Tipsport Extraliga - so 25. 9. 2004
6. kolo
Kladno
4:1
1:0, 2:0, 1:1
Znojmo
1/3
2/3

Orli na Buldoky v čele s Jágrem nestačili

K l a d n o - Po čtyřech odehraných kolech letošního ročníku české nejvyšší soutěže je jisté, že hvězdy z NHL, které posílily téměř všechny kluby po dobu výluky, jsou velice platnými hráči. V zápase Znojemských orlů na kladenském ledě to potvrdil nejsledovanější český hokejista Jaromír Jágr, hájící barvy Rabatu, který na první gól přihrál a potom sám tři vsítil. Vidět byl také Tomáš Kaberle a důležitou postavou Kladenských byl také brankář Orct, kterému nulu pokazil až v předposlední minutě kapitán Znojma <b>Peter Pucher</b>.
V brance Znojma dostal příležitost brankář Slávik, pro nějž to byl stý start v české nejvyšší soutěži. Náhradníkem za Přikryla, který má blíže nespecifikované potíže, byl na střídačce olomoucký Petr Svoboda, mladší bratr Oldřicha, jenž za Orly odchytal několik zápasů v sezóně 2002-03.

První střelu utkání vyslal na kladenského Orcta Bičánek, na druhé straně se nedostal před brankou k přihrávce od spoluhráče Horna. První protočení všech formací obou týmů tak výraznější šance nepřineslo. Největší hvězda zápasu, útočník Jágr, se nechala vyloučit za napadení Tomana a Znojemští měli několik šancí. Byl to ale právě hráč New Yorku Rangers, kdo po návratu z trestné lavice v 6. minutě přihrál Klimtovi, jenž nedal Slávikovi šanci. Buldoci dostali také možnost přesilové hry, když šel pykat Kvetan, avšak Miloslav Hořava ani Martin Procházka neuspěli. Hrálo se tvrdě, často byly k vidění ostré zákroky u mantinelu, obě mužstva bojovala o každý metr ledu. Ve 13. minutě se pokoušel tečovat střelu Karla Rachůnka Pucher, trefil však jen Orcta. Podobná situace se odehrála před Slávikem, který lapl Tomášem Kaberlem usměrněnou střelu Michaela Frolíka. Poté Orli na chvíli trochu vylepšili svůj herní projev a několikrát ohrozili kladenskou svatyni. Barus nadvakrát, Vorel ani Pardavý však puk za Orctova záda nedostali. Třetina se už pak dohrávala v režii domácích, Slávik se ve své kleci zapotil zejména při akcích Kaberleho, Patery a Jágra.

V úvodu druhé dvacetiminutovky mohli diváci vidět poněkud rozháranou hru, která se přelévala ze strany na stranu. Nejprve Uram neproměnil svůj únik, Slávik sklapl včas betony proti střele Kaberleho. V 25. minutě Kladno využilo přesilovku a úspěšným střelcem nebyl nikdo jiný než Jágr, který propálil téměř od modré skrumáž před znojemskou brankou a zaznamenal tak svůj první gól po návratu do extraligy. V zápětí měli dobrou příležitost Procházka a Kaberle. Rabat ohrožoval klec hostí střelami a kombinačními akcemi, Slávik měl daleko víc práce než jeho protějšek. Na konci 7. minuty trefil Jágr zbízka kotouč ze vzduchu a ten skončil ve znojemské bráně. Buldoci byli na koni a Orli se do příležitostí dostávali jen sporadicky. Se střelami Pláška i Urama si Orct poradil, chytil i dva pokusy Karla Rachůnka a následně asi největší šanci Znojma, ve které se ocitl Benák. Ten po vhazování vybruslil až před kladenského gólmana, ale minul. V čase 35:43 si šli za vzájemnou potyčku sednout Čech s Tomanem a při hře 4 na 4 se zrodila v kladenském obranném pásmu kombinace Erat – Pucher – Benák. Znojemský obránce ale Orcta ani podruhé nenachytal. Před sirénou ještě Slávika postrašili Gardoň a Hořava, který nastřelil břevno.

Také poslední třetinu zahájil první šancí znojemský štírek Uram, když v úniku z pravé strany pálil jen do připraveného strážce domácí svatyně. Na opačné straně ujel obraně Gardoň a už už chtěl na břiše ležícího Slávika přehodit, ten však ještě stačil letící puk odrazit špičkou betonu pryč. Zvýšit mohl také o chvíli později Michael Frolík, ale střelu do odkryté brány po ideálním pasu Procházky mu znemožnil jeden ze znojemských beků. Při souboji obou kapitánů byl Pucher zraněn v obličeji holí Zajíce a ten si za to šel odsedět dvouminutový trest. Během početní výhody se však příležitosti Vorla a Pardavého neujaly. Naopak při vyloučení Pláška nebezpečně ohrožovali Slávikovu branku kladenští útočníci. Chvíli poté, co gólman Orlů koncem hole vyrazil Hořavův pokus, završil Jágr hattrick. V 54. minutě ho našla Kaberleho křižná přihrávka a Slávik neudržel kotouč v lapačce. Utkání se nacházelo ve stadiu, kdy už bylo na zvrat pozdě, Moravané přesto bojovali až do poslední chvíle a snažili se alespoň Orcta připravit o čisté konto. Mezi neúspěšnými střelci byli Kucharčík, K. Rachůnek a Pardavý, podařilo se to až Pucherovi 62 vteřin před koncem zápasu. V sólovém nájezdu si položil brankáře domácího týmu a neomylně pálil do víka. Kladno evidentně polevilo v obranné činnosti a využít toho ještě mohl Bičánek. Skóre už se však nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): Byl to vynikající zápas. Jen nás mrzí, že jsme v závěru inkasovali branku. Rozhodující byla naše produktivita a Jaromír Jágr, na kterého soupeř neměl.

Leoš Zajíc (Znojmo): Dnešní zápas jsme nezvládli v našem obranném pásmu. Kladno hrálo velmi dobře, účinně napadalo a my jsme byli často pod tlakem. Jakmile jsme se dostali do útočného pásma, měli jsme i šance, ale jejich proměňování - to byla hrůza. Navíc se nám nedařily ani přesilovky.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
33 Peter Pucher 1 0 0 1 -1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 1 0 1 -1 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 0 0
34 Tomáš Kucharčík 0 0 0 0 0 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 0 2
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 2
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 -1 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 2
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 -1 2
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 -1 0
25 Karel Soudek 0 0 0 0 -1 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 -1 2
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Robert Slávik 60 39 4 35 89.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER