Tipsport Extraliga - ne 31. 10. 2004
19. kolo
Znojmo
3:4
0:2, 0:1, 3:1
Kladno
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Kladnu

Z n o j m o - Utkání s Kladnem hrozilo debaklem, ale nakonec se znojemští hráči vzpamatovali a v poslední třetině zle zatápěli soupeři před brankou. S odcházející mlhou, jenž se vznášela nad ledem, se zlepšoval i výkon domácích, ale letos poprvé vyprodaná Hostan aréna se už potřetí zas sebou nedočkala zisku žádného bodu.
První šanci v zápase sice mělo Znojmo po střele Vorla z otočky, hned vzápětí ale inkasovalo úvodní gól. Už v čase 0:42 se po boji za brankou dostal kotouč k úplně volnému Procházkovi, kterého před Vokounem nikdo nehlídal. Brankář na jeho blafák do víka nestačil. Do poloviny třetiny se Orli pokoušeli kontrovat, ale Eliáš ani Erat před Orctem neuspěli a Kladenští se dobře bránili. Potom už hru rozkouskovala přerušení, nikoliv však kvůli vyloučení hráčů, ale kvůli mlze, která zahalila Hostan arénu a zejména ledovou plochu. Hráči neviděli puk a rozhodčí nařídil pauzu a úpravu ledu. Ta první nepomohla a po dvou minutách byla hra přerušena znova. Hned po novém vhazování měl šanci Havlát, ale Orli dostali z protiútoku další ránu. Ve 14. minutě chyboval Vokoun a Procházka podruhé dostal puk do branky zrovna v místě, které malou chvíli předtím hlídal brankářův beton. Viditelnost se do konce třetiny příliš nezlepšila. Znojmo se snažilo prolomit smůlu Uramem a Ludvíkem, za Kladno se pokoušel zvýšit nadvakrát Bílek. Rozháraná první třetina už se ale dohrála bez dalších přesných zásahů.

Ani v začátku druhého dějství mlha neustoupila, držela se zejména před Orctem, na jehož straně nefungovaly ventilátory. Obrovskou šanci měl ale Erat, který netrefil prázdnou branku. Rozhodčí opět přerušil hru a jednal s vedoucími obou mužstev o dalším postupu. V 25. minutě Kladno po kombinaci zblízka skórovalo, když Hořava zastrčil puk za brankáře Znojma po přihrávce Klimta, který předtím vyrazil Vokounovi hokejku z ruky. Reprezentačního gólmana nahradil Slávik. Až do přestávky mělo více ze hry Znojmo, které na Orcta vyslalo několik dobrých střel, mělo i šance zblízka, přečíslení, samostatné úniky, avšak brankář Rabatu svůj tým vždy podržel, často za přispění spolehlivé obrany. Hosté pak před Slávikem hrozili jen sporadicky. Na druhé straně si vylámali na Orctovi zuby Uram, Ludvík, Havlát, Plášek a Erat. Necelou půlminutu před sirénou se zřejmě ke své největší šanci zápasu dostal Jágr, ale Slávik byl pozorný.

V poslední dvacetiminutovce jakoby se na ledě ocitly úplně jiné týmy. Středočeši sice ve 42. minutě zvýšili skóre na 4:0, když Kaberle našel prudkou střelou dolní růžek Slávikovy branky. Potom už se konečně dostali ke slovu Orli a překonali Orcta třikrát po sobě. Nejprve ve 45. minutě pálil od modré Bičánek a jeho střelu srazil jeden z protihráčů obloučkem za záda kladenského gólmana. Orct potom odolal několika dalším šancím znojemských obránců od hranice útočného pásma. Na další trefu si Orli počkali až do 53. minuty, kdy byl vyloučen jejich spoluhráč Rachůnek. V oslabení střílel po chybném vyjetí Orcta do prázdné Havlát. O posledním gólu Znojma musel rozhodnout až videorozhodčí, když v 56. minutě Ludvík dorážel před svatyní hostů a Orct si srazil betonem puk za brankovou čáru. Téměř zcela zaplněná Hostan aréna si přála vyrovnání, k tomu už však ale nedošlo, i když se o to domácí vehementně snažili. Nepomohl však ani oddechový čas, ani krátká power play.

Ohlasy trenérů

Milan Kastner (Znojmo): Vývoj zápasu silně narušila první třetina, která se hrála snad na čtyřikrát. Nebyli jsme schopni si vyrobit žádný větší tlak, naopak Kladno na nás vyrukovalo velice aktivní hrou a důrazem v našem brankovišti vydolovalo dva góly. U nás to naskočilo pak až na 0:4, což ve stavu, v jakém teď jsme, je velice špatné. Tím, že jsme dali gól, se mužstvo zvedlo, byla cítit síla, vytvořili jsme si šance, které jsme zase neproměňovali. Dotahovat za takového stavu je hrozně těžké, i když se nám to málem povedlo. Asi nebudeme moct dávat soupeřům takový náskok a budeme muset hrát od začátku tak pozorně a aktivně jako dnes ke konci.

Zdeněk Müller (Kladno): Dneska to byl těžký zápas v těžkých podmínkách, dvě třetiny byla na ledě mlha. Bylo to pro obě mužstva opravdu těžké. My jsme se s tím vyrovnali o trochu lépe, byli jsme aktivnější měli jsme víc šancí. V závěru jsme si to zkomplikovali pasivní hrou, Znojmo dotahovalo a málem nás dotáhlo. Měli jsme ve třetí třetině velký výpadek, ale ty body jsou pro nás zlaté, protože vyhrát ve Znojmě není pro nikoho jednoduché, protože Znojmo je velice kvalitní mužstvo.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
21 Radim Bičánek 1 0 0 1 0 0
24 Martin Havlát 1 1 0 2 0 0
81 David Ludvík 1 0 0 1 -1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
19 Václav Benák 0 1 0 1 0 0
26 Patrik Eliáš 0 1 0 1 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 1 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 0
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 -1 0
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 -1 2
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Robert Slávik 34 15 1 14 93.3 0 0
92 Tomáš Vokoun 25 15 3 12 80 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER