Tipsport Extraliga - út 21. 9. 2004
5. kolo
Znojmo
4:7
3:4, 1:1, 0:2
Liberec
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Liberci

Z n o j m o - Ač v zápase padlo jedenáct gólů, znojemský fanoušek odcházel z Hostan arény zklamán. Gólová nadílka byla sice pro diváky atraktivní, ale smutek z výsledku a navíc z předvedené hry převažoval. Nedá se říct, že by Bílí Tygři byli vyloženě lepším týmem, ale vždy byli o půl krůčku napřed před Orly.
Vstup do zápasu se povedl lépe Liberci. Skóre otevřel již ve třetí minutě Podkonický, který dorazil Rozsívalovu střelu z bezprostřední blízkosti. Jako by tento gól předznamenal trápení Orlů v celém zápase. Šest ze sedmi obdržených branek dostali z prostoru okolo brankoviště. Na vedoucí liberecký gól dokázal velmi rychle odpovědět Pucher, který zprava objel branku a ač tísněn, dokázal puk zvednout a protlačit ho do branky. Kapitán Orlů přidal za necelé tři minuty druhý gól. Ve vlastním oslabení si vzal puk v obranné třetině, projel celým hřištěm a nikým neatakován si úspěšně vyzkoušel bekendový blafák na Hniličku. To bylo ale naposled, co Znojmo v zápase vedlo. Okolo sedmé minuty Orli na dlouhý čas zamkli Tygry v jejich třetině a slibně vypadaly střely Puchera, Benáka a Pardavého, které však skončily buď mimo nebo je pochytal dobře chytající Hnilička. Na počátku deváté minuty dal o sobě poprvé vědět čtvrtý liberecký útok složený z posil z NHL. Nejprve dorazil do skoro prázdné brány Vrbatovu střelu Nedorost. Poté se ve vlastním oslabení dostal k puku úplně osamocený Kotalík a střelou pod víko překonal Přikryla. Ve čtrnácté minutě se naskytla Znojmu příležitost hrát přesilovku pět na tři, kterou využil po jedenácti vteřinách střelou z kruhu Pardavý. Konečné skóre divoké první třetiny stanovil Kotalík, jenž nedůsledně střežen, měl čas udělat před Přikrylem náznak kličky a zavěsit.

Začátek druhého dějství vyšel opět lépe libereckým Tygrům. Do třetiny nastupovali ve dvojnásobné přesilovce po vyloučení Pardavého a Benáka. Oslabení ještě Znojmo zvládlo, ale na počátku třiatřicáté minuty inkasovalo. Po nezištné Vrbatově přihrávce nedal Přikrylovi, jak jinak, než z bezprostřední blízkosti, šanci Nedorost. Po pátém gólu vystřídal Přikryla v brance Slávik. Orli se tlačili do útoku, ale srážely je časté nepřesnosti v rozehrávce a taky, když už se k ní dostali, nepřesná střelba. Výjimkou byly střely od modré Benáka a Bičánka a průnik Puchera a Ludvíka. Jedna z posledních šancí na zvrat v utkání nastala při vyloučení Kotalíka, které potrestal již po šesti vteřinách ukázkovou střelou od modré Karel Rachůnek. Lauf, ve kterém v tu chvíli Orli byli, přerušilo třetí vyloučení Jána Pardavého v zápase a do konce třetiny se na skóre nic neměnilo. V závěru sice ještě vyloučení Krsteva za nepěknou sekeru, kterou uštědřil Hamanovi do oblasti levého kolena, umožnilo první znojemské pětce sehrát dobrou přesilovku, ve které hlavně obránci vyslali na Hniličku několik dobře mířený projektilů.

Ani poslední třetina se nezačala vyvíjet pro Znojmo dobře. Po necelé minutě a půl rozhodčí Homola vyloučil současně obránce Tomana a Kvetana, a tak měl Liberec spoustu času své vedení zvýšit. V jednu chvíli, po závaru před Slávikem, rozhodčí hledali puk, ten se ale našel po betonem znojemského brankáře. Jiskřičku naděje v ochozech Hostan arény vykřesal kapitán Pucher, který po vyhraném buly ujížděl osamocen na libereckou braku, střílel však vedle. Když už se na led vraceli z trestné lavice hříšníci, sebral znojemskému hráči za brankou puk Čermák a zasunul překvapenému Slávikovi mezi nohy. Od té doby si už Tygři hlídali svůj dvougólový náskok, ničili kombinaci Orlů hned v zárodku a nepřipustili je do žádné nebezpečné akce. Konečný stav zápasu stanovil Kotalík. Ten zcela osamocen usměrnil přihrávku Vrbaty, který se dostal úplně zadarmo k puku po „přihrávce“ Karla Rachůnka, jenž zřejmě v domnění, že má za sebou spoluhráče, vybídl protihráče ke skórování. Bílí Tygři si výhrou ve Znojmě udrželi vedení v tabulce a uhájili svou dosavadní neporazitelnost.

Ohlasy trenérů

Leoš Zajíc (Znojmo): Tolik chyb, co jsme dneska nasekali, to je opravdu hrůza. Ale zase z druhé strany musím říct, že Liberec hrál velmi dobře v našem obranném pásmu a nutil nás k chybám a my jsme je vyráběli. Aby padlo sedm gólů v první třetině, tak to se takhle nedá hrát. Máme velmi dobrý útok, ale musíme hrát daleko lépe v obranné třetině a ne tak, jak jsme to hráli dnes. Góly nám padaly jeden za druhým skoro z brankoviště a pak tam brankáři vypadají jak pitomci. Dnes jim ani útočníci, ani obránci vůbec nepomohli.

Karel Dvořák (Liberec): "Věděli jsme, že soupeř je hodně silný v útoku. Ta přestřelka v první třetině, to se nestává příliš často. Možná to je atraktivní pro diváky, ale ne pro nás trenéry. První dvě třetiny jsme nehráli moc dobře, příliš jsme otevírali hru. Spokojeni můžeme být až s poslední třetinou."


Trenéři Leoš Zajíc a Karel Dvořák na tiskové konferenci

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
33 Peter Pucher 2 1 0 3 -2 0
89 Ján Pardavý 1 0 0 1 -1 6
23 Karel Rachůnek 1 2 0 3 -1 0
19 Václav Benák 0 1 0 1 -3 2
21 Radim Bičánek 0 1 0 1 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -2 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -3 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 -2 2
81 David Ludvík 0 0 0 0 -2 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -2 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 -1 0
27 Milan Toman 0 1 0 1 -3 2
79 Marek Uram 0 1 0 1 -1 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
32 Petr Přikryl 23 19 5 14 73.7 0 0
35 Robert Slávik 37 21 2 19 90.5 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER