Tobiáš Synek: Tlak fanoušků rozhodně očekávám a dokonce se na něj těším

Rozhovory
VČERA
Do nového ročníku vstoupí znojemský hokej se zcela novou brankářskou dvojici. Jedním z nových maskovaných mužů je dvacetiletý rodák ze Zlína Tobiáš Synek, který v uplynulém ročníku dovedl Vyškov do semifinále 2. ligy, kde Jihomoravanům zasadil stopku následný mistr celé soutěže z Chomutova. I díky výkonům ve vyřazovacích bojích jej vedení Orlů zlákalo do svého mužstva.

Připravujete se na druhou kompletní seniorskou sezónu. Tentokrát ale v dresu Znojma. Jak k této změně došlo?
Po sezóně jsem řešil, zda by nebyla možnost se posunout do profesionálního režimu. Měl jsem i jiné nabídky, ale nabídka Znojma mi připadala jako nejvíce logická i vzhledem k hernímu vytížení a podmínkám pro rozvoj.

Probíral jste tuto změnu s někým, kdo ve Znojmě v minulosti působil?
S několika hráči, kteří s hokejem ve Znojmě mají zkušenost, jsem to určitě řešil a neslyšel jsem nic negativního.

Když jste se dozvěděl o zájmu Znojma, co vás napadlo při prvním pomyšlení na město či klub?
Určitě historie. Znojmo má bohatou klubovou historii, jak už v extralize, tak v mezinárodní soutěži v Rakousku. Navíc mám slabost pro logo Orlů.

Znal jste někoho z aktuálního kádru z dřívější doby?
Znám Jakuba Masaře, se kterým jsme hráli ve Zlíně v juniorce. Zároveň nás tam trénoval táta Jakuba Jenáčka, takže toho znám od vidění také a nesmím zapomenout ještě Jirku Karafiáta. Tak nějak jsem ale potkal skoro všechny, pochopitelně jako protihráče a nebo při sledování ostatních týmů a soutěží.

V uplynulém ročníku jste dotáhl Vyškov do semifinále 2. ligy, kde nad vaše síly byl nakonec postupující Chomutov. Jaký to byl pro vás ročník?
Tím že to byla moje první seniorská sezona, tak ji hodnotím velmi kladně. Play-off se dle mého docela povedlo, až na ten Chomutov, který byl trošku odskočený. Jsem velmi rád a vděčný, že pan Hamrla s panem Konečným mi dali šanci vůbec někde po juniorce chytat.

Jaké jsou očekávání od angažmá ve Znojmě, které loni hrálo druhou nejvyšší soutěž. Očekáváte zvýšený tlak oproti Vyškovu?
Zvýšený tlak očekávám a možná se i na něj těším. Chtěl bych se co nejvíce posunout jako brankář a pomoci týmu k úspěchu.

Budou pro vás zápasy s Vyškovem po přestupu specifické?
I když pár kluků odešlo, tak většinu budu znát, což může, ale nemusí být výhoda. Na zápasy i kluky se každopádně těším.

Vaším brankářským kolegou je o půl roku starší Filip Maláč. On už má zkušenosti i s Maxa ligou. Jaký máte vztah?
Filip je v pohodě kluk, sedíme vedle sebe i jsme spolu chvíli bydleli na penzionu. Doufám, že budeme mít zdravou rivalitu a navzájem se posuneme.

Před dvěma lety se brankářské duo ve Znojmě ve 2. lize střídalo každý zápas. Předpokládáte, že tomu tak bude i nyní a nebude určena brankářská jednička?
Že to takhle bylo jsem slyšel od kluků v kabině. Teď ještě sami nevíme, co a jak bude a nebude. Koneckonců podobně jsme to měli i ve Vyškově, takže by to nebylo pro mě nic nového. Ale brána je jenom jedna a já bych v ní chtěl strávit co nejvíce času a Filip určitě taky.

Prezident klubu naznačil přání dostat se do semifinále. Vy máte zkušenost s 2. ligou z uplynulého ročníku. Jak hodnotíte kvalitu třetí nejvyšší soutěže?
Doufám, že naplníme a snad i předčíme očekávání pana prezidenta. Když jsem přecházel z juniorské nejvyšší soutěže, nemyslel jsem si, že ta soutěž je takhle kvalitní. Není sice nejrychlejší, ale hráči jsou tam zkušenostmi, sílou a herní inteligencí úplně na jiné úrovni než většina v juniorské soutěži. V jiné seniorské soutěži jsem ale nenastoupil do utkání, takže nemůžu soudit s jinou ligou.

Jste odchovanec zlínského hokeje. Sledujete jejich výsledky a věříte v návrat Beranů mezi elitu?
Ve Zlíně žiji od malička, takže určitě sleduji a doufám, že se to Zlínu v nejbližší době povede. I když cesta přes baráž je skoro nemožná.

Na Instagramu máte na profilové fotce legendárního Romana Čechmánka. Jedná se o váš brankářský vzor?
Ano, dalo by se to tak říct. Sice jsem ho nezažil chytat v jeho největší slávě, ale i tak je to můj oblíbený brankář.

Jaký je vzkaz pro fanoušky, aby se vrátili na tribuny a podporovali vás i po sestupu?
Doufáme, že je přivedeme na tribuny atraktivním hokejem a hlavně dobrými výsledky. Je nás tu spousta nových tváří, tak možná i to by mohlo přilákat příznivce zpět na tribuny.


Statistiky Tobiáše Synka

NEWSLETTER