Tipsport Extraliga - pá 22. 10. 2004
16. kolo
Znojmo
0:5
0:3, 0:0, 0:2
Třinec
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Třinci

Z n o j m o - Jako ze zlého snu proběhl zápas s Třincem. Kdekdo doufal, že Znojmo konečně nastartuje vítěznou sérii, ale již po necelých čtyřech minutách bylo v podstatě o zápasu rozhodnuto. Těžce strádající Orli již nenašli síly a porostor k rozletu v pevné kleci, kterou jim Oceláři v jejich hnízdě připravili.
První dějství zápasu mezi sousedy v tabulce bylo pro Orly zlým snem. Ve čtvrté minutě už prohrávali 0:2 a Třinečtí byli evidentně pány na ledě. Znojmo sice mělo první šance, ale v čase 2:07 ujeli na Vokouna Martynek s Vítkem proti jednomu bekovi a zpětná přihrávka před branku na Vítka slavila úspěch. Následně nevyužili své příležitosti před Lakosilem Eliáš a Bičánek a Oceláři trestali. Po nenápadné akci se dostal v levém kruhu k puku Pavelek a krátkým švihem našel skulinu mezi Vokounovými betony. Ač se Znojemští snažili sebevíce, nedařilo se jim založit dobrou akci a kombinaci. Po ledě se pohybovali pomaleji než soupeř a nedokázali nic vymyslet. Když už se dostali před třineckou klec, pálili mimo nebo jen do Lakosila. Na druhé straně měl Vokoun spoustu práce a vyřešil několik ošemetných situací. Ve 13. minutě ale nestačil na akci Melenovského, který zblízka využil další únik po předchozím neúspěchu Eliáše a Urama před Lakosilem. Jediné vyloučení třetiny přineslo Znojmu početní výhodu, kterou však po hříchu nedokázali využít. Další dvě šance Severomoravanů před přestávkou ztroskotaly na Vokounovi, když neúspěšnými střelci byli Martynek a Bonk.

Oba týmy začaly druhou třetinu opatrněji, i když nutno říci, že Třinečtí hráli v klidu, zato Orli viditelně nervózně. Velké šance na straně domácích neproměnili Benák a při vyloučení Melenovského Erat, Křetínský a Eliáš. Naopak při trestu Tomana to před Vokounem zavánělo čtvrtým gólem hostí při střele Pavelka. Ocelářům se dařily přihrávky i zajímavé blafáky, kterými procházeli znojemskou defenzívou. Střelecká bezmocnost Orlů vyvrcholila zoufalým pokusem dokopnout puk do branky nohou, ale i s tím si Lakosil poradil. Následně další Benákův prudký projektil neprošel mezi betony třineckého mladíka. Ani prohřešek pykajícího Podhradského se Orlům nepodařilo potrestat. Každá přihrávka nebo finální střela většinou končila u bránících hráčů. Před sirénou ještě několikrát prověřil Lakosila z uctivé vzdálenosti K. Rachůnek, činit se musel ale i Vokoun. S křečovitým výkonem Znojma nemohli být fanoušci vůbec spokojeni a hlediště Hostan arény nebylo ani zdaleka zaplněné.

Třetí dvacetiminutovka měla téměř nachlup stejný úvod, jako první. Dva rychlé góly hostů srazily Orly definitivně do kolen a ti se nezmohli ani na čestný úspěch. Ve 43. minutě si Bonk nabrusil do útočného pásma a našel mezírku ve Vokounově postoji. O minutu později se o pátý gól Třince a svůj druhý v zápase postaral bývalý Orel Melenovský, který znojemského strážce svatyně překonal blafákem mezi nohy. Zbytek utkání už měl jednoznačný průběh. Znojmu nepomohlo několik změn v sestavě a jejich nervozita byla patrná. Šance sice byly k vidění na obou stranách, ale ty orlí neměly žádný efekt. Lakosil byl nepřekonatelný. Zuby si na něm vylámali Kucharčík, Pardavý a Erat. Na druhé straně Vokoun zastavil pokus Skořepy. V závěru už Třinečtí dohrávali v poklidu a mohli i zvýšit, zatímco Orli se utápěli ve vlastní nemohoucnosti.

Ohlasy trenérů

Karel Vaňek (Znojmo): Nechytli jsme začátek utkání, kdy jsme si nechali dát blbé dva góly do čtvrté minuty. Počítali jsme s tím, že Třinec sem nepřijede útočit, ale bude hrát ze zajištěné obrany, že bude spoléhat na brejky, což se jim podařilo. My jsme to neuměli eliminovat a z každé šance, kterou si Třinec vypracoval, tak skóroval. My jsme se trošku zvedli ve druhé třetině, kdy jsme byli možná i o něco lepší, ale bohužel bez branek se vyhrávat nedá. Nedali jsme žádný kontaktní gól, a proto to dopadlo, jak to dopadlo.

Pavel Marek (Třinec): Neskutečně nás podržel Vlasta Lakosil, který předvedl vynikající výkon a důležité bylo, že jsme se nenechali strhnout do té útočné hry, protože Znojmo hraje dopředu. Vždy, když jsme tady hráli dopředu, tak to byla od nás sebevražda. Dnes jsme hráli disciplinovaně zezadu, čekali jsme na svoje šance. Ty přišly a my jsme je proměňovali. Vydrželi jsme to celý zápas, což bylo hrozně důležité, protože s kontaktním gólem by soupeř ožil a začal by lítat po ledě. Tím, že jsme je k tomu nepustili, tak jsme ten zápas odehráli dneska výborně.


Trenéři Pavel Marek a Karel Vaněk na tiskové konferenci po zápase

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -2 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 -2 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 0
26 Patrik Eliáš 0 0 0 0 -1 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -2 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -1 0
34 Tomáš Kucharčík 0 0 0 0 -1 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -1 2
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -2 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -2 0
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 -2 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 -2 2
79 Marek Uram 0 0 0 0 -2 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -2 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 60 33 5 28 84.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER