Nový kouč Jiří Režnar: Nabídka Znojma byla nejzajímavější

Rozhovory
PO 15. 4. 2013
<em>Znojmo</em> - Byl výborným hráčem, nyní je neméně úspěšným trenérem. Z pozice trenéra zažil extraligové bitvy i finále první ligy. Zkušený kouč a hokejový odborník Jiří Režnar má za sebou bohatou kariéru, nyní se ale těší na novou výzvu. Povede Orly ze Znojma v mezinárodní Erste Bank lize. „Poslední tři roky jsem se učil anglicky. EBEL je kvalitní soutěž a nabídka ze Znojma mě velmi lákala," přiznává třiapadesátiletý Režnar.

Proč jste se rozhodl právě pro Znojmo?
V Polsku, kde jsem poslední čtyři sezóny působil, mi letos končila smlouva. Měl jsem nabídky ze slovenské extraligy i české první ligy, ale ta znojemská přímo od prezidenta klubu Pavla Ohery mi přišla nejzajímavější.

V čem pro vás byla zajímavá?
Lákala mě. Už před pár lety jsem chtěl zkusit, jak se dělá hokej v zahraničí. Proto jsem šel do Polska. Tam jazyková bariéra prakticky nebyla. Ve Znojmě už jsou i zámořští hráči, ale taky proto jsem se poslední tři roky učil angličtinu. EBEL je navíc kvalitní soutěž.

Dá se říct, že jste se anglicky učil kvůli podobné šanci?
Přesně tak. Před čtyřmi až pěti lety jsem dostal lukrativní nabídku ze zahraničí, která ztroskotala na tom, že jsem neuměl anglicky. Netýkala se sice úplně hokeje, ale motivovalo mě to. Proto jsem se začal učit.

Měl jste nějaké informace o EBEL předtím, než vás Znojmo kontaktovalo? Sledoval jste tuhle ligu?
Víte, od 6 do 38 let jsem hokej hrál, poté trénoval. Sleduju téměř všechno, od českých soutěží až po NHL a KHL. I když ambice trénovat v NHL asi úplně nemám (smích). O EBEL samozřejmě mám informace, před dvěma roky jsem se byl podívat v Salzburgu a už tehdy byla liga dobrá, rychlá a s kvalitními kanadskými hráči.

Máte za sebou bohatou aktivní i trenérskou hokejovou kariéru. Na jakou její část vzpomínáte nejraději?
Těžko se srovnává hráčská a trenérská kariéra. Na tu hráčskou už se vzpomínat snad ani nemá. Jako trenér jsem zažil asi nejlepší sezónu 2002/03 v Jihlavě, kdy jsme v play-off vyřadili tehdy silnou a ambiciozní Kometu a až ve finále prohráli s Kladnem, které později postoupilo do extraligy. Velkým úspěchem pro mě bylo i vítězství v Polském poháru.

Stanovili jste už plán letní přípravy? Kdy začínáte?
Plán už samozřejmě máme. Sejdeme se 22. dubna, začneme zlehka jednou denně. Další týden už budeme trénovat dvoufázově. Celkem pět týdnů bychom měli dělat obecnou přípravu, poté týden hry. Na ty dostane každý hráč domů plán. Následovat budou další čtyři týdny společně. Skončit bychom měli na začátku července a kolem 22. poté jít na led.

V čem je podle vás tato klasická letní příprava lepší než individuální model, který se zde zkoušel loni?
Některé kluby v poslední době najíždějí právě na kanadský model. Jenže Kanaďani doma můžou individuálně trénovat celé čtyři měsíce. My tak dlouho nemáme.

S čím byste byl v sezóně spokojen?
Určitě chceme hrát hezký hokej, který se bude líbit, aby ve Znojmě chodili diváci. Každý samozřejmě chce být co nejlepší, třeba i dosáhnout na medaili. Je blbé říkat, že jdeme něco zkusit. Základním cílem je dostat se do první šestky. Když jsem přišel do Polska, měli jsme cíl dostat se do play-off. V poslední sezóně už jsem chtěl být ve finále. To se povedlo, navíc jsme v prosinci vyhráli prestižní Polský pohár. Vždy se chci zlepšovat.

Foto: Karina Zapala

NEWSLETTER