Trenér Stloukal: Od začátku sezóny jsme hráčům říkali, že na to mají

Rozhovory
NE 3. 4. 2011
<em>Znojmo</em> - Neodmyslitelnou součástí týmu je trenér. U znojemských juniorů tuto pozici zastává Martin Stloukal, který již po dvou letech působení u mužstva dovedl Orly k mistrovskému titulu. Před sezónou se nakoupili noví hráči, jiní se poslali na rozehrání do Třebíče. Tato cesta byla tou správnou. Znojmo se znovu vepsalo zlatým písmem do dějin českého hokeje. "Bylo to náročné. Cítím obrovskou úlevu. To je asi jediný pocit, který v této chvíli mám," pronesl po finálovém zápase Stloukal.

Překvapilo Vás, že ve finále padalo tolik branek?
Abych se přiznal, tak ani moc ne. Vary hrají velmi dobře do obrany a my jsme na to našli recept. Věděli jsme, že máme velkou šanci a góly nám začnou postupně padat, protože soupeř musel začít útočit.

Co platilo třeba zrovna na Karlovy Vary?
My jsme měli takový speciální pohyb ve středním pásmu, kde jsme soupeře dostali do stoje, ale sami jsme byli v pohybu. Na jednu nahrávku jsme se dostávali do útočného pásma, kde stoupal náš tlak, a Vary začaly plodit chyby.

foto
Martin Stloukal

Všechny série v play-off jste hráli na tři zápasy. Bylo to náročné?
Bylo to náročné fyzicky i psychicky. Zlín a Vary jsou týmy, které především brání. Ten první zápas jsme nikdy nezačali aktivně a snažili se nechat hrát soupeře, abychom si ho načetli. Podle jeho systému jsme pak upravili naši taktiku.

Můžete být na své hráče hrdý. Plno z nich naskakovalo za A-tým a ještě k tomu vyhráli titul s juniorkou.
My jsme ve Znojmě tento systém nastavili, protože jsme přesvědčeni o tom, že je to tak správně. Hrají za nás kluci, kteří v reprezentaci ještě nikdy nehráli nebo tam byli jen na chvíli, a pak je z nějakého důvodu vyřadili. Jediní čistokrevní reprezentanti byli Martin Pláněk s Tomášem Rachůnkem, kteří odvedli vynikající výkony. Hned na začátku sezóny jsme hráčům říkali, že na to mají, aby se prosadili. To si myslím, že bylo hodně důležité.

Půjde tento úspěch zopakovat?
Uvidíme, zda se uvolní další finance, abychom mohli nakoupit hráče. Z vlastních zdrojů toho Znojmo není schopno, protože tu nemáme extraligu staršího ani mladšího dorostu, takže velice těžko by se tým juniorů doplňoval.

NEWSLETTER