Tipsport Extraliga - pá 26. 11. 2004
25. kolo
Znojmo
5:3
1:1, 2:2, 2:0
Pardubice
1/3
2/3

Fotografie z utkání Znojmo - Pardubice

Z n o j m o - Vloni ani jednou Orli neporazili pardubický tým. Dramatické utkání, které bylo napínavé až do konce, tentokrát lépe zvládlo Znojmo a zaslouženě si potřetí v řadě připsalo tři body. Oba týmy hrály s velkým nasazením, což dodalo utkání potřebný náboj a přineslo dopředu očekávané vzrušení z pěkného hokeje.
Hned od začátku utkání byly k vidění šance na obou stranách. Nejprve Mikeska z levé strany vyzkoušel Vokounovu pozornost, na Lašáka pálili Haman a Bičánek. Jako blesk z čistého nebe přišel na konci páté minuty první gól zápasu, o který se postarali Pardubičtí. P. Sýkora vybojoval puk v útočné třetině a přihrál k levé tyči Divíškovi, který už byl za zády Vokouna a bez problémů doklepl do prázdné branky. Znojmo se pak vehementně snažilo vyrovnat, dobré pokusy měla čtvrtá i první pětka, prudkou střelou postrašil pardubického gólmana také obránce Mojžíš. Vyrovnávací branka přišla až v 10. minutě při vyloučení Tvrdíka. Bičánek napřáhl od modré a puk si našel cestu za Lašáka. Hned poté fauloval i Orel Toman, ale Znojmo se ubránilo a samo mohlo zvýšit skóre. Ludvík s Eliášem jeli směrem k brance hostí a reprezentační útočník přesně načasoval svou přihrávku svému kolegovi. Lašák ale Ludvíkovi střelu vyrazil držadlem hokejky. Několikrát potom musel zasahovat i Vokoun, který dvakrát vychytal Hejduka. Do konce třetiny měli Orli ještě několik šancí, zejména v další početní výhodě, ale nebyli střelecky úspěšní.

Ve druhém dějství viděli diváci další čtyři branky, ale ani jeden tým neodcházel po čtyřiceti minutách do kabin s náskokem. Orli byli po přestávce aktivnější, Eliáš ještě Lašáka nepřekonal, ale ve 23. minutě I. Rachůnek vybojoval nahozený puk, přihrál zpět na Vorla a ten za sebou intuitivně cítil Hamana. Centr třetí znojemské lajny sice neměl čas za zpracování puku, přesto se mu podařilo zasunout kotouč za Lašákova záda mezi betony. O tři minuty později bylo opět vyrovnáno, když Hemský projel útočnou třetinou jak nůž máslem a vyškolil Vokouna perfektním blafákem. Orli ve své hře nepolevili a stále si udržovali tempo i tlak. V 28. minutě z něj v přesilovce vytěžili vedoucí gól. Toman rozehrál na Eliáše, který napůl střílel, napůl přihrával směrem k pardubické svatyni a Erat umístil puk tečí mezi betony za Lašákova záda Po celou dobu až do konce třetiny bylo Znojmo králem na ledě a zasypávalo gólmana Východočechů střelami. Opět se předvedla čtvrtá lajna, Eliáš nastřelil tyč, aktivní byli i jeho spoluhráči z útoku. Parubice se před Vokouna dostaly jen sporadicky a navíc ještě dvakrát pykaly na trestné, z toho jednou za příliš mnoho hráčů na ledě. Šance měl Bičánek i celý Pucherův útok, gól však paradoxně přišel z hole pardubického Divíška, který se tak trefil podruhé v zápase, navíc v oslabení. Eliáš přihrával v útočném pásmu na modrou Tomanovi, tomu však kotouč utekl a Divíšek se za ním rozjel. Vokoun pro něj vyjel daleko z branky, nestihl ho však zalehnout, a tak pardubický útočník zavěsil do prázdné klece.

Do třetí dvacetiminutovky vstoupili aktivněji hosté, ale iniciativa přešla brzy zpět na hole domácích. Dvě příležitosti měl Pucherův útok, tvrdě pálil i Vorel a vzápětí Mikulík. Vokoun pak musel zasáhnout proti kličce a následné střele Hejduka, ve 44. minutě však znovu zaúřadovali Orli, když Benák prudce napřáhl na modré a jeho bomba vymetla pravý horní roh Lašákovy branky. Znojmo hrálo důsledně, střílelo z každé možné pozice a hlídalo zodpovědně brejky Pardubic. V čase 50:00 přišel zřejmě rozhodující moment zápasu, kdy se Divíškovi podařilo překonat ležícího Vokouna, který však stihl přes něj letící kotouč schovat mezi tělem a rukou. Rozhodčí požádal o konzultaci s videem. Ani z jednoho záběru nebylo jasné, zda puk přešel brankovou čáru, proto sudí rozpažil a gól neuznal. To Perníkáře trochu rozhodilo, stále se ale snažili o vyrovnání. Znojemská obrana byla pozorná a útočníci hrozili před Lašákem až téměř do samého konce. Minutu a půl před závěrečnou sirénou se Moelleru ještě naskytla početní výhoda, během níž trenér Martinec odvolal brankáře. Orli závar před svou svatyní ustáli a dokázali vyhodit puk směrem k zívající kleci hostí. Ten skončil u zadního mantinelu, kde se ho podařilo dojet I. Rachůnkovi, který pak po obkroužení branky pečetil výhru.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Znojmo): Bylo to výborný utkání, velmi vyrovnaný. Z pohledu hry to bylo na remízu, ale prostě jsme měli víc štěstí a dvakrát nám to tam spadlo navíc. A to rozhodlo. Bylo to vynikající uktání.

Vladimír Martinec (Pardubice): Určitě jsme viděli velice kvalitní hokej, domácí hráli velice dobře a velice dobře bruslili a především dobře trestali naše chyby, které jsme vyrobili. Myslím si, že by tomuhle krásnému utkání více slušel nerozhodný výsledek. Takový už je hokej. Když dáme tři branky venku, mělo by to normálně stačit k vítězství. Udělali jsme ale chyby v obraně a pak se těžko vyhrává.


Trenéři Vladimír Martinec a Miloslav Hořava na tiskové konferenci po zápase

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
19 Václav Benák 1 0 0 1 2 0
21 Radim Bičánek 1 0 0 1 -2 2
9 Roman Erat 1 1 0 2 -2 0
17 Radek Haman 1 0 0 1 2 0
10 Ivan Rachůnek 1 1 0 2 3 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
26 Patrik Eliáš 0 2 0 2 -1 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 -2 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 -1 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -1 2
25 Karel Soudek 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 2 0 2 1 2
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
29 Marek Vorel 0 1 0 1 2 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 60 35 3 32 91.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER