Tipsport Extraliga - pá 29. 10. 2004
18. kolo
Liberec
3:2p
1:1, 0:1, 1:0 - 1:0
Znojmo
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Liberci

L i b e r e c - Moc radosti si z výher letos Orli zatím neužili a samozřejmě ani jejich fanoušci na tom nejsou lépe. Do Liberce přijelo znojemské mužstvo povzbudit kolem dvaceti nejvěrnějších příznivců. Slibně rozehrané utkání a zlepšující se výkon Orlů dával nadějí, že „teraz to pride“, ovšem opět se utkání nepodařilo znojemským hráčům dotáhnout do vítězného konce.
Začátek první třetiny lépe vycházel Znojmu, které svými útočnými aktivitami trochu Bílé Tygry zaskočilo. Když se hra vyrovnala, přišel ze strany domácích trochu zbytečný útočný faul v podání Petra Vampoly, který si šel odpočinout na trestnou lavici za nedovolené bránění. Orli přesilovku sehráli na výbornou. Od modré pálil po přihrávce Urama Bičánek a důrazný Martin Havlát tečí rozvlnil Hniličkovu síť. Téměř ihned se domácím naskytla jedinečná příležitost ke zkorigování stavu, když si na trestnou lavici k již přítomnému Kucharčíkovi přisedl Bičánek a domácí hráli 49 vteřin přesilovku pět na tři. Sehráli ji dobře, ale ke gólu to nevedlo. Pak se hra odvíjela spíše ve středním pásmu a útoky byly oboustranně sporadické. V 15. minutě se faulem provinil Benák a o minutu později se Bílým Tygrům povedlo jeho provinění proti pravidlům potrestat, když se po přihrávkách Hanzlíka a Dubna před brankou prosadil chytrou tečí Ľubomír Vaic. Na konci první části zkusili domácí gólovou akci zopakovat - gólman Vokoun se ale podruhé překvapit nenechal.

Druhé dějství mělo podobný začátek jako to první. Orli na domácí doslova vlítli a Bílí Tygři se nechtíc ocitli v kolotoči jejich útočných aktivit. Až v páté minutě se domácím podařilo hru na ledě vyrovnat a i oni měli několik šancí ke skórování. Ani na jedné straně se ale dlouhou dobu červené světlo za brankou nerozsvítilo. Právě když domácí začali hosty pomalu přehrávat - to se psala asi polovina druhé třetiny - byl vyloučen za nedovolené bránění Miroslav Duben. Domácí sehráli oslabení dobře. Znojemští sice podnikali nebezpečné kombinace, ale buď dobře zasáhli obránci nebo gólman Hnilička. Ihned po návratu Dubna si za ten samý trest šel sednout k trestoměřičům Jiruš, toto vyloučení už Tygry hodně mrzelo, protože po několika vteřinách se prosadil ve 34. minutě po přihrávkách Urama a Vorla Radim Bičánek. Po inkasovaném gólu dostali Bílí Tygři hlad po vyrovnání, a tak se pouštěli do jednoho útoku za druhým. Největší opora Orlů Vokoun ale dělal svými zákroky ze světa snů veškeré snahy domácích marnými. Na konci druhé třetiny měl gól na hokejce Hanzlík, když si sjel na přihrávku Vaice, ideální čas na střelu ale promarnil, a tak domácí prohráli druhou část 0:1.

Třetí část byla ze strany domácích asi nejlépe sehraná. Hned zpočátku se mohli Bílí Tygři prosadit při přesilovce - to seděl na trestné lavici Havlát. Jako by ale domácí touto výzvou pohrdli, vůbec se jim hra s mužem navíc nedařila. Poté v 5. minutě třetí třetiny hrál vysokou holí Čermák a šel na 2+2 minuty k trestoměřičům. Tato část hry se ukázala být asi rozhodující. Hostům se vůbec nedařilo usadit se v obranné třetině domácích, naopak sami domácí podnikali nebezpečné výpady směrem k Vokounově brance. Jejich snaha nakonec vyústila ve vyrovnávací gól. Důrazný Radim Vrbata se po chybě znojemských beků dostal k puku a nebylo pro něj potíží překonat tváří v tvář bezmocného Vokouna. Další průběh třetí třetiny by se dal charakterizovat jako boj o bytí a nebytí. Ten, kdo by čekal, že se oba týmy stáhnou a budou čekat na chybu, se mýlil. Hrál se dál útočný hokej, ale více ze hry měli domácí. Do 60. minuty zápasu gól nepadl, a tak muselo rozhodnout prodloužení.

V něm už byl na ledě jen jeden tým. Útoky domácích sílily a Orli se zmohli už jen ke sporadickému ohrožování branky, kterou hájil Milan Hnilička. Když na světelném ukazateli svítila druhá minuta a nějaké drobné, vyslal Jan Holub přihrávku na Vaice, který rychle zavezl puk do útočné třetiny a dokonalou přihrávkou našel Radima Vrbatu, který svým druhým gólem vrátil Bílým Tygrům čtvrté místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (Liberec): Znojmo nám cestu k vítězství zkomplikovalo svojí obrannou hrou. My jsme věděli, že Znojmo hraje ze zabezpečené obrany a má nebezpečné brejky. Vepředu byli hodně nebezpeční a musím poděkovat Milanu Hniličkovi, že tým několikrát podržel.

Rostislav Dočekal (Znojmo): Myslím si, že to bylo bojovné a vyrovnané utkání, které rozhodla naše nevyužitá přesilovka ve třetí třetině. Z našeho pohledu tento zápas rozhodly dvě chyby. Byli jsme spokojeni s nasazením, ale s body ne. My jsme sem dnes přijeli vyhrát.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
21 Radim Bičánek 1 1 0 2 -1 2
24 Martin Havlát 1 0 0 1 0 2
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 4
26 Patrik Eliáš 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -1 0
34 Tomáš Kucharčík 0 0 0 0 0 2
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 -2 0
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 -1 0
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 1 0 1 -2 0
29 Marek Vorel 0 1 0 1 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 62 38 3 35 92.1 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER