompletnějším stavu než v předešlých zápasech. Oba trenéři navíc znají Spartu perfektně. Myslím si ale, že jsme v první a ve druhé třetině měli více šanci, které jsme ale neproměnili. Potom si způsobujeme tyhle infarktové zápasy. Znojmo jinak hrálo výborně, dobře bruslilo, bylo nepříjemné už v našem a středním pásmu a nám to dělalo problémy. Jsem rád, že máme důležité tři body, ale proměňovaní šancí je z naší strany v každém zápase podobné.

Václav Sýkora (Znojmo): Sparta rozhodla utkání ve dvou přesilovkách. Velký vliv na utkání měla skutečnost, že se ji podařilo proměnit hned tu první. My jsme se snažili, aby se Sparta nedostala do vedení, protože se nám teď stále stává, že dotahujeme náskok soupeře a musíme se pak tlačit do útoků. To se nám ani to nepodařilo a Sparta pak hrozila z nebezpečných protiútoků. Nám se podařilo vstřelit branku, kterou jsme si toužebně přáli, až ve třetí třetině. I tak jsme utkání zdramatizovali a v závěru nám chybělo i štěstí, kdy jsme při power play nastřelili tyčku.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
17 Radek Haman 1 0 0 1 1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 4
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 1 0 1 1 0
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 0 2
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 2
93 Aleš Padělek 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 0 2
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 2
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 0 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 1 4
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 2
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 59 28 2 26 92.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER