Švýcarský dvojboj je tu! Orli vyráží reprezentovat na prestižní Lehner Cup

Naši soupeři
ST 12. 8. 2015
Po skvělém startu do přípravy čeká na znojemské hokejisty další nesmírně zajímavý test. V pátek a sobotu se ve Švýcarsku v rámci prestižního turnaje Lehner Cup utkají s elitními týmy EV Zug a Ambri Piotta. S týmem se poprvé představí také kanadská posila Colton Yellow Horn.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Lehner Cup se odehrává každoročně druhý srpnový týden ve švýcarském městečku Sursee, zhruba 30 kilometrů severozápadně od Luzernu. Dva švýcarské týmy - EV Zug a Ambri Piotta - si na něj vždy zvou dva zahraniční týmy, s kterými poměří své síly. Letos se této cti dostalo Orlům ze Znojma, s nimiž do země sýrů a čokolády míří také němečtí Žraloci z Kolína nad Rýnem.

Program turnaje Lehner Cup 2015
pátek 14. srpna 19:45 EV Zug – Orli Znojmo
sobota 15. srpna 16:00 EV Zug – Kölner Haie
19:45 HC Ambrì-Piotta – Orli Znojmo
neděle 16. srpna 16:00 HC Ambrì-Piotta – Kölner Haie

Orli na dlouhou cestu vyráží už ve čtvrtek dopoledne hned po ranním rozbruslení. Hlavní trenér Jiří Režnar spolu s asistentem Miroslavem Vybíralem opět nechají některé z hráčů doma, naopak zahrají si ti, kteří neabsolvovali minulý trip do Litvínova a Ingolstadtu. K týmu se během středy připojí i posila ze zámoří, kanadský útočník Colton Yellow Horn. O den později s týmem odcestuje do Sursee.

"Colton byl na ledě v zámoří, takže by neměl mít problém naskočit. V pátek bude hrát," prozradil kouč Jiří Režnar. Vítězství nad Litvínovem a zejména nad Ingolstadtem si hokejová veřejnost všimla a během pondělního setkání trenérů a hráčů v Salzburgu přijímali zástupci Orlů gratulace. Nyní je ale čeká další těžký test. "Na začátek přípravy takové výsledky určitě potěší, obě utkání byla velmi kvalitní. Věříme, že ani nyní českému hokeji ostudu neuděláme," dodává Režnar.

EV Zug

Tradiční švýcarský celek se může spolehnout na podporu svých věrných fanoušků. Dlouho byl v nejvyšší švýcarské lize NLA jediným týmem ze středu země, a tak na jeho domácí zápasy doráží početné skupiny příznivců z okolí. Od roku 2008 dochází do jedné z nejmodernějších hal v Evropě - Bossard Areny s kapacitou přes sedm tisíc diváků. Loni tato hala hostila mimo jiné mistrovství světa do osmnácti let.

Zug v loňské sezóně po základní části obsadil čtvrté místo, ovšem nadějně rozjetá sezóna skončila už ve čtvrtfinále, kde podlehl 2:4 na zápasy pozdějšímu mistrovi z Davosu. Klub tak stále čeká na zopakování svého dosud jediného titulu, který získal v roce 1998. Hráčský kádr nicméně skýtá mnoho hvězd evropského i mezinárodního formátu a není pochyb o tom, že bude patřit k předním týmům své ligy. Prorazit zkusí i na mezinárodní scéně, druhým rokem se bude účastnit hokejové Ligy mistrů.

Největší hvězdy klubu:

Jarkko Immonen – třiatřicetiletý finský centr je dvojnásobným olympijským medailistou, mistrem světa, vítězem KHL i finské ligy. Známý finský reprezentant si zahrál i v NHL. Světová extratřída!

Pierre-Marc Bouchard – jedenatřicetiletý Kanaďan má na kontě přes 600 utkání v NHL, ve kterých zaznamenal přes 350 bodů. V Zugu kroutí druhou sezónu, v té předešlé byl nejproduktivnějším hráčem týmu.

Reto Suri – pamatujete MS 2013 ve Švédsku? Švýcaři tehdy ve čtvrtfinále vyřadili český tým a následně došli až do finále pro stříbro. Nejlepším střelcem týmu byl právě Suri, super rychlé útočné křídlo.

» Aktuální soupiska týmu

HC Ambri Piotta

Klub pocházející z nejjižnějšího švýcarského kantonu Ticino, jediného, kde je oficiálním jazykem italština, se taktéž spoléhá na své početné a vášnivé fanoušky. Ostatně ti také klubu v těžkých chvílích vydatně pomohli, před dvěma lety velkou sbírkou přispěli k tomu, že jejich oblíbený klub svíraný finančními těžkostmi zůstal v nejvyšší švýcarské lize. Tam působí nepřetržitě už od roku 1985.

Ambri sice nikdy švýcarský titul nevyhrálo, přesto se z jeho stadionu Valascia pro sedm tisíc diváků body nevozí snadno - také díky temperamentnímu publiku. Vůbec největším úspěchem klubu je stříbrná medaile a účast ve finálové sérii v sezóně 1998/99. V loňské sezóně obsadil 11. místo.

Největší hvězdy klubu:

Mikko Mäenpää – dvaatřicetiletého finského ofenzivního obránce znají čeští fanoušci především díky působení v kádru Lva Praha.

Cory Emmerton – přes 150 utkání v dresu Detroitu v NHL, loni táhl ofenzivu nováčka KHL ze Soči. Šikovný kanadský centr s dobrou přihrávkou.

Adam Hall – americký útočník nasbíral přes 700 utkání v NHL, ještě předloni válel za Philadelphii. Loni byl s 32 body druhým nejproduktivnějším hráčem Ambri.

» Aktuální soupiska týmu

Na slavnostní představení týmu před novou sezónou dorazilo neuvěřitelných 7000 fanoušků Ambri:

Chcete dostávat exkluzivní informace ze švýcarského tripu? Pak sledujte Orly na sociálních sítích: Facebooku, Twitteru a Instagramu.

NEWSLETTER