Tipsport Extraliga - pá 4. 11. 2005
22. kolo
Sparta
1:2
0:1, 1:0, 0:1
Znojmo
1/3
2/3

Znojemským se záměr vydařil

P r a h a - Hostům ze Znojma vyšla v hlavním městě vysněná taktika zvítězit po devíti kolech bez výhry šťastným gólem. Orli využili ne příliš úspěšného období Sparťanů, dokázali s nimi na jejich ledě držet krok a vyhecovat se k dobrému výkonu. První třetinu vyhráli 1:0 gólem <b>Ondřeje</b> (foto), Pražané ale ve druhé části vyrovnali. Rozhodující branka přišla pět minut před koncem normální hrací doby, kdy Břízovo zaváhání využil obránce <b>Mojžíš</b>. Šťastné, ale zasloužené, tři body by mohly Jihomoravany posunout k lepším zítřkům.
Hned od úvodních minut střetnutí bylo jasné, že Znojmo přijelo do Prahy bojovat a snažit se prolomit devět zápasů bez vítězství. Tomu odpovídala především dobře zorganizovaná hra v obraně, podpořená spolehlivým Trvajem. Orli proměnili hned první vážnější situaci před Břízou v branku. Po zaváhání Tomana si vyměnil Pucher kotouč s Ondřejem, který rychlou akci pohotově zakončil střelou pod ruku sparťanského veterána. Domácí mohli výsledek korigovat vzápětí v přesilové hře, ale kromě ojedinělé šance Tomana se k vážnější příležitosti nedostali. Naopak z protiútoku hrozilo znovu Znojmo, avšak stoprocentní šance Erata příklepem k radosti hokejistů z Moravy nevedla. Bojovný hokej s minimem krásy pro oko náročného diváka pokračoval také v druhé početní výhodě Pražanů. V té byl hlavním mužem obránce Stehlík, který od modré čáry zasypal Trvaje slušnou sprškou ostrých ran. Když se neujala také solidní parádička Marka, kterou zkoušel zakončit Ton, odcházelo se do kabin za hubeného náskoku hostí.

Na začátku druhé části mohli hosté své vedení navýšit v početní výhodě, kterou dohrávali z předchozí třetiny, ale s nabídnutou možností si neporadili. Naopak Sparta zrychlila hru a po matné úvodní části přidala na tempu, z čehož pramenily solidní příležitosti. Stehlík vysunul do úniku Sivka, ale jeho bekhendová střela branku minula. Hned nato při poskytnuté výhodě Orlů nepotrestal pochybení Čakajíka v nájezdu mladý forvard Netík. V pokračující přesilové hře ohrožovalo Znojmo Břízovu svatyni jen sporadicky. Zlepšená hra Pražanů přinesla ovoce krátce po polovině utkání. K velkému sólu se nadchl Netík, prokličkoval celé hřiště a z pozice levého kruhu uklidil kotouč nad rameno Trvaje do sítě. Zaskočení Orli se zatáhli do obrany, na což Holešovičtí reagovali jen horko těžko. Přesto si ještě v závěru pár slibných pokusů dokázali vytvořit, ovšem recept na dobře chytajícího Orla mezi tyčemi již nenašli. Nejblíže tomu měla dvojice Ton s Markem, ale stoprocentní šanci duo překombinovalo.

Ve třetí třetině, zejména v jejím úvodu, Sparta pokračovala v dobrém tempu a pravidelně zaměstnávala Trvaje, ale převaha se neprojevila na změně skóre, což se domácím v závěru pekelně vymstilo. Nejčastěji sváděl se znojemským gólmanem souboj centr první formace Jan Marek, pokaždé ovšem opouštěl led se sklopenou hlavou. Z největších šancí lze vynést Markovo sólo zakončené střelou švihem z mezikruží, či jedovku zpoza hráče od stejného autora. Síť nerozvlnil ani Netík, zlomit utkání nedokázal také Sivek, který natřikrát přehazoval zblízka ležícího Trvaje. Když už se zdálo, že nerozhodný stav vydrží až do samého závěru zápasu, přišla laciná branka Mojžíše ze středního pásma, která proklouzla Břízovi pod výstrojí do sítě. Opařená Sparta dostala ještě výhodu přesilové hry, ale z útlumu se nedokázala vymanit, taktéž přišla nazmar následující power play necelou minutu před koncem. Orli si odvážejí z T-Mobile Areny tři body a v tabulce Spartě znovu odskočili.

Ohlasy trenérů

Jaromír Šindel (Sparta): Dnes jsme si nezasloužili prohrát. Úvod jsme měli vlažný, potřebovali jsme čas, aby se hráči, kteří se vrátili do sestavy po zranění, dostali do tempa. Bohužel pro nás proti nám pak chytal výborný Trvaj. Petr Bříza je ten poslední, koho bych vinil z naší prohry. Puk skočil na hranu, to se může stát.

Jan Votruba (Znojmo): Po nevydařeném zápase se Vsetínem jsme roztrhli Urama s Pucherem a myslím, že to mělo efekt. První třetinu jsme zvládli velice dobře, byli jsme aktivní, pak jsme se dostali pod tlak. Sparta hrála velice dobře, my jsme se jen bránili. V závěru bylo důležité, že jsme přestáli oslabení a tou střelou z dálky se k nám vyloženě přiklonilo štěstí.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
53 Pavel Mojžíš 1 0 0 1 2 0
37 Zdeněk Ondřej 1 0 0 1 2 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 2 4
9 Roman Erat 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
12 Jiří Heš 0 0 0 0 -1 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 -1 2
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
51 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 0
11 Andrej Petrakov 0 1 0 1 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 2
33 Peter Pucher 0 1 0 1 2 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 47 1 46 97.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER