Tipsport Extraliga - út 1. 3. 2005
52. kolo
Plzeň
6:2
3:1, 1:1, 2:0
Znojmo
1/3
2/3

Premiéra mladíkovi nevyšla, Plzeň si zastřílela

P l z e ň - Vývoj utkání v západočeské metropoli naznačila už první třetina, kterou Orli prohráli 1:3. Do jejich branky se navíc musel postavit brankář bez jakýchkoliv zkušeností ze seniorského hokeje, znojemský junior <b>Radek Železný</b>. Ještě před první sirénou sice snížil náskok Plzně Beroun a ve druhém dějství korigoval na rozdíl jedné branky Ludvík, za stavu 3:2 však Znojmo dostalo čtvrtý zásah, ze kterého už se nevzpamatovalo. Další dvě branky Lasselsbergeru ve třetí části v rozmezí 104 vteřin už jen vylepšily osobní statistiky domácím hráčům. Znojmo doplatilo především na nedůslednou obranu.
Plzeňští začali jak se na domácí patří tlakem, zatímco Znojmo věrno svojí tradici vyčkávalo na brejky.
V šesté minutě aktivně hrající Matějovský motal hlavu znojemským obráncům, z čehož těžil Adamský, jehož opakovanou střelu dopravil za záda juniora Železného ve znojemské brance Kudrna. 1:0. Prakticky hned poté následoval nájezd Důrase a Poláka na osamoceného obránce hostí. Železný Důrasovu střelu kryl.
V osmé minutě připravil gól pro Pospíšila Kracík. Přihrávku přes šířku brankoviště zametl plzeňský kapitán spolehlivě do znojemské branky. 2:0. O dvacet vteřin později po Cartelliho chybné rozehrávce vytáhl Pejchar proti bombě Blatného ukázkový semafor. Po další minutě hry sebral domácí gólman další tutovku Eratovi. Hokejisté Lasselsbergeru se dostávali pod tlak a v obranném pásmu vyráběli chyby. Uklidnění přinesl Jindřich, jenž si sjel před hostujícího brankáře na perfektní nahrávku Davida Moravce a z první prostřelil Železného. 3:0.
Na konci dvanácté minuty přišli Plzeňští málem o svého kapitána, když jej nemilosrdně sestřelil spoluhráč Cartelli pukem přímo do helmy. Hosté dostali ve třinácté minutě výhodu hry v početní převaze, ale málem se radovali domácí. Kracík spolu s Moravcem ujeli do nájezdu dva na jednoho. Puk měl v držení Kracík, udělal chytrou stahovačku do středu hřiště a vyslal střelu, kterou zblokoval obránce tak, že přeplachtila brankáře a nebýt včasného volejbalového zákroku hostujícího Urama mohlo se skóre opět měnit. Po faulu na Adamského se síly vyrovnaly. Ve hře čtyři na čtyři nevyslyšel Duda Andrašovského nabídku, v nastalé přesilovce se naopak dobře činil Andrašovský před Železného brankou a soudě podle výrazu ve tváři, s nímž se vracel na střídačku, jej za to obránci Znojma štědře odměnili.
V sedmnácté minutě se ke skórovaní dostali také hosté. Toman hned po buly tvrdě pálil na Pejchara, jenž jeho střelu jen vyrazil. Útočník hostů Beroun utekl Výtiskovi a zasunul puk do odkryté branky. 3:1.
Do první sirény pak led patřil více hostujícím hráčům, které vstřelený gól evidentně povzbudil.

Druhou třetinu začali domácí pěkně zostra. Během dvou úvodních minut jeli na brankáře hostů sami Straka, Matějovský a nakonec Kudrna. Hra se srovnala až po vyloučení Adamského za sekání. V oslabení se blýskl Pejchar proti Ludvíkovi. V oslabení se přes dva beky soupeře probíjel Důras, byl počastován hokejkou do obličeje a síly na ledě se srovnaly. Další tutovku měl před sebou Duda, který jen o centimetry nedosáhl na puk před odkrytou klecí hostí. Na začátku deváté minuty sudí poslal ven dalšího hráče Znojma a domácí hráli 16 vteřin pět na tři. Bohužel touto přesilovkou zřejmě vyvrcholila tragédie letošních plzeňských přesilovek.
Ve třinácté minutě předvedl svoji techniku Kracík. Povodil si obránce a servíroval Moravcovi před prázdnou bránu. Gól ovšem nebyl uznán pro natlačení domácího Pospíšila hostujícím obráncem do vlastního brankáře.
Hra domácích poté upadala, zvláště v obraně to hořelo. Toho využil Erat jehož nahrávka našla před Pejcharem osamoceného Ludvíka, ten pak nekompromisně zavěsil. 3:2.
Domácí dýdžej se asi rozhodl zvýšit utrpení diváků a pustil oblíbenou ruskou píseň Kaťušu. Ale náplast na bolístku jim poskytl první útok. Andrašovský zatáhl puk okolo mantinelu za branku hostí, tam jej převzal Straka a namazal před bránu číhajícímu Dudovi, který Železnému nedal šanci. 4:2.
Domácí byli jako pokropeni živou vodou a téměř šest tisíc diváků si přálo "bůra".

Poslední třetina této sezóny začala náporem hostů. Pejchar ponechaný na holičkách vychytal nájezd Puchera, při dorážce při něm stáli všichni svatí. Ani ve dvou po sobě rychle jdoucích oslabeních si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Po excelentní přihrávce Urama zakončoval Ludvík ke vzdálenější tyči, Pejchar se však přemístil pekelně rychle a jeho beton byl tak včas na svém místě.
Od sedmé minuty se hrálo snad šest minut bez přerušení a to převážně ve středním pásmu. Pak se do hry obuli Znojemští a zamkli domácí v obranném pásmu. Dvakrát nepříjemně vyzkoušel Pejchara Ludvík, Erat orazítkoval tyč.
Po velkém Orlím snažení však ujeli tři Plzenští a v cestě jim stáli jen dva bránící hráči Znojma. Kracík s pukem dlouho vybíral komu nahraje, až nakonec vymetl levý růžek znojemské branky sám. 5:2. Chirurgicky přesná střela zápěstím. O chvíli později předvedl ochozům Matějovský jakého v něm mají siláka. Projel obranným pásmem Orlů, položil si brankáře a skóroval podél jeho betonu. A to vše s hostujícím obráncem na zádech! 6:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Neubauer (Plzeň): Když i kolega je spokojen s výsledkem, jsme spokojeni i my. Chtěli jsme se úspěšně rozloučit s našimi výbornými fanoušky, kteří nás po celou sezonu podporovali. A to jsme dnes splnili, rozloučili jsme se důstojně. Jsem rád, že jsem mohl toto mužstvo s Ivanem Vlčkem trénovat. Je škoda, že jsme nakonec do play-off nepostoupili. Určitě nám v závěru chyběl tahoun Martin Straka a navíc se bohužel už ve čtvrtém utkání za našeho působení u mužstva zranil první brankář Tomáš Duba.

Jan Votruba (Znojmo): Od neděle máme nemocného gólmana Slávika, a proto jsme měli z utkání obavy. Dnes jsme kvůli jeho nemoci přivezli asi nejmladší brankářskou dvojici v extralize v historii. Hráči k utkání naštěstí přistoupili zodpovědně a my jsme nakonec dnes, i přes za normálních okolností špatný výsledek, spokojeni.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
18 Jiří Beroun 1 0 0 1 -1 2
81 David Ludvík 1 0 0 1 -1 0
61 Martin Ambruz 0 0 0 0 -2 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 -2 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 2
11 Zdeněk Blatný 0 0 0 0 -1 0
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 -3 0
9 Roman Erat 0 1 0 1 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
28 Petr Kuboš 0 0 0 0 0 2
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 -1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 -2 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -1 0
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 1 0 1 0 2
79 Marek Uram 0 1 0 1 -1 2
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -2 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
32 Radek Železný 60 29 6 23 79.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER