Kdo je kdo mezi soupeři v CHANCE lize

Naši soupeři
PÁ 11. 8. 2023
Už čtvrtou sezónu v řadě čeká na znojemské hokejisty jiná soutěž než v předchozím ročníku. Od září se utkají s třinácti dalšími účastníky CHANCE ligy, druhé nejvyšší tuzemské ligy. Kdo má ambice na postup a kdo slouží spíš jako farma extraligových celků?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo má na druhou nejvyšší hokejovou ligu v Česku zajímavé vzpomínky. Už dvakrát v ní působilo, pokaždé přesně na dvě sezóny. Poprvé to bylo ještě v devadesátých letech 20. století při cestě vzhůru do Extraligy, konkrétně v sezónách 1997/98 a 1998/99. V obou případech Orli se solidním finančním zázemím v zádech ligu vyhráli a postoupili do baráže o postup: v ní nejprve na jaře 1998 podlehli Opavě 3:4 na zápasy (poté, co vedli 3:0), o rok později už stejným poměrem proti Jihlavě zvítězili a slavili postup mezi českou elitu.

Podruhé se Orli stali účastníky první ligy o deset let později, v roce 2009, kdy po postoupení extraligových práv do Brna vznikl znovuzrozený klub. Ten se v druhé nejvyšší soutěži pohyboval vždy v první polovině tabulky, v play-off pak v období, kdy lize vládlo severočeské duo Ústí nad Labem a Chomutov, vypadl pokaždé ve čtvrtfinále. Právě v té době ale mezi muže přecházela silná generace znojemských odchovanců v čele s Ondřejem Kacetlem, Janem Lattnerem, Jakubem Stehlíkem nebo Davidem Bartošem, která zde položila základ své další kariéře a klub samotný i díky nim na jaře 2011 zvládl ambiciozní přechod do mezinárodní soutěže EBEL.

Nyní tedy přichází další etapa v historii znojemského hokeje. Po suverénní jízdě druhou ligou přichází výzva v podobě následujících soupeřů:

Valašští rivalové

Zlín a Vsetín - tradiční hokejové bašty, se druhou sezónu po sobě utkají v jedné soutěži. Oba kluby se mohou spolehnout na silnou diváckou podporu a budou patřit k favoritům soutěže. Loni proti sobě hráli finále, v něm byl úspěšnější Zlín. Zopakuje tento úspěch i letos? Jedno je jisté: zápasy s těmito celky budou patřit k ozdobám sezóny.

Moravskoslezská klika

Tradičně silnější zastoupení ve sportovních soutěžích mívají týmy z Čech, ale v CHANCE lize je tomu jinak. Osm ze čtrnácti klubů je z Moravy a Slezska. A trojice klubů na “P” ze severovýchodu země patří v posledních letech do horní poloviny tabulky. Řeč je o Prostějovu, Přerovu a Porubě. Zejména ostravská Poruba pod vedením Jiřího Režnara, který ve Znojmě dovedl mužstvo ke stříbru v EBEL, se netají velkými ambicemi.

Tradiční bašty na Vysočině

Znojemskému fanouškovi netřeba představovat. Jihlava a Třebíč, dva tradiční rivalové znojemského klubu a tradiční prvoligoví účastníci, vstupují do nadcházejícího ročníku v odlišných situacích. Dříve ambicioznější Jihlava čeká na nový stadion a hraje v exilu, zejména v Pelhřimově, zato Třebíč loni dokonce vyhrála základní část soutěže. V play-off pak Horáky zastavil až v semifinále rozjetý Zlín.

Středočeská šikovnost

Kolín a Slavia. Jeden klub jako příklad postupného zlepšování, druhý bývalý extraligový mistr vyhlížející lepší časy. Kozlové z Kolína ukázali, že postup z druhé ligy v covidovém roce 2020 nebyl náhoda a i když loni o bod nedosáhli na play-off, zařadili se i po zúžení soutěže mezi prvoligové stálice. V září vstoupí do čtvrté sezóny v této soutěži. Slavia čeká na zlepšení. V roce 2015 sestoupila z extraligy, v roce 2018 hrála naposledy semifinále první ligy. Loni ji v předkole play-off vyřadila Jihlava.

Farmy

Po sestupu Benátek nad Jizerou před dvěma lety zůstaly dvě. Frýdek-Místek a B-tým Pardubic slouží jako rozvojové kluby pro své partnerské organizace v Extralize. Zatímco Frýdek si díky široké zásobárně hráčů Třince drží kvalitu zhruba na střed tabulky, “béčko” Pardubic s nízkým věkovým průměrem tahali loni ze sestupové bryndy znojemští ostrostřelci Tomáš Svoboda s Janem Hruškou. Uspěli a do druhé ligy místo nich spadl Šumperk.

Výzvy na druhém konci republiky

Tyto kluby spojuje z pohledu Znojma dlouhá cesta. Litoměřice dlouho působily jako rozvojový projekt pro mladé reprezentanty a měly za cíl díky komplexnímu servisu rozvíjet hráče po všech stránkách. Změny ve vedení hokejového svazu ale tuto spolupráci ukončily a Severočeši tak nyní budou hrát už jen “na sebe”. Pozor! To vůbec neznamená, že by měly být otloukánkem, loni po základní části obsadily druhé místo. Sokolov zase díky spolupráci s extraligovými kluby z Varů a Sparty dokázal vždy složit nepříjemný tým, který hlavně doma trápí každého soupeře.

Kdo bude pro Orly postrachem a koho naopak uvítají rádi? Dozvíme se již v září. Kompletní rozpis zápasů najdete zde.

NEWSLETTER