Tipsport Extraliga - ne 3. 10. 2004
9. kolo
Znojmo
3:5
1:2, 1:2, 1:1
Zlín
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Zlínu

Z n o j m o - Proti Zlínu nastoupilo Znojmo se všemi posilami z NHL, ale ani to mu nepomohlo k tomu, aby dokázalo soupeře přehrát a zvítězit. Individuální chyby v obranné činnosti a nevyužití šancí a přesilových her, zvláště pak nevyužitá minutu a dvanáct vteřin trvající dvojnásobná početní výhoda, to vše připravilo Orly o zisk bodů. Určitě ale diváci mohli sledovat velice atraktivní hokej, který je znovu naláká do ochozů Hostan arény v hojném počtu.
Hosté přijeli do Znojma s velmi okleštěnou sestavou, bez svých posil z NHL Čajánka a M. Erata, který se tak neutkal se svým bratrem Romanem v dresu Orlů. Počáteční oťukávání přineslo několik šancí na obou stranách, za zmínku stojí především pokusy Pardavého a Vorla před Murínem a Okála s Kováčikem před Vokounem. Pak už ale přišel první gól, když v 8. minutě natlačil znojemského brankáře i s pukem do klece Okál. Téměř přesně o dvě minuty později se Znojemští nestačili divit, když v početní výhodě dostali další branku, kterou vstřelil Balaštík po ideální přihrávce Lešky. Snížit dokázal ve 13. minutě Eliáš, jemuž podobně přesný pas poslal Havlát zpoza branky. Útočník New Jersey si vytáhl Murína z branky a se zasunutím puku do prázdné už neměl problém. Další gól už před přestávkou nepadl, i když se o to obě mužstva vehementně snažila. Především Ambruz mohl přidat třetí úspěch svého týmu, ale Vokoun byl proti.

Po přestávce se Orli pokoušeli vyrovnat a to se jim nakonec v 26. minutě podařilo. Oba borci z NHL černo-bílém dresu si prohodili role, když Eliášova přihrávka našla Havláta zcela osamoceného před zlínskou brankou a ten nezaváhal. Velkou šanci přivést Znojmo do vedení vzápětí promarnil Pardavý a tak přišel trest opět z hole Balaštíka. Ten využil v 27. minutě přesilovou hru, když na trestné pykal Toman. Při následné hře čtyři na čtyři mohlo znovu zařídit vyrovnání zámořské duo, ale Murín byl na svém místě. Znojemská obrana má od začátku soutěže velké problémy, což se projevuje i v záporné gólové bilanci. Jejich nedůslednost pramenila ve čtvrtou branku hostí, o kterou se postaral ve 31. minutě Kováčik. Roman Erat za protesty obdržel desetiminutový trest, ale Znojmo si pak vytvářelo tlak i díky několika vyloučením protihráčů. K. Rachůnek, Toman, Eliáš ani Bičánek však na brankáře Medvědů nevyzráli. S blížícím se koncem třetiny ale hra Orlů nabývala na nepřesnostech, nedotažených kombinacích a křečovitosti.

Začátek třetího dějství byl z obou stran velmi opatrný. Zlín pokračoval ve své hře ze zajištěné obrany a spoléhal na brejky. Orlí útok se však snažil prosadit a ve 46. minutě se mu to podařilo. Uram v pravém rohu vybojoval puk a našel přesně znojemského kapitána Puchera. Ten nezaváhal, počkal si, obkroužil Murína a nechytatelně zavěsil. Nesmyslné přestávky na úpravu ledu v průběhu dnešního zápasu přišly vždy Orlům nevhod, tedy zrovna ve chvílích, kdy byli v tlaku. Vokoun měl daleko méně práce než jeho protějšek, ale Znojmo nedokázalo z šancí nic vytěžit, a to ani v početních výhodách. S Murínem si několikrát znovu nevěděli rady Eliáš s Havlátem, kteří tvořili přesilovkovou formaci. Žluto-modří naopak dokázali při vyloučení Tomana přidat pátý gól a uzavřít tak brankový účet utkání. Střelcem nebyl v 52. minutě nikdo jiný než Balaštík, který tak završil svůj hattrick. Šest minut před koncem zápasu byl vyloučen Havlát a Eliáš za protesty dostal druhý desetiminutový trest Znojma. V té době se však zrovna hrálo čtyři na čtyři a Murína několikrát prověřil K. Rachůnek. Pozadu nebyli ale ani hosté, zejména Leška měl ještě na holi dvě nebezpečné šance. Snaha Orlů o zvrácení výsledku už byla marná.

Ohlasy trenérů

Leoš Zajíc (Znojmo): Tak, jak Zlín dnes odehrál utkání, to byla radost pohledět. Chtěli jsme hrát ze zabezpečené obrany, abychom Zlínu nedovolili nebezpečné brejky. Oni věděli, že se před plnou halou budeme nutit dopředu. Navíc se mohli spolehnout na vynikající přesilovky. My jsme místo zabezpečené obrany hned po první třetině prohrávali 0:2, hlavně po individuálních chybách. Opět jsme nedali vyložené šance a pak to vzadu tak otevřeme, že necháváme kluky vzadu samotné. Zlín je tak vynikající mužstvo, že dokázalo tyhle chyby potrestat.

Ernest Bokroš (Zlín): Dnešní zápas rozhodlo hlavně to, že jsme se ubránili v devíti přesilových hrách, z toho jednou pět na tři. Dvě přesilovky jsme naopak využili a v celém zápase jsme předvedli super disciplinovaný výkon.


Trenéři Leoš Zajíc a Ernest Bokroš

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
26 Patrik Eliáš 1 1 0 2 2 20
24 Martin Havlát 1 1 0 2 1 2
33 Peter Pucher 1 0 0 1 0 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 2 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 10
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 0 0
34 Tomáš Kucharčík 0 0 0 0 -1 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 -1 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 1 2
27 Milan Toman 0 0 0 0 -3 4
79 Marek Uram 0 1 0 1 0 0
29 Marek Vorel 0 1 0 1 2 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 60 33 5 28 84.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER