Po hladké výhře přišlo trápení

Reprezentace
ČT 14. 4. 2005
Z n o j m o - Dva zcela rozdílné zápasy odehrála tento týden česká reprezentace proti výběru Rakouska. V úterý v Břeclavi Češi porazili naše jižní sousedy s přehledem 7:0, čtvrteční odveta ve Znojmě však měla zcela odlišný průběh. Svěřenci trenéra Růžičky předvedli zhruba čtyřem tisícovkám diváků, jak by neměla vypadat jejich hra s papírově slabšími soupeři na blížícím se Mistrovství světa ve Vídni. Svého protivníka přehráli pouze o gól poměrem 5:4.
Třetiny: 1:1, 3:2, 1:1

Branky: 12. P. Sýkora (Ludvík, Špaček), 29. F. Kaberle (Židlický, Mar. Straka), 36. Výborný (Havlát, Hlaváč), 40. Židlický (R. Dvořák, Prospal), 50. P. Sýkora (Havlát) – 20. Hála, 34. C. Harand (Ulrich), 37. Hála (Kaspitz), 58. Unterluggauer (C. Harand). Rozhodčí: Jonák (SVK) – Bláha, Blümel (oba CZE). Vyloučení: 5:7. Využití: 4:2. Diváci: 4.500. Střely na branku: 14:50. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4.

Česká republika: Hnilička - Fischer, Židlický, T. Kaberle, Kubina, Špaček, F. Kaberle, Hejda, Šlégr – R. Dvořák, Prospal, Kotalík - P. Sýkora, Ludvík, Martin Straka - R. Vrbata, D. Výborný, Hlaváč - Varaďa, Vašíček, Havlát.
Trenéři: Růžička, Weissmann a Rulík.

Rakousko: Dalpiaz (14. Machreich) - Mellitzer, Ulrich, Klimbacher, Schwitzer, Unterluggauer, Hála, Gruber, Iberer - C. Harand, Koch, P. Harand - Petrick, R. Divis, Mössmer - Pollross, Kaspitz, Auer - Tropper, Pewal, Gottfried.
Trenéři: Pöck, Bergström a Siitarinen.


Komentář k zápasu

Pomalejší nástup do úvodního dějství zapříčinil to, že diváci v Hostan aréně si museli na úvodní gól počkat až do 12. minuty, kdy P. Sýkora využil ideální přihrávku Ludvíka do volného prostoru mezi kruhy a využil tak přesilovku. Čechům se podařilo Rakušany dostat pod tlak, neměli problém projít až před branku Dalpiaze, chyběla jim však přesnost a důraz při zakončení. Spousta šancí, zejména po akcích dvojice Dvořák – Prospal, skončila mimo klec nebo v lapačce rakouského gólmana, resp. gólmanů, protože zraněný Dalpiaz se nechal ve 14. minutě vystřídat Machreichem. Laxní přístup českého týmu ke hře v samotném závěru třetiny přinesl Rakousku vyrovnání, když osamocený český rodák Hála překonal Hniličku lobem.

Druhá třetina byla bohatá na góly. Diváci jich zhlédli celkem pět. Čechům se podařilo využít přesilovku 5 na 3, když po několika spálených šancích domácích útočníků napřáhl z kruhu F. Kaberle. Podobný kousek se však podařil o chvíli později i Rakušanům. Na hanbě pykali Varaďa se Sýkorou a C. Harand překvapil Hniličku střelou do odkryté části branky a srovnal na 2:2. V rozmezí 34 vteřin se pak skóre změnilo dvakrát, na každé straně přibylo po jednom gólu. Nejprve se nadvakrát trefil Výborný, posléze překonal dezorientovaného Hniličku podruhé v zápase Hála. Gólem do šatny na 4:3 alespoň dočasně napravil reputaci svého mužstva Židlický.

Do poslední části Češi opět vlétli s drtivým náporem, ale Machreich v brance Rakouska se vyznamenával. Vyhlášení čeští střelci zahazovali šance i v úplné blízkosti před brankou a přiváděli diváky i trenéra Růžičku k šílenství. V 50. minutě trochu uklidnil hru svým druhým gólem P. Sýkora po průniku před branku, hráči v červených-černých dresech se však nevzdávali a prahli po úspěchu. Dvě minuty před koncem dokázali ještě vykřesat jiskřičku naděje Unterluggauerem a trenér Pöck si vybral oddechový čas. Rakušané se dostali i k power play, ale šanci udělat definitivní tečku za utkáním promarnil Prospal, když netrefil z pěti metrů prázdnou klec. Nejlepšími hráči utkání byli po zásluze vyhlášeni P. Sýkora a gólman Machreich.


Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Česko): Do zápasu jsme nastoupili dnes dobře, kombinační hra byla dobrá, měli jsme hodně šancí, dali jsme gól. Za stavu 1:0 se hrálo pořád na jednu branku, soupeř z ojedinělého samostatného nájezdu dal gól a připadalo mi, jako by začal cítit šanci. Ve druhé třetině jsme opět soupeře zatlačili, ale při hře 5 na 3 jsme nedokázali vstřelit gól, soupeř nám to vrátil za stejného stavu. Rakušané dneska velice dobře bruslili a cítili šanci, že nás mohou překvapit. Dnes nejsem vůbec spokojen s předvedenou hrou, nelíbilo se mi to, byli jsme špatní v koncovce. Vyvrcholením bylo, když jsme při power play od modré netrefili prázdnou bránu. Jsem rád, že nás to potkalo teď v přípravě. Otevřelo nám to oči a budeme muset daleko více propracovat obrannou hru.

Lars Bergström (Rakousko): Chtěl bych pogratulovat českému týmu k vítězství a vůbec poděkovat za pozvání a možnost si s tak dobrým mančaftem, jako jsou Češi, zahrát. Byla to pro nás velmi dobrá příprava na MS. Oba zápasy byly rozdílné. V úterý jsme hráli s obrovským respektem a také jsme si nevytvořili žádnou šanci. Dnes už to bylo lepší, hlavně při hře 5 na 5. Dnes jsme hráli agresivněji, důrazněji, také jsme se dopouštěli více faulů a ty Češi potrestali. Mrzí nás, že se zranil náš nejlepší hráč, brankář Dalpiaz. Bylo pro nás velkou ctí hrát s Čechy a je to radost se dívat na takové hráče. My máme rovněž v týmu jednoho Čecha a ten dnes vstřelil dva góly.


Na postu, který trenér Růžička rezervuje pro Jaromíra Jágra mezi křídly Sýkorou a Strakou, nastoupil znojemský útočník David Ludvík. Jeho letošní poslední zápas v reprezentaci mu přinesl zasloužnou asistenci u prvního gólu. „Celý zápas jsme byli lepší, vypracovali jsme si hrozně moc šancí a kdybychom je proměnili, nebo odskočili na dva tři góly, tak by Rakušáci neměli šanci. Takhle vlastně celý zápas pořád žili, my jsme se pořád trápili a nedokázali jsme i vyložené šance proměnit,“ viděl přičiny těsného vítězství českého týmu.

Rakušané nebyli, narozdíl od předcházejícího utkání v Břeclavi, snadou kořistí a až do stavu 3:3 dokázali vždy dohnat jednogólový náskok českého týmu. „Soupeř s námi držel kontakt, v podstatě celý zápas se zvedali, drželi se nás, my jsme nebyli schopni udělat větší náskok. V podstatě každé střídání jsme si vytvořili nějakou šanci, ale víc jsme si hráli, přihrávali, nešli jsme přímo do góla. Každý to chtěl nějak vyšperkovat, pak už jsme se trápili v zakončení. Góly v přesilovkách jsme dali hlavně proto, že jsme nic nevymejšleli, většinou jsme zakončovali střelou,“ vysvětluje Ludvík produktivitu v přesilovkách, kdy Češi využili čtyři ze sedmi početních výhod.

NEWSLETTER