Kvalita a talent, Znojmo posiluje Jan Kavan

Aktuální zprávy
ST 31. 1. 2024
Znojemští Orli pokračují v posilování kádru těsně před uzávěrkou přestupů. Tentokrát se jim podařilo získat jednoho z nejlepších juniorských brankářů na české scéně. Svými výkony letos ohromil extraligu, když si v brněnské Kometě jako náhrada za zraněného Dominika Furcha počínal famózně. Nyní na střídavé starty pomůže Znojmu v klíčových zápasech o udržení první ligy.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Osmnáctiletý gólman začal s hokejem v rodném Hodoníně. Další jeho kroky následně vedly do Brna. Díky svým kvalitním výkonům si rychle vysloužil místo jedničky v juniorském týmu. Za třiačtyřicet zápasů si držel úspěšnost přes dvaadevadesát procent. V tomto ročníku si také zachytal za reprezentační výběry U18. Jeden start si připsal i na mistrovství světa ve Švýcarsku proti Kanadě.

Letošní rok zahájil rovněž v tuzemské nejvyšší juniorské lize. Za třiadvacet duelů měl čísla ještě lepší než rok předtím. Na konci listopadu však Kometa přišla vinou zranění o svou jedničku Dominika Furcha. Karta padla na mladého gólmana. Zprvu kryl záda Štěpánu Lukešovi a čekal na příležitost. Debutu v nejvyšší soutěži se dočkal 20. 12. proti Karlovým Varům. Tím se zároveň stal nejmladším maskovaným mužem, který kdy za Brno nastoupil. Sice i přes kvalitní výkon porážce v prodloužení nezabránil, ale řekl si o šanci v dalších zápasech, která také přišla... Dohromady za A-tým doposud odchytal jedenáct utkání, sedmkrát se radoval jako vítěz. A statistiky? Na zápas aktuálně inkasuje v průměru dvě branky. Úspěšnost zákroků je také skvělá, jelikož činí číslo 93,14%. Rýsuje se tedy další česká brankářská hvězda, s budoucností v NHL?

„Honza je výborný kluk, který má každý den pozitivně nastavenou hlavu. Člověk když ho potká v útrobách haly nebo i mimo , sálá z něj dobrá nálada a pozitivní energie, což je ve sportu nesmírně důležité. Je pracovitý a spolehlivý, také rozvážný a klidný. Zkrátka má to v hlavě srovnané. Má před sebou cíl a za tím si jde. Potvrzuje to svými stabilními výkony a je za to odměněn,’’ řekl pro web moravského klubu současný trenér tamější juniorky Karel Beran.

Nyní se pokusí prosadit i v CHANCE lize, kde si zachytá vůbec poprvé v životě. Loni chvíli působil na střídačce přerovských Zubrů, do ostrého střetu však nenaskočil. To by se s největší pravděpodobností mělo změnit už dnes, kdy vypomůže formou střídavých startů Orlům Znojmo v boji proti Kolínu.

Statistiky Jana Kavana:

NEWSLETTER