Tipsport Extraliga - pá 15. 10. 2004
13. kolo
Znojmo
3:5
0:0, 2:2, 1:3
Plzeň
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Plzni

Z n o j m o - Sveřepě se drží smůla Orlů. Předvádí pěkný hokej se spoustou šancí, nechybí jim nasazení, ale bodově vychází naprázdno. Jádro pudla se těžko hledá a kdyby ho někdo znal, dostal by hokejovou Nobelovu cenu.
Daleko více zákroků měl v první třetině bývalý znojemský brankář Tomáš Duba, který přijel do Znojma evidentně dobře naladěn a namotivován. Hned v úvodu viděli diváci šance na obou stranách, oba gólmani tak měli šanci se trochu rozchytat. Série vyloučení potom hru poněkud rozkouskovala, Orli měli šanci hrát zhruba minutu a půl ve čtyřech proti třem, kombinace se jim dařila, ale neměla efekt. O chvíli později připravil šanci pro Eliáše Havlát, ale plzeňští beci ho uhlídali. Při střele Pardavého se Duba blýskl ukázkovým semaforem. Dvě příležitosti měl také znojemský Uram, brankář hostí se ale překonával. Ve vlastním oslabení jel na druhé straně na Vokouna Cibák, blokován však mířil vedle. Znojmo střílelo ze všech pozic, Duba však byl neoblomný, všechny puky končily v jeho výstroji, nebo je stihli odehrát pryč jeho spoluhráči. Nepřekonala ho ani třetí znojemská pětka. Pozornost domácího gólmana naopak prověřil z levé strany Matějovský, vzápětí si šel ale spolu s Cibákem sednout na trestnou lavici. Orlům se naskytla dvouminutová přesilovka pět na tři. Ani tu však pohříchu nevyužili. Duba byl obstřelován ze všech úhlů, ale před přestávkou zůstal nepřekonán.

Druhá dvacetiminutovka už byla na góly bohatší. Překonán ovšem nebyl jen Duba, ale i Vokoun. Oba za svá záda pustili dva kotouče. Lasselsberger nejprve na začátku 24. minuty potrestal střeleckou nemohoucnost Orlů, když se Havelka dostal k puku volně ležícímu před Vokounem a neměl problém zakončit. Potom se však pokoušeli odčarovat kouzlo Duby domácí, zejména Pucher promarnil stoprocentní šanci, když stál sám u jeho klece. Brzy po návratu vyloučených Výborného a Havláta ve 29. minutě se znenadání druhý jmenovaný prosmýkl mezi dva plzeňské beky a bez jakéhokoliv varování vymetl místo u levé tyče Dubovy branky. Na druhé straně pak Vokoun dobře viděl Cartelliho střelu a Orli se z protiútoku dostali ve 33. minutě do vedení. Pucher jel sám po pravém křídle a zamíchal hokejkou tak, že nikdo nevěděl, co udělá. Trefil přesně pravý horní růžek Dubovy svatyně. Vzápětí mohl přidat další gól Havlát, když pálil nad otevřenou plzeňskou branku. Místo toho však přišlo vyrovnání, když v 35. minutě Pospíšil ve dvojici s Adamským jeli sami na Křetínského. Kapitán Plzně Pospíšil prudkým projektilem propálil Vokouna. Vorel pak nadvakrát nepropasíroval puk mezi Dubovými betony a do konce třetiny rozkouskovala hru čtyři vyloučení po sobě. Nejprve si šel odpočinout hostující Matějovský, následně rozhodčí poslal na trestnou tři obránce Orlů: Bičánka, K. Rachůnka a Tomana. Znojmo ale téměř minutové oslabení ve třech proti pěti přestálo a ještě několikrát ohrozilo Dubu.

Také poslední dějství přineslo mnoho gólových momentů. Nejprve se však v samostatném úniku ocitl Uram, ale byl nedovoleně zastaven Nedomou. Duba pak přečkal kanonádu Pucherovy formace a Eliášovi s Havlátem nevyšly dvě slibné akce. Posléze znojemský kapitán a jeho dlouhovlasý kamarád trefili opět jen dobře připraveného strážce plzeňské svatyně. Za tyto „prohřešky“ přišel trest v podobě dvou vedoucích gólů Lasselsbergeru. Nejprve ve 49. minutě kuriózně překonal Vokouna Adamský, jehož nahození se odrazilo od brankářovy nohy, po dalším neúspěšném průniku Eliáše přidal v 51. minutě čtvrtou branku blafákem Kracík. Trenér Zajíc si vzal oddechový čas. Orli se snažili korigovat, ale scénář byl beze změn: neúspěšná střelba a nastřelování bránících hráčů. V době, kdy by se Znojmo mělo maximálně snažit o vyrovnání, se do brejků dostávali spíše hosté. Na začátku 59. minuty odvolali trenéři Vokouna a Znojemští zkusili power play. Neúspěšně. Do prázdné branky pečetil výhru Michal Straka. V čase 59.00 sice Plášek dal výsledku konečnou podobu a Havlát pronikl až před Dubu, skóre už se však neměnilo.

Ohlasy trenérů

Leoš Zajíc (Znojmo): Pro nás ta utkání mají pořád stejný průběh, neproměnili jsme spoustu šancí, i když hrajeme velice pěkný hokej. Plzeň dobře bránila, snažili se nám znepříjemňovat život a věděli, že se budeme nutit do útoku, což nám dobře kazili. Taková těsná utkání rozhodují přesilovky a ty my hrajeme katastrofálně. I když se jim na tréninku hodně věnujeme a vypadá to dobře, přijde zápas a my trefujeme soupeře, netrefíme branku... Po takových přesilovkách se ty zápasy lámou. Pak je psychická výhoda u soupeře, my se trápíme, chceme to zlomit, otvíráme obranu a pak dostáváme strašně laciné góly.

Miroslav Přerost (Plzeň): Poslední dobou mám pocit, že je pro nás lepší hrát utkání venku na hřištích soupeřů a čekat na jejich hru a jestli se jim podaří proměnit nějaké šance. Počítali jsme s vysokou kvalitou domácího mužstva v ofenzívě. Znojmo vždycky hrálo ofenzivně, letos ještě útok posílilo. Naším úkolem bylo hrát o čas, přestát první třetinu bez gólu a pokusit se vstřelit branku. V podstatě se nám to podařilo uskutečnit tak, jak jsme si naplánovali. Po vyrovnání na 2:2 se nám jsme ze dvou rychlých protiútoků vstřelilili dvě branky a za stavu 4:2 byla psychická výhoda výrazně na naší straně. Znojmo hrálo výborný hokej, především ve druhé třetině, kdy jsme s velkými problémy uhájili stav 2:2.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
24 Martin Havlát 1 0 0 1 -2 2
40 Karel Plášek 1 0 0 1 0 0
33 Peter Pucher 1 0 0 1 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 -2 4
26 Patrik Eliáš 0 0 0 0 -1 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -2 0
12 Aleš Křetínský 0 1 0 1 1 0
34 Tomáš Kucharčík 0 1 0 1 1 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 -1 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 -1 0
89 Ján Pardavý 0 1 0 1 1 2
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 -3 2
27 Milan Toman 0 1 0 1 1 2
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 59 31 4 27 87.1 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER