Tipsport Extraliga - út 4. 1. 2005
37. kolo
Znojmo
3:1
0:0, 2:1, 1:0
Jihlava
1/3
2/3

Znojemští obránci zajistili vítězství nad Duklou

Z n o j m o - Podruhé za sebou byl jedním z nejdůležitějších aktérů Znojma obránce <b>Čakajík</b>, který v minulém zápase vyrovnával na 3:3 a dnes se postaral o branku úvodní, vítěznou a na třetí trefu přihrával <b>Benákovi</b>. Výhra se ale vůbec nerodila lehce. Dukla vycházela ze zajištěné obrany, přes kterou se Znojemští zpočátku jen těžce dostávali. Po první třetině svítilo na ukazateli 0:0, ale po druhé už byla Jihlava nalomená, když po vyrovnávací brance neudržela nerozhodný stav a inkasovala gól do šatny. Třetí branka už byl jen tečkou za dramatickým zápasem.
V první třetině si diváci v Hostan aréně příliš pohledného hokeje neužili. Oba týmy hrály dlouho dost zakřiknutě bez vyloženějších gólových šancí. V úvodu Orli nevyužili přesilovku, když před Masalskisem neuspěla Pucherova formace, posléze se neujalo ani obstřelování branky Tomanem a Bičánkem. Hra se potom přelévala na obě strany, ale postrádala větší náboj a rychlost. V polovině dvacetiminutovky se poprvé výrazněji představila nová posila Znojma Zdeněk Blatný, když po obkroužení branky přihrál Bičánkovi, jenž ale střelou našel jen připraveného jihlavského gólmana. Další početní výhodu domácí nesehráli vůbec dobře a téměř k ničemu se nedostali. Dukla potom měla k dispozici rovněž dvě přesilovky, v nichž si vytvořila několik málo šancí. K té největší se dostal střelou od modré Ficenc, Slávik byl však na místě. Ve vlastním oslabení ujel znojemský Erat, podařenou kličkou si položil Masalskise, ale nedokázal přehodit jeho betony. I při vyloučení Rachůnka nejprve zahrozili Jihlavští a Slávika museli zastoupit po změti před brankou spoluhráči. Necelou minutu před sirénou ještě nahazoval na branku hostí Čakajík a Haman ve vzduchu tečoval. Masalskis skočil po kotouči, který mu ale unikl a směřoval mimo branku.

Až do poloviny druhé třetiny byl obraz hry téměř shodný s prvním dějstvím. Obě mužstva hrála poněkud laxně, více příležitostí si vytvářeli Orli – po Bičánkově nápřahu zaduněl Masalskisův beton – Dukla ale zabednila obranu a k ničemu výraznému je nepouštěla. Tři dobré příležitosti si vypracoval Vostřák, Slávik byl ale pokaždé v pohotovosti. Ludvík potom napodobil Bičánka, když trefil jen lapačku lotyšského gólmana. V 30. minutě po závaru, resp. skrumáži před jeho brankou pálil natřikrát do prázdné Čakajík. I když Znojmo po gólu trochu ožilo, Jihlava se nepoložila rovněž a domácího brankáře několikrát prověřila. V 37. minutě se dočkala i vyrovnávací trefy. Mareš dlouhou dobu operoval za Slávikovu brankou a obráncům Znojma se ho nedařilo eliminovat. Přihrál před branku I. Padělkovi, který z první trefil levý horní roh znojemské svatyně. Dvě obrovské šance potom spálili těsně před Masalskisem Plášek s Uramem, při vyloučení Ficence se ale dokázal podruhé v utkání prosadit Čakajík, kterého u pravé tyčky přesně našel znojemský d’Artagnan. Osm vteřin před sirénou ještě vyjel soupeř do útočného pásma a vystřelil. Slávik po střele reflexivně máchl lapačkou.

Gól do šatny Jihlavu usadil a do poslední třetiny nastoupila dost zakřiknutě. Navíc fauloval Lubina, ale na tresné lavici si moc dlouho nepobyl. Po osmi vteřinách se Znojmu podařilo vstřelit třetí branku, když se Benák prodral po buly mezi kruhy a ráznou střelou propálil Masalskise. Ježci se potom snažili alespoň snížit, ale formace vedená Bakusem úspěch neslavila. Následně Orli přežili čtyřminutové oslabení při vyloučení Tomana, při němž Slávik nejprve zasáhl proti projektilu Punčocháře a poté dvakrát betonem zázračně vystihl dvojitý pokus jihlavského kapitána Bakuse. Ex-pardubický Lubina pak oslabil na deset minut svůj současný tým kvůli neustálým protestům na adresu rozhodčího. Znojemští se ubránili a po chvíli měli k dispozici další přesilovku. Několik jejich příležitostí ale zlikvidoval buď Masalskis, nebo šly mimo branku. Rozhodčí potom ještě rozdal dva dvojtresty, kdy si nejprve zároveň šli odpočinout znojemský Rachůnek a jihlavský Ficenc, těsně před koncem zápasu za vzájemnou potyčku ještě Vorel a bývalý Orel Mareš. Domácí si výsledek zkušeně hlídali a měli i několik šancí. Eratovi nesedla teč, Pucherovi se nevydařil blafák a Uramovo nahození jen prolétlo brankovištěm, a tak gól ze 42. minuty uzavřel účet zápasu.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Znojmo): My jsme samozřejmě s výsledkem spokojeni. Toto utkání bylo pro nás hlavně z psychologického hlediska hrozně těžké. Musíte vyhrát, přitom hrajete proti těžkému soupeři, který hrál dobře v defenzívě, nikam se netlačil. V podstatě jsme pořád chodili do pěti a asi jen dvakrát za zápas jsme měli přesilovou situaci dva na jednoho nebo samostatný nájezd. Dobře jsme dnes zahráli přesilové hry a tím jsme rozhodli. Musím pochválit mužstvo za taktický výkon a také za to, že se v závěru nenechali moc vyprovokovat.

Kamil Konečný (Jihlava): Pochopitelně nejsme s výsledkem spokojeni, protože každá porážka je špatná. Ale co se týče výkonu našeho mužstva, tak zvláště s defenzivní částí a hrou v oslabení můžeme být spokojeni. Problémy máme v útočné fázi, a i když jsme si třeba ve druhé třetině vypracovali několik příležitostí, vstřelili jsme pouze jeden gól. Naše produktivita je špatná.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
2 Martin Čakajík 2 1 0 3 1 2
19 Václav Benák 1 0 0 1 0 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 0
11 Zdeněk Blatný 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 -1 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 -1 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 0
33 Peter Pucher 0 3 0 3 1 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 0 4
27 Milan Toman 0 0 0 0 1 4
79 Marek Uram 0 1 0 1 1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Robert Slávik 60 25 1 24 96 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER