Tipsport Extraliga - pá 28. 1. 2005
43. kolo
Karlovy Vary
1:0
0:0, 0:0, 1:0
Znojmo
1/3
2/3

Znojemští prohráli nejtěsnějším rozdílem

K a r l o v y V a r y - Znojemští orli přišli na západě Čech o svou letošní karlovarskou neporazitelnost, když ve vyrovnaném utkání podlehli Energetikům fotbalovým výsledkem 0:1 poté, co po dvou třetinách svítilo na ukazateli bezbrankové skóre. Souboj reprezentačních brankářů tak vyzněl lépe pro domácího Málka, jehož nedokázal nikdo z Orlů překonat, a tak si hokejový cestovatel připsal třetí nulu v dresu Varů. Golman Orlů <b>Prusek</b> pochytal přes třicet nebezpečných střel, nestačil pouze na přesnou trefu útočníka Košťála v úvodu třetí třetiny.
Extraliga dospěla svým neúsprosným tempem až k posledním deseti zápasům základní části. A důležitost těchto utkání byla znát i na hře obou mužstev. Znojemští orli se od úvodu nehnali do žádného útočného dobrodružství, Karlovy Vary zase zaměřily veškerou svou pozornost na disciplínu a naprosté vyvarovnání se zbytečných faulů. V první třetině se zapotil především hostující brankář Prusek, který nejednou na poslední chvíli odvracel hrozící nebezpečí. V útoku o něco odvážnější Západočeši vyslali na znojemského mága v první části dvanáct střel, jenže žádná si cestu do sítě neproklestila. Blízko vedoucí brance byl Dvořák po Alinčově zadovce, Kraft ztroskotal v přečíslení na pevném Pruskově postoji, obrovskou příležitost sebral vítkovický host v bráně Moravanů Košťálovi, jehož ke skórování vybídl krásnou přihrávkou napříč útočným pásmem Alinč. Málek se do plné pohotovosti dostal v úvodní dvacetiminutovce jen jednou, když se před něj vřítila hned trojice Znojemských. Zakončení z hole Vorla však varská opora efektně skryla v lapačce.

Všeobecná opatrnost byla ještě znatelnější v části prostřední. Do ofezívy se zapojili více i hosté, kteří byli blízko ke gólu ve 27. minutě, kdy v jedné z mála početních výhod pálil Ludvík ke vzdálenější tyči, puk zblokovala špička Málkova betonu. Ukázala se i slovenská dvojčata Pucher s Uramem. Jejich trochu kostrbatá akce zamotala domácímu gómanovi i obráncům pořádně hlavu a bylo jen otázkou jejich štěstí, že skákající puk nedokázal nikdo doklepnout do poloodkryté klece. Na druhé straně kluziště už se málem radoval Hurtaj, jenž na hranici brankoviště tečoval chytrou Dvořákovu přihrávku z rohu kluziště. Kotouč se ovšem jen odrazil od horní tyče a vrátil se zpět mezi hokejky znojemských borců.

Celé střetnutí tak nakonec rozhodla jediná vydařená kombinace Energie. Skuhravý se svou akcí ještě úspěšný nebyl, puk ale za brankou vybojoval Radim Kucharczyk a naservíroval jej ze druhé vlny najíždějícímu Janu Košťálovi. Jeho dělovka z první napnula poprvé a naposledy Pruskovu síť a zároveň odstartovala marný hon týmu z jižní Moravy za bodovým ziskem. Pečlivě zformovaná domácí obrana nedovolila soupeři proniknout až před Málka ani v početní výhodě, a když se přeci jen Znojmo dostalo k přímému ohrožení branky, zachránil vše jistý Málek. Největší příležitost vyrovnat měl Marek Uram, jenže jeho teč střely od modré čáry mezi tři tyče nemířila. Zápis do listiny střelců odmítl při znojemské hře bez brankáře také Skuhravý, když z ostrého úhlu nezamířil přesně do opuštěné branky.

Hubené vítězství 1:0 zmenšilo ztrátu Energie na osmou Plzeň na osm bodů. Další mimořádně důležité střetnutí mají energetici na programu hned v neděli, kdy vyzvou na stadionu Ivana Hlinky dalšího přímého soupeře o postup, Chemopetrol Litvínov. Znojemští orli letí v neděli bojovat o cenné body do Liberce.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): V důležitém utkání se oboustranně důsledně bránilo, což jsme čekali. Chtěli jsme se vyvarovat oslabení, což je velká zbraň Znojma. Ve druhé polovině zápasu nějaké naše vyloučení přišlo, ale přežili jsme to. Tušili jsme, že může rozhodnout jedna chyba, či povedenější akce a ukázalo se, že to tak bylo. Jsme spokojeni s výsledkem i výkonem, budeme se prát dál.

Jan Votruba (Znojmo): Velmi důležité utkání, věděli jsme, že Vary mají poslední dobou doma velmi silné začátky a připravili jsme se na to. Výrazně převažovala obranná hra. Šancí moc nebylo ani na jedné straně, nám trošku utekl úvod třetí třetiny. Pak už jsme si žádnou vyloženou šanci nevypracovali. Karlovy Vary vyhrály zaslouženě.

Fotografie z utkání

foto: Arnošt Moucha


Hurtaj s Hlavačkou sledují, jak se puk odráží od břevna Pruskovy brány


Peter Pucher


Pucher odhání Poláka od puku


Podražení v podání Karlových Varů


Ivan Rachůnek

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 4
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 0
11 Zdeněk Blatný 0 0 0 0 0 0
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
28 Petr Kuboš 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 -1 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 0 0
78 Josef Straka 0 0 0 0 -1 2
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 2
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
3 Martin Prusek 60 39 1 38 97.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

NEWSLETTER