Tipsport Extraliga - ne 17. 10. 2004
14. kolo
Znojmo
6:3
2:2, 3:1, 1:0
Vsetín
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Vsetínu

Z n o j m o - Důležité tři body se podařilo Orlům získat a konečně zúročili herní převahu, což se jim v předchozích zápasech příliš nedařilo. Konečně mohli fanoušci spokojeně odcházet z Hostan arény. Svůj dobrý výkon může znojemský tým potvrdit již v úterý v T-mobile aréně v utkání se Spartou, které určitě nebude jednoduché, ale všichni hráči se na něj těší.
V souboj dvacetiletého vsetínského brankáře Žigárdyho se zámořskou dvojicí Havlát – Eliáš se změnily úvodní minuty nedělního zápasu. „Žigy“ začal zápas neuvěřitelně, Orlům ukradl z hole dva jisté góly. Nestačil až na tvrdou ránu obránce Bičánka, kterou v přesilovce 4 na 3 tečoval do horního rohu Frolo.

Z úvodního tlaku se Vsetín vymanil až po deseti minutách, při vyloučení Pláška se poprvé na čas usadil před Vokounem a třetí střelou na branku dokázal srovnat – Veselý objel branku a z jeho příhry vstřelil svůj druhý gól sezóny Vlach. Nebyla to však poslední radost Valachů, po sporném zákroku na Urama ve středním pásmu polevila znojemská ostražitost a byl to opět Veselý, který pohotovým zaseknutím připravil pozici pro Somíka, jenž nehlídán zblízka překonal Vokouna.

Znojmo zapnulo až ke konci třetiny, pomohlo jim k tomu signalizované vyloučení, za Vokouna naskočil do hry Uram a nehlídán si dojel s pukem až před vsetínskou branku a střelou mezi betony vyrovnal. Za pár vteřin mohl opět rozjásat Hostan arénu Pucher, ale po vpravdě hadím vysmeknutí ze vsetínského objetí nedokázal zblízka zvednout puk.

Zatímco první část divácky za moc nestála, ve druhé třetině si Hostan aréna přišla na své. Další díl ze svého seriálu báječných zákroků představil režisér vsetínské branky Žigárdy, neuvěřitelně vychytal opět Havláta a Eliáše, toho hned dvakrát. Na druhé straně se nenechal zahanbit i Vokoun, špičkou betonu vykopl do branky směřující puk po samostatném úniku Veselého v oslabení.

Po brankářském festivalu se předvedli i střelci. Ve 27. minutě zakončil rychlou kombinační akci třetího útoku Orlů Erat, o pár minut později zvýšil na dvoubrankový rozdíl Uram, který si po přesné Bičánkově přihrávce vychutnal hokejkyprostého Žigárdyho.

Vsetínský gólman měl svůj den, ale nepomáhala mu obrana. Pátý gól Znojma přidal rychlým švihem po buly Havlát, ale velký podíl na brance měl clonící Haman, přes kterého Žigárdy puk uviděl až v brance. Havlátův gól ale pouze obnovoval dvoubrankové vedení domácích, ve 36. minutě totiž Rostislav Klesla díky nedůslednosti domácí obrany vydoloval puk zpod Vokounových betonů a snížil.

V poslední části se sice Vsetín sympaticky pokoušel zvrátit nepříznivý průběh zápasu, ale neúspěšně. Po počáteční nervozitě se navíc k dobrému výkonu rozchytal Vokoun a další puk již za svá záda nepustil, přestože si Vsetín a zejména dobře hrající dvojice Somík – Veselý několik slibných příležitostí vytvořila. Na druhé straně zachránila Žigárdyho od další branky tyč, kterou nastřelil Eliáš, stojíc před prázdnou brankou. Mladý gólman Vsetína nestačil už jen na samostatný nájezd Havláta, který se tentokrát se zakončením nepáral a prostřelil Žigárdyho žlutozelené betony. Znojmo tak prorazilo svou smolnou sérii na vlastním ledě, Vsetín si naopak musí i přes sympatický výkon na potvrzení výhry nad Jihlavou počkat.

Ohlasy trenérů

Leoš Zajíc (Znojmo): "To utkání bylo stejné, jak je u nás začátkem sezóny zvykem. Stejný průběh, vytvoříme si spoustu šancí a dnes jsme zaplať pánbůh dost proměnili, což stačilo na vítězství. Vsetín si nás dobře rozebíral a za stavu 5:3, kdybychom dostali gól, tak ten zápas byl úplně jiný. V žádném případě to nebylo jednoduché utkání. Vyhráli jsme díky bojovnosti a dobré hře dozadu. Vyzkoušeli jsme si, že se tím utkání dají vyhrávat."

Zdislav Tabara (Vsetín): "Byli jsme si vědomi síly Znojma hlavně v útočném pásmu, v přechodu do rychlého protiútoku. Špatně jsme reagovali na nájezdy hlavně ve středním pásmu. Znojmo pak začalo velice dobře pronikat do našeho pásma a kdykoliv tam byli, tak to zavánělo brankou. Znojmo má velmi dobrý pohyb s kotoučem a v tom byl největší rozdíl mezi námi a Orly. Nedokázali jsme se udržet na puku, Znojmo toho využívalo a trestalo. Můžeme být rádi díky Žigárdymu, který odchytal výborný zápas, že jsme nedostali nářez. Byl to jeho zápas."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
24 Martin Havlát 2 0 0 2 3 0
79 Marek Uram 2 0 0 2 1 0
21 Radim Bičánek 1 1 0 2 0 0
9 Roman Erat 1 1 0 2 1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 2
26 Patrik Eliáš 0 2 0 2 2 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 2 0
12 Aleš Křetínský 0 1 0 1 1 0
34 Tomáš Kucharčík 0 2 0 2 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 2 0
89 Ján Pardavý 0 2 0 2 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 2
33 Peter Pucher 0 1 0 1 0 0
23 Karel Rachůnek 0 1 0 1 1 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 2 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 60 44 3 41 93.2 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER