Tipsport Extraliga - čt 20. 1. 2005
41. kolo
Sparta
3:1
1:0, 1:1, 1:0
Znojmo
1/3
2/3

Z hlavního města s prázdnou

P r a h a - V pražské T-Mobile aréně se hrál od začátku kvalitní hokej s šancemi na obou stranách a výbornými zákroky obu gólmanů - Pöpperleho i Pruska. Po první třetině vedli o gól domácí, když využili početní výhodu. Hned po přestávce ale Orli dokázali odpovědět <b>Benákem</b>, rovněž v přesilovce. Přesto Sparta odcházela i po druhé dvacetiminutovce do kabin spokojenější, když dosáhla šťastného gólu. V poslední části už Pražané převzali otěže plně do svých rukou a vynutili si tlak, během něhož útočník Ton zajistil svou druhou trefou v zápase uklidňující dvoubrankový náskok. Ani počtvrté v sezóně tak Znojmo, za které ještě nenastoupil navrátilec Havlát, nezískalo se Spartou žádný bod.
Slavnostní začátky se na Spartě stávají pomalu tradicí, tentokrát bylo gratulováno Řezníčkovi, jenž v minulém kole odehrál osmistý zápas. Do branky se po třízápasovém odpočinku vrátil náhradník Pöpperle. Ten se zapotil hned při střele Ludvíka, na druhé straně odpovídal Olesz. Ton se mohutně tlačil před branku Orlů a přesně přihrál Chabadovi, jenž tísněn, nezpracoval kotouč podle svých představ. Pucher zamířil pouze do masky sparťanského mladíka, ten ihned lapil také dorážku Pláška. V oslabení se blýskl kapitán domácích, jeho střela se zastavila na rameni Pruska. V 9. minutě seděl na trestné lavici Rachůnek, když se Sparta ujala vedení. V přesilové hře z otočky pálil Pilař a Tonova dorážka zblízka rozvlnila síť. Z následného protiútoku neproměnili jasné šance Broš s Oleszem. Při hře čtyř proti čtyřem nevyužil Ludvík sám mezi kruhy nabídnutou šanci. Sám před Pruskem si neporadil také Olesz, střelu Majeského ukryl Prusek v lapačce. V oslabení přečíslili obranu Orlů Broš s Nedvěděm, druhý jmenovaný vzal odpovědnost na sebe, ale trefil jen zadní mantinel. Puchera s Uramem vychytal skluzem Pöpperle.

Se začátkem druhé třetiny fauloval obránce Pilař a také Znojmo bleskově využilo početní výhodu. Ve 21. minutě neuhlídali Chabada s Dobroňem dotírajícího Benáka, který šikovně protlačil kotouč za záda domácího gólmana. Na opačné straně obkroužil branku Hlaváč, bekhendovou střelou Pruska nepřekvapil. V přesilové hře Pražané svého soka tlačili, nejvíce však hrozily útočníky Nedvědem a Výborným. Nebezpečně pálil také Pilař, ležícího gólmana Orlů nepřehodil Chabada. V průběhu druhé třetiny prořídlé tribuny nejvíce pobavil bodyček Pilaře na Rachůnka. Ten byl zákrokem natolik rozhořčen, až vyfasoval osobní desetiminutový trest za nesportovní chování. Eratovu individuální akci zlikvidoval pohotovým zákrokem strážce domácí svatyně. Ve 32. minutě šla Sparta opět do vedení. Výborný v rohu kluziště vybojoval kotouč pro Kratěnu, který se střelou k tyči nemýlil. Před znojemským brankářem hrozili také Majeský a Olesz, Pöpperleho na druhé straně nepřekonal Vorel. Eratovu jedovku lapil rovněž gólman domácích, Prusek se zapotil při dvou šancích Kratěny.

Třetí třetinu odstartovala rána Tona do masky připraveného Pruska, kombinaci Sivka s Brošem nepřetavil v branku střílející Řezníček. Pražané svého soupeře přehrávali, za což si vysloužili mohutný potlesk jinak ztichlé T-Mobile Areny. Kýžený třetí gól Sparty přišel ve 49. minutě. Dobroň od mantinelu vybídl ke skórování Tona, který podruhé v zápase zametl touš za Pruskova záda. V oslabení ujížděl Výborný, ovšem jeho projektil zůstal ukryt ve výstroji gólmana hostí. Po Blatného střele se Pöpperle ohlížel, vzápětí pak vychytal ostrostřelce Urama. Na druhé straně poté Pruska trápila dvojice Hlaváč – Olesz. Do Benákovy jedovky vložil holešovický gólman včas vyrážečku. Definitivní tečku za utkáním udělal Pucher, jenž se nechal deset vteřin před závěrečnou sirénou vyloučit.

Ohlasy trenérů

Slavomír Lener (Sparta): Jsme spokojeni s výsledkem i předvedeným výkonem. Aktivní hrou jsme soupeře přinutili k chybám, měli jsme větší sílu, chodili do těla a dokázali využít i šance, které jsme si vytvořili. Naše vítězství mohlo být i vyšší, kdybychom byli ještě důraznější v prostoru před brankou.

Miloslav Hořava (Znojmo): Sparta hrála velice dobře, my jsme naopak podali nejhorší výkon za dobu mého působení u týmu. Jen díky brankáři Pruskovi jsme neprohráli větším rozdílem. Havlátovi nepřišla transferkarta do odjezdu mužstva, tak jsme s ním do sestavy nepočítali, ani s námi do Prahy nejel. Je to samozřejmě vynikající hráč a jeho příchod by mohl náš celek uklidnit a nabudit ho k lepšímu výkonu.

Fotografie z utkání

foto: Tomáš Polák (www.hcsparta.cz)


Peter Pucher se snaží dostat ze sevření hokejky sparťanského hráče


Ve dvou předchozích zápasech Roman Erat skóroval, proti Spartě se mu to nepodařilo. Má tak z posledních osmi zápasů bilanci pěti gólů


Radek Haman zablokovaný při vhazování


Ondřej Kratěna dal druhý sparťanský gól, kterým poslal svůj tým opět do vedení, když před tím Znojmo srovnalo Benákovou trefou. Tváři v tvář hledí Kratěnovi znojemští obránci Radim Bičánek, Milan Toman a brankář Martin Prusek

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
19 Václav Benák 1 0 0 1 -2 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
11 Zdeněk Blatný 0 0 0 0 -1 0
2 Martin Čakajík 0 1 0 1 -2 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
28 Petr Kuboš 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 2
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 2
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -1 2
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 -1 14
78 Josef Straka 0 0 0 0 0 0
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 2
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
3 Martin Prusek 60 48 3 45 93.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

NEWSLETTER