Juniorští Orli brousí formu do nadstavby

Juniorský hokej
ÚT 11. 2. 2014
Junioři vstupují do důležité části letošního ročníku, která rozhodne o složení dvojic pro play-off. Vicemistra ligy z předchozí sezony čeká pekelně napěchovaný program prvního týdne nadstavbových bojů. Již ve středu přivítají Orli maďarskou Budapešť (18:00), v sobotu se opět na domácí půdě utkají s Linzem (14:15). Neděle pak patří souboji v Fehérváru.

Nedělním kolem definitivně odzvonilo základní části mezinárodní juniorské Erste Bank Young Stars League. První fáze soutěže nabídla dvě stě šedesát šest zápasů. Každý tým ve skupině A odehrál třicet čtyři zápasů (6 mužstev), ve skupině B pak třicet šest (7 mužstev). Znojemští hokejisté bojující v „béčku“ získali po své porci duelů celkově jednašedesát bodů.

Mladí Orli odehráli na domácím kluzišti osmnáct duelů. V devíti případech zvítězili v základní hrací době (3 body), dvakrát vyhráli po samostatných nájezdech (2 body), jednou prohráli v prodloužení (1 bod) a šestkrát odcházeli poraženi po šedesáti minutách.

Ve venkovních kláních se znojemští junioři představili v osmnácti případech, sedmkrát nebodovali, dvakrát prohráli po nájezdech (1 bod) a devětkrát zvítězili za tři body.

Nejvyššího vítězství dosáhlo Znojmo v polovině ledna, kdy přestřílelo maďarskou Újpest v poměru 16:2. Naopak nejtrpčí prohra přišla v druhé polovině listopadu na ledě Fehérváru 12:1.

Lukáš Nováček

Orli se mohou doposud pyšnit kladným skóre v poměru 152:125. Ve využívání přesilovek jsou celkově na 5. místě (19,75%), v úspěšnosti ubráněných oslabení pak na 4. místě (82,56%). Jihomoravští hráči jsou také druhým nejtrestanějším týmem soutěže, v první „desítce“ této méně lichotivé statistiky mají hned tři své zástupce – Marka Špačka (119 TM), Michaela Theimera (102 TM) a Aleše Pelikána (85 TM).

Druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže po základní části se stal Lukáš Nováček (39 + 27), který se rovněž dělí o titul nejlepšího střelce EBYSL. Na šestém místě skončil Marek Špaček (26 + 29). Solidně si také vedli dva debutanti ve znojemském dresu Vojtěch Žemlička (16 + 19) a Matyáš Hložek (12 + 20). Nejproduktivnějším bekem ligy je kapitán Orlů Michael Theimer (3 + 27).

Znojemské brankoviště v drtivé většině případů strážil slovenský gólman Michal Dovina s úspěšností 88,8%. Před svým odchodem do zámoří se mezi tyčemi pohyboval Jakub Novotný (90,7%), dvě utkání odchytal Petr Helešic (91,4), jenž působí v seniorském mužstvu Moravských Budějovic. Do dvou klání naskočil i Michal Sochor (86,1%).

Program nadstavby

Znojemské juniory nyní čeká deset zápasů druhé fáze soutěže, které odehrají s týmy ze své skupiny B - pět duelů doma a pět na ledě soupeře. Po základní části se skupina rozloučila s maďarskou Újpestí, momentálně v ní tak bude bojovat šest celků (včetně Znojma). Do play-off pak postoupí dvě nejlepší mužstva.

Oproti loňském ročníku došlo k jedné podstatné změně. Body, které si týmy doposud vybojovaly, se do druhé fáze soutěže půlily. Orli, kteří získali již zmiňovaných šedesát jedna bodů v základní části, nastupují do nadstavby s jednatřiceti body. Na chlup stejně je na tom Linz, na dostřel mají čeští hokejisté LA Stars. Suverénní Fehérvár je zřejmě již téměř jistým účastníkem bitev o titul.

Kompletní rozpis zápasů juniorských Orlů

NEWSLETTER