Tipsport Extraliga - ne 24. 10. 2004
17. kolo
Karlovy Vary
2:4
1:1, 0:2, 1:1
Znojmo
1/3
2/3

Zlepšený výkon mužstva přinesl ovoce

K a r l o v y V a r y - Podobně jako proti Vsetínu, tak i proti týmu ze západočeského lázeňského města se Orlům v letošní sezóně daří. Potvrdili to vítězstvím se stejným výsledkem, jaký proti Varům uhráli na domácím ledě. Přestože prohrávali hned od úvodní minuty, dokázali ještě v první třetině díky <b>Pláškovi</b> vyrovnat a ve druhé získali důležitý dvougólový náskok. Během dvou minut propasírovali puk za Šmídova záda <b>Křetínský a Pucher</b>. Gól znojemského kapitána byl nakonec vítězný, neboť Energetikům se podařilo na začátku třetího dějství snížit na 2:3. Znojmo si ale výsledek dobře hlídalo a zaslouženou výhru pojistil čtvrtou trefou obránce <b>K. Rachůnek</b>.
Po ostudném domácím debaklu s třineckými Oceláři, „defenestraci“ trenérského tandemu a předchozích ne zrovna oslnivých výkonech přilétli Orli ze Znojma do hnízda karlovarských energetiků s cílem urvat nějaké to šťavnaté sousto v podobě extraligových bodů. Domácí měli potvrdit, že i bez posil z NHL se dá hrát pohledný a hlavně produktivní hokej, kterému sluší horní polovina tabulky. Velice hustě zaplněné ochozy byly zvědavy nejen na výkon svých miláčků, ale i na hvězdy protřelé kanadsko-americkým pojetím hokeje.

Už za 44 sekund po úvodním bully Vokoun kapituloval, lehkou ránu Skuhravého neudržel a vyražený skákavý puk do prázdné branky dopravil Kraus. Pohyb domácích chvílemi připomínal mlýnek na maso, ze kterého se Znojmo jen s velkým úsilím dostávalo. Na Vokouna pršela rána za ranou. Po pěti minutách se tempo zklidnilo a hra se vyrovnala. V 7. minutě přestřelil ve vyložené šanci znojemský Plášek, zároveň s neproměněnou šancí byl ale vyloučen domácí Harant za držení. Jen o vlas pak minul puk domácí branku po střele Bičánka. Další šanci zazdil Ludvík.6 sekund před Harantovým návratem byla přesilovka ukončena vyloučením Erata za hákování a poměr sil se obrátil. Vary sehrály přesilovku v první fázi celkem efektně, ale síťku za Vokounem nerozvlnily. Ve 12. minutě skočil na špek znojemskému hráči Dvořák, o jehož hůl se soupeř ladně skácel. Rozhodčí si nenechal nic vysvětlit a karlovarský útočník dostal dvě minuty. Přesilovku hosté nevyužili, ale v 15. minutě se jim přeci jen podařilo vyrovnat. Ve skrumáži před Šmídem se nejlépe orientovali Ondřej s Pláškem. Na několik pokusů se druhému jmenovanému podařilo procpat puk pod ležícím brankářem do branky. V 18. minutě byli vyloučeni za vzájemnou potyčku Skuhravý a Benák. Více místa na ledě opticky více vyhovovalo domácím, kteří se hrnuli do koncovky. Akce Kutláka a Lipianského byla hezká na pohled a po gólu přímo volala, ale puk skončil ve Vokounově náruči.

Prostřední epizodu zahájili aktivněji hosté, Energie se snažila nezůstat nic dlužna a před oběma brankáři se děly věci. Slibnou šanci si vytvořil Tomík, který se snažil překvapit Vokouna z úhlu, na druhé straně vypálil ze středního pásma Benák a Šmíd musel předvést své umění. Ve 27. minutě fauloval Ondřej a dal šanci Energii zvýšit své procento úspěšnosti v přesilových hrách. Křivka úspěšnosti však nabrala pohříchu obrácený směr a to znamená, že Vokounova branka zůstala i tentokrát bez poskvrny. Ve 32. minutě byl velmi přísně vyloučen Milan Procházka a následná přesilovka Znojma přinesla smutek do domácích řad. Rachůnkovo lehké nahození od modré tečoval do branky Křetínský. 1:2. Ve 34. byl vyloučen Ondřej, nicméně Znojmo ve čtyřech nadále dezorientovalo domácí obranu. Pucher si dělal před Šmídem co chtěl a nezbylo mu nic jiného než dát gól. Domácí byli tímto vývojem zápasu evidentně zaskočeni a souhra jednotlivých řad dostávala trhliny. Střelec třetího gólu hostí byl necelé dvě minuty před druhou sirénou vyloučen za podražení, ale domácí se z šoku nevzpamatovali ani při této přesilovce.

Do třetí třetiny se domácím ze šatny moc nechtělo, jakoby chápali, že dnes nemají svůj den. Dobře naladění hosté na ně na ledě čekali více než minutu. Rozhodnutí hlavního rozhodčího, který vyloučil Erata za herecký výkon a zároveň Bauera za hákování pobouřilo domácí tribuny. Vzápětí byl vyloučen za hákování Kucharčík a domácí přesilovku 4 na 3 konečně využili. Hurtaj bombou do šibenice vstřelil druhý gól Energie. V čase 45,55 byl vyloučen Barus, za faul na Alinče, který ho k nedovolenému zákroku nepřímo přinutil svými technickými kousky. O 29 sekund později byl vyloučen Benák za ukázkovou sekyru na Procházku a před domácími se otevřela šance na vyrovnání. Minutu a půl hry 5 na 3 by se mělo proměnit v gól. Tím spíš, že Eliášův krosček prodloužil přesilovku o dalších třicet sekund. Šedivá je teorie a pestrý je strom života. Gól se nekonal. Psychicky posílení hosté se dostali opět do hry a vylučovalo se na straně domácích. Kutlák krosčekoval Urama a 13 sekund po něm šel na lavici hanby Skuhravý. Jak se využívá přesilovka 5 na 3 předvedli hosté za dalších 17 sekund. Rachůnek propálil puk skrz Šmídovy betony. Od pátého gólu zachránil svou branku brilantním rozštěpem gólman Šmíd, který likvidoval pohlednou akci Urama s Vorlem. Znojmo předvádělo taktický výkon a hlídalo si s přehledem svůj dvoubrankový náskok. Sporadické šance domácích se tříštily o Vokouna, který tu zřejmě opět našel svou ztracenou jistotu. Cíl Znojma, se kterým přijelo do Karlových Varů, se podařilo splnit na 100% a tak si jeho šikovní a lépe bruslící hráči odvážejí domů zaslouženě tři body.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (Karlovy Vary): Z naší strany to nebylo dobré utkání. Hráčům chyběl pohyb a důraz v soubojích. Po zápase na Kladně, kde jsme hráli víc ve čtyřech než v pěti, jsme nestačili zregenerovat a také jsme nezvládli emoce z toho vítězného utkání. Dnes to bylo křečovité, mrtvé, nebruslilo se, nefungovalo to a k tomu jsme inkasovali zbytečné branky. Petr Kumstát určitě chyběl, dnes je jedním z našich klíčových hráčů.

Rostislav Dočekal (manažer Znojma): Po sérii proher jsme konečně k tomuto utkání přistoupili velmi disciplinovaně. A to i ve středním pásmu, bojovali jsme a dali konečně i nějakou branku. Měli jsme i štěstí a pochválit musím také brankáře Tomáše Vokouna. Odvedli jsme velmi dobrý a disciplinovaný výkon.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
81 David Ludvík 1 0 0 1 0 0
40 Karel Plášek 1 0 0 1 1 0
33 Peter Pucher 1 1 0 2 0 2
23 Karel Rachůnek 1 1 0 2 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 2
19 Václav Benák 0 0 0 0 -1 4
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 0
26 Patrik Eliáš 0 2 0 2 1 2
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 4
17 Radek Haman 0 0 0 0 1 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 1 0
34 Tomáš Kucharčík 0 0 0 0 0 2
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 1 0
37 Zdeněk Ondřej 0 1 0 1 1 4
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 0 0
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 60 36 2 34 94.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER