Tipsport Extraliga - út 18. 1. 2005
40. kolo
Znojmo
3:1
2:0, 0:1, 1:0
Vsetín
1/3
2/3

Orli získali důležité body

Z n o j m o - Vítězství Znojma proti Vsetínu se nerodilo lehce, ale Orli si dokázali po celý zápas udržet vedení a nenechali si vzít žádný bod. V první třetině se domácí dostali do vedení díky brankám Erata a Ludvíka. A i když soupeři se v prostřední části hry podařilo snížit na rozdíl jednoho gólu, sebejistý Prusek ve znojemské bráně už neumožnil Valachům další skórování. Tříbodový zisk Orlů mohl pečetit necelých sedm minut před koncem Erat s Ludvíkem, ale rozhodčí po konzultaci s videem branku správně neuznal. Čechmánek držel skvěle svůj tým nad vodou, ovšem na Bičánkovu trefu v přesilové hře v 59. minutě už nedokázal zareagovat. Znojemský obránce si tak dal dárek k dnešním třicátým narozeninám.
Dva skvělí brankaři Prusek a Čechmánek jistili svatyně soupeřů a to předznamenalo, že gólově se prosadit nebude jednoduché. S útočnou snahou začaly oba týmy, Vsetín už měl ve druhé minutě dvě šance a ani Znojmo nezahálelo a spoléhalo na brejkové situace, které však Čechmánka ani jednou v utkání nepřekvapily. Orlům musela pomoci početní výhoda, když Vlachovo vyloučení potrestal v 9. minutě Erat, který dobře umístil Čechmánkem vyražený puk za jeho záda. A i u druhé znojemské branky v 18. minutě stál Erat, když dokázal v levém rohu podržet puk a přihrát Ludvíkovi přesně před branku, kterému stačilo jen nadzvednout puk nad padajícího Čechmánka. Vsetín dohrával třetinu v oslabení a v jejím závěru byl vyloučen další jeho hráč a domácím se tak do druhé části hry naskytla krátká dvacetivteřinová dvojnásobná přesilovka.

Orli ale své početní výhody vůbec nevyužili, naopak nabídli na oplátku Valachům také přesilovou hru. Ti se jí zhostili na sto procent. Nejdříve byl blízko skórování Selingr, jenž tečoval těsně před Pruskem Němcovu ránu od modré, ale puk šel těsně vedle. Somík už se však ve 24. minutě nemýlil, když nikým nehlídaný využil ideální přihrávku Veselého a skóroval v podstatě do prázdné brány. Vsetín trochu pletl hlavu Znojmu v obraně, ale Prusek si všechny další střely dokázal pohlídat. Kuriózní bylo vyloučení Urama uprostřed utkání, kterého hlavní sudí poslal na trestnou lavici za hru vysokou holí, ačkoliv vsetínský hráč se sesunul k ledu po ataku pukem. Nedlouho po svém návratu na led měl znojemský útočník na holi jistý gól, ale puk, který se dostal za Čechmánkova záda před brankovou čáru, nedokázal zkrotit a tím se brankově prosadit.

Čekáním na soupeřovu chybu by se dala nazvat poslední třetina. Oba týmy vyčkávaly na příhodnou chvíli, aby udeřily. Znojmo setrvávalo u své taktiky posílat ze zajištěné obrany rychlonohé útočníky do sólových nájezdů. A když je nestačili uhlídat vsetínští zadáci, Čechmánek s přehledem jistil. Vsetín se snažil rozebrat znojemský obranný val, a to se jim dařilo i ve vlastním oslabení, ovšem střelecky se téměř neprosadili. Pokud se jim však naskytla příležitost, Prusek byl vždy skvěle pozorný a nepřekvapila jej ani teč Hudlera po Frolově nahození od modré v 53. minutě. Minutu na to uplatnilo Znojmo svůj brejkový systém a už poněkolikáté se na vsetínskou bránu řítil Erat. Byl ze zadu sražen a i s pukem vletěl do Čechmánkovy klece vsetínský obránce. Puk se ztratil z dohledu hlavního sudího a přizval si na pomoc videorozhodčího, který gól nepotvrdil. U Bičánkovy trefy minutu a osm vteřin před koncem už ale rozhodčí mohl paží jasně signalizovat gól. Znojemský obránce využil střelou z levého kruhu přesilovou hru, za kterou se ani vsetínský gólman neotočil. Vsetín se vlastní nedisciplinovaností připravil o šanci na vyrovnání. V poslední pětiminutovce šli tři jeho hráči na trestnou lavici. Tím se jim hodně vzdálila šance na postup mezi osm nejlepších extraligových týmů. Znojmo si v tabulce polepšilo a jen díky horšímu skóre je na devátém místě za Plzní.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Znojmo): Byl to dnes dobrý hokej, hlavně pro diváky. Bylo tam spousta pěkných šancí a myslím si, že nás dnes podržel vynikající výkon Martina Pruska, který se vlastně zasloužil o to, že jsme získali tři body.

Jan Neliba (Vsetín): Dnes se hrál pěkný hokej. Ani jedno mužstvo nijak nebetonovalo, i když dnes každý mančaft brání střední pásmo. Obě mužstva chtěly hrát a z toho vznikalo spousta pěkných šancí. Bohužel musíme pogratulovat Znojmu k vítězství.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
21 Radim Bičánek 1 0 0 1 1 0
9 Roman Erat 1 1 0 2 1 2
81 David Ludvík 1 0 0 1 1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 2
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
11 Zdeněk Blatný 0 1 0 1 0 2
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 0 2
17 Radek Haman 0 1 0 1 0 0
28 Petr Kuboš 0 0 0 0 0 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 0 0
78 Josef Straka 0 1 0 1 1 0
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 2
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 2
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
3 Martin Prusek 60 32 1 31 96.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER