Tipsport Extraliga - ne 9. 1. 2005
39. kolo
Znojmo
4:3
2:1, 0:0, 2:2
Plzeň
1/3
2/3

V dramatickém souboji byli nakonec šťastnější Orli

Z n o j m o - Domácím Orlům dlouhou dobu trvalo, než se dostali do zápasu, což bylo zřejmě ještě pozůstatkem předchozího nevydařeného utkání a také únavou. Plzeň brzy vedla, Znojemští ale dokázali do první přestávky vývoj otočit díky trefám <b>Urama a Čakajíka</b>. Ve druhé třetině branka nepadla a o výsledku rozhodovalo až poslední dějství. Když na jeho začátku zajistil třetí branku <b>Plášek</b>, nikdo už nedoufal, že by vývoj mohl směřovat jinam než k vítězství Orlů. Lasselsberger ale dokázal během 19 vteřin dvěma slepenými góly vyrovnat. Znojmo se však nevzdalo a nakonec zaslouženě zvítězilo v řádné hrací době díky gólu <b>Erata</b>. Dobrým výkonem přispěl k výhře i gólman Prusek.
Úvod zápasu Orli trochu zaspali a všem přítomným se jistě vybavily vzpomínky na předchozí nevydařené utkání v Pardubicích. Už v čase 0:50 dosáhla Plzeň branky, Andrašovský ovšem dorazil puk za dezorientovaného Pruska nohou, proto gól nemohl být uznán. V 7. minutě už ale hosté vstřelili regulérní branku, když Martin Straka přesně našel před znojemskou klecí Adamského, který prostřelil Pruska. Znojmo však brzy našlo odpověď, i když se zdálo, že hraje v útlumu. V 10. minutě však vyrukoval na Dubu Benák se svým nahozením a Plášek se ho snažil tečovat. Kotouč se odrazil k Mojžíšovi, který okamžitě střílel od modré. Dubou vyražený puk zpracoval Uram a v pádu mu ho zasunul za záda. Orli si ale tlak neudrželi, spíše ho opět přenechali modrobílým, kteří potom pálili na Pruska ze všech možných pozic, častěji byli u puku, i v útočném pásmu. Z Vítkovic zapůjčený gólman však odolával, nutno říci, že mnohdy i se štěstím. Nejčastěji ho ohrožovala první plzeňská formace s Andrašovským, Martinem Strakou a Adamským v útoku. Orli si začali vytvářet šance až ke konci třetiny a jednu z nich zužitkovali na začátku 20. minuty, kdy na trestné pykal L. Procházka. Po Uramově přihrávce zpoza branky si najel mezi kruhy obránce Čakajík a přesnou střelou mezi betony Duby se nemýlil.

Gól do šatny hostům nijak neublížil, protože hned po pauze nastoupili na led velmi rázně a začali obstřelovat Pruska. Nejprve nemířil přesně M. Straka, poté znojemskému brankáři vypadla z náruče Cartelliho střela, kterou ale nikdo nestihl dorazit. Potom se projevili i domácí. Plášek ve vyložené šanci zblízka nastřelil pouze tyč Dubovy branky a Bičánek po Uramově přistrčení pálil jen těsně vedle. Šance se střídaly na obou stranách, oba strážci svatyní se museli činit. Prusek už působil o poznání jistěji a Duba se snažil ve svém bývalém působišti předvést. V polovině třetiny se ocitl pod palbou, když ho nejprve prověřil Toman a při vyloučení Dudy před ním rozehrála kolotoč Ludvíkova lajna. Všechny střely ale stihl pochytat, nebo odrazit pryč. Notně mu pomohli i obránci a střelecká smůla Znojemských. Oproti první dvacetiminutovce však Znojmo hrálo v daleko větší pohodě a mělo více ze hry. Ani Prusek se nenudil, musel čelit dotírání Dudy s Kudrnou a Cartelliho s M. Strakou. Na druhé straně se dostal do úniku Erat, ale byl nedovoleně zastaven L. Procházkou. Tato přesilovka se Orlům nevydařila, i když měli hodně příležitostí. Pět vteřin před sirénou ještě Plzeň zahrozila, ale ani podruhé jim nemohl být gól uznán, tentokrát kvůli posunutí branky o mnoho dříve, než kotouč přešel brankovou čáru.

O všem podstatném se rozhodovalo až v posledním dějství. Jeho pomalejší úvod byl často kouskován vyhazováním přes všechny čáry. Průběh zápasu ovlivnil i slovenský rozhodčí Lauff, který ponechal několik plzeňských zákeřností bez povšimnutí. Znojemští však dokázali soupeře potrestat i v plném počtu hráčů na obou stranách. Ve 45. minutě střílel na Dubu Pucher a odražený puk se dostal k Pláškovi. Ten si s ním věděl rady a připsal si svůj stý gól v extralize. Radost znojemského mužstva i přítomných fanoušků však netrvala dlouho. Plzeň dokázala během neuvěřitelných 19 vteřin srovnat na 3:3. Nejprve ve 47. minutě snižoval Moravec, který předtím poslal na střídačku obránce Tomana, jemuž srazil z hlavy helmu. Hvizd rozhodčího ale signalizoval pouze dosaženou branku. O chvíli později tečoval Andrašovský před Pruskem Cartelliho přihrávku a bylo vyrovnáno. Lasselsberger pak svůj tlak stále stupňoval a dočasný brankář Znojma se hodně zapotil, stejně jako jeho spoluhráči v poli. Zvrat nastal až při další početní výhodě domácích, kdy naopak Duba nevěděl, kam dřív skočit. Tři sekundy před koncem trestu Matějovského doklepl střelu J. Straky přes padajícího Dubu zblízka Erat. Západočeši se ale osm minut před koncem třetiny ještě nevzdávali a bojovali jako lvi. Ani Orli nezůstávali pozadu, zároveň se ale snažili, aby o své vedení znovu nepřišli. Když se ale v 59. minutě nechal vyloučit Duda za podražení, bylo už pro ně snadné jednobrankový náskok udržet. Hostům nepomohla ani dvacetivteřinová power-play, při níž se navíc nechal vyloučit M. Straka za protesty na adresu rozhodčího.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Znojmo): Utkání pro nás bylo velmi psychicky náročné i vzhledem k tomu, že jsme hráli včera v Pardubicích a ten zápas se nám vůbec nepovedl. Do utkání jsme nastoupili trochu nervózně, zakřiknutě. Paradoxem je, že soupeř byl první třetinu lepší a my jsme ji vyhráli. Ve druhé třetině to byl nejhezčí hokej z celého zápasu, hrálo se nahoru dolů, i když mi trenéři to moc nemilujeme, muselo se to divákům líbit. Poslední třetinu jsme začali opět pasivně. Dali jsme sice uklidňující gól, ale soupeř během chvilky vyrovnal a bylo z toho najednou velké drama. Pak jsme ale hráli přesilovku a Erat dal krásný gól a v závěru už jsme výsledek podrželi, zvlášť když jsme těsně před koncem měli ještě přesilovku. To už bylo asi o výsledku rozhodnuto.

Jiří Neubauer (Plzeň): Dnes to bylo velmi dramatické a důležité utkání, protože se hrálo o šest bodů. Jsme přímí konkurenti Znojma v boji o play-off. Nezačali jsme špatně a prvních deset minut jsme byli určitě lepším mančaftem, měli jsme i slušný tlak. Statisticky jsme Znojmo přestříleli Znojmo 20:10, kuriózní bylo, že jsme tuto třetinu prohráli 1:2, což ovlivnilo i další průběh zápasu. Ve druhé třetině byli domácí velmi silní, ale skončila nerozhodně. Poslední třetina byla vyrovnaná a pro domácí to bylo šťastné vítězství, protože měli taky lepší přesilovky. Jedeme domů sice s prázdnou, ale nevzdáváme se, budeme bojovat dál.


Trenéři Jiří Neubauer a Jan Votruba na tiskové konferenci po utkání

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
2 Martin Čakajík 1 0 0 1 -2 0
9 Roman Erat 1 0 0 1 -1 0
40 Karel Plášek 1 1 0 2 1 0
79 Marek Uram 1 1 0 2 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 1 0 1 1 4
11 Zdeněk Blatný 0 0 0 0 -1 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 -1 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 1 0 1 1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 -1 0
78 Josef Straka 0 1 0 1 -1 2
27 Milan Toman 0 0 0 0 -2 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
3 Martin Prusek 60 45 3 42 93.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER