Ohlédnutí za základní částí sezóny 2011/2012

Statistická smršť
PO 7. 5. 2012
Před rokem se znojemští hokejisté rozhodli opustit druhou českou nejvyšší hokejovou soutěž a zamířili za hranice. Koncem jara klub potvrdil zprávu o přestupu Orlů do prestižní rakouské Erste Bank ligy a Znojmo opět ožilo hokejem. Během základní části sezóny Znojmo odehrálo čtyřicet dva atraktivních zápasů a obsadilo v tabulce 10. místo s třiceti čtyřmi body.

První kroky

foto
⇒  V prvním domácím zápase EBEL proti Linzi viděli diváci 12 branek

Znojemské Orly čekal první krok do neznáma. V polovině září se Orlí letka vydala na dlouho očekávaný zápas do dalekého Záhřebu. Úvodní duel Znojmo nedotáhlo do vítězného konce, a zápas tak skončil lépe pro ostřílené Chorvaty. Avšak za vybojované samostatné nájezdy si Jihomoravané odvezli první cenný bod.

Touha získat další důležité body hnala znojemské hokejisty kupředu a smůlu, která jihomoravský klub provázela v úvodním zápase, brzy vystřídala radost z vítězství. Orli se postavili na nohy na domácím ledě s Linzem a podařilo se jim vybojovat vítězství 7:5. I třetí zápas v sezóně Orlům přinesl nějaké ovoce. Zápas s Vídní se přehoupl až do samostatných nájezdů, kde Jihomoravané nakonec podlehli, a duel tak skončil 5:6.

Největší prohra

Největší nezdar postihl znojemské hokejisty v polovině měsíce listopadu s Vídní. Ambiciózní rakouský klub nedovolil Znojmu oddech na jedinou minutu a neúnavně se pokoušeli překonat znojemskou obranu. Ani výměna brankářů nepomohla Orlům k příznivému výsledku, a rakouský klub tak na domácím ledě vysoce zvítězil 9:2.

Největší výhra

Sladkou chuť úspěchu přinesl Znojmu zápas se Záhřebem. Orli si vytvářeli tlak a hned v první třetině si vybudovali náskok 3:1. Domácí hokejisté proměňovali téměř každou ze svých šancí a bojovali o plný bodový zisk. Druhá perioda opět přinesla štěstí svěřencům Martina Stloukala a hra se pro jihomoravské bojovníky vyvíjela velmi dobře. V poslední dvacetiminutovce ještě navýšil Pláněk s Jarůškem a bylo rozhodnuto. Orli si tak upevnili vedení v zápase a porazili Záhřeb 8:2.

Změny v týmu

foto
⇒  kanadský útočník Mike Danton

Tak jako ostatní kluby i Znojmo se v průběhu sezóny rozhodlo rozšířit kádr o několik nových hráčů. Posilou, která se asi nejvíce zapsala do paměti příznivců znojemského hokeje, se stal rodilý Kanaďan Mike Danton. V polovině prosince podepsal smlouvu, která ho se znojemským klubem svázala na sezónu 2011/2012. Ve svém nejúspěšnějším ročníku (1999/2000) dokázal v dresu Barrie Colts nasbírat neuvěřitelných 87 bodů (34+53). Za Znojmo Danton vsítil celkem čtyři góly a připsal si pět asistencí.

Opačným směrem se během sezóny vydali obránci Jan Platil a Lubomír Vosátko, kteří spolu s brankářem Lukášem Sáblíkem opustili znojemské hnízdo.

Další velkou změnu v jihomoravském klubu byla výměna hlavního trenéra v začátku měsíce října. Po sérii neúspěchů nahradil Karla Soudka jeho dosavadní asistent Martin Stloukal, jeho pozici převzal Petr Kučírek.

Hráčské úspěchy

foto
⇒  Filip Landsman se může pyšnit dvěmi nulami

Titul nejproduktivnějšího hráče sezóny si zaslouženě připsal navrátilec ve znojemských řadách, Peter Pucher. Spolu s mladičkým Adamem Havlíkem se stal tvrdým oříškem pro mnoho obránců. Díky svým výborným výkonům nasbíral zkušený útočník 36 (13+23) kanadských bodů.

I mezi obránci najdeme hráče, kteří pro svůj klub odvedli obrovský kus práce. Asi nejvíce se prosazoval Lubomír Štach, který během sezóny poslal do brány celkem šest puků a zasloužil se o dvacet asistencí.

Jistotou mezi třemi tyčemi se pro znojemské fanoušky stal vrstevník Adama Havlíka, Ondřej Kacetl. Znojemskou svatyni střežil dlouhých třicet sedm zápasů a pro své spoluhráče se stal velkou oporou. V bráně se střídal spolu s Filipem Landsmanem, který z patnácti zápasů dvakrát ochránil orlí svatyni před každou ze střel a jako jediný z brankářů má na svém kontě dvě nuly.

NEWSLETTER