Tipsport Extraliga - pá 3. 12. 2004
28. kolo
Znojmo
2:4
1:2, 0:0, 1:2
Sparta
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Spartě

Z n o j m o - Mladičkého Pöpprleho ve sparťanské bráně překonali Orli pouze dvakrát, a to ještě z přesilových her, jinak jejich šance vždy zlikvidoval talentovaný brankář. V závěru utkání se Znojmu naskytla přesilová hra a svoji početní převahu zvýšili, když Vokoun odjel na střídačku. Bohužel svoji výhodu nezužitkovali a inkasovali do prázdné brány. Spousta fanoušků pak nečekala na konec zápasu a předčasně odcházela. Oba týmy si však potlesk po zápase zasloužily.
Nečekaný a nepříjemný nástup přichystali hosté Znojemským orlům hned v úvodní minutě. Už po čtrnácti vteřinách dokázal Vokouna překonat Chabada, který v pádu ještě stačil zvednout puk nad brankářovu lapačku. Znojmo odpovědělo o pět minut později v početní výhodě, když na hranici útočného pásma napřáhl k ráně Toman a sparťanský gólman jeho ránu neudržel. Puk obloučkem zapadl za jeho záda. Hned vzápětí přihrával Hlaváč před znojemskou branku Pilařovi, ten však dobře netrefil puk, jenž se těsně mihl kolem tyče. Orli pak zvýšili aktivitu a měli viditelně více ze hry než tým z hlavního města. Zle zatápěly především první dvě pětky, zejména ta Pucherova při vyloučení Nedvěda. Pöpperle ale všechny jejich rány pochytal, často se štěstím. Naopak znovu neočekávaně udeřili Sparťané. V 16. minutě. Zpoza branky přihrál Chabadovi na druhý gól v zápase Výborný a kapitán hostí z první zavěsil. Ke konci třetiny měli ještě šance Mojžíš, Bičánek, Plášek a Erat, který trefil Pöpperleho do masky. Ani jedna z nich v brance neskončila.

V druhé dvacetiminutovce fanoušci v Hostan aréně gól neviděli. Oba týmy se o to sice vehementně snažily, předváděly pohledné akce, ale hned v samotném úvodu ztroskotali na brankářích Rachůnek a Netík. Sparta se pak na chvíli usadila v útočném pásmu a Ton mohl doklepnout do odkryté klece po přihrávce aktivního Chabady. Sparťané pak hráli v šesti, ale přesilovka Orlům znovu nevyšla podle představ, i když do Pöpperleho bušili. Ten v jednom okamžiku dokonce zůstal ležet na ledě, když ho zasáhl projektil jednoho ze Znojemských do krku. Oklepal se a pokračoval ve svém skvělém výkonu. Nedovolil domácím v podstatě nic, i když měl více práce než Vokoun. Znojmo dobře pozičně bránilo a nedovolilo Spartě rozvinout útok, dobře napadalo v útočné třetině. Po dobré kombinaci se dostal do šance Plášek, ale trefil jen ležícího obránce před brankou, od něhož se puk odrazil do konstrukce a zmizel z dohledu rozhodčího. Znojmo nevyužilo ani čtvrtou nabídnutou početní výhodu, po jejímž skončení nebyl úspěšný ani napodruhé Benák.

Poslední dějství se neslo v podobném duchu, jako to prostřední, především jeho úvod. Znojmo pálilo ze všech možných pozic a Pöpperle byl v permanenci. Sparta naopak vyrážela jen k ojedinělým protiútokům. Znojemský hráč, konkrétně Uram, byl poprvé v utkání vyloučen až téměř v polovině třetiny, ale Orli se dobře bránili. Na Vokouna nevyzrál dvakrát Řezníček, Sparta pak ale po skončení přesilovky převzala iniciativu. V 53. minutě vstřelila Znojmu důležitý třetí gól, když z nenápadné akce po vybruslení z rohu nahodil Kratěna puk lehce na Vokouna a ten už se za ním jen podíval. I když se Znojmo úplně nepoložilo, bylo vidět, že mužstvem třetí branka otřásla. Stálo při něm štěstí, když Hlaváč obelstil dva znojemské hráče a přihrál do levého kruhu Nedvědovi, který ale netrefil bránu. Na druhé straně neuspěl ve vyložené šanci Eliáš a Orli dostali ještě jednu možnost, aby se pokusili stav zkorigovat. Vyloučen byl Pilař a Sparta si vzala oddechový čas. Vokoun ujel z branky a čtvrtý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Nedvěd vybojoval puk a pohodlně zavěsil do prázdné. Psal se čas 59:06. Vypadalo to, že už se bude pouze dohrávat, ale Znojemští se ještě přece jen trefili. Za Pöpperleho dokázal dotlačit puk Haman, v posledních deseti vteřinách zápasu už se nic nestalo.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Znojmo): V dnešním zápase Sparta dokázala, proč je nejlepší v extralize. Opravdu hrála velmi dobře a my jsme se snažili stížit, a to se nám dařilo. V určitých situacích jsme propadli a Sparta nás za to potrestala, a proto jsme tento zápas prohráli.

Slavomír Lener (Sparta): Byl to velmi dobrý zápas, jeden z těch lepších v této sezóně a to z obou stran. Oba týmy měly spoustu šancí a asi rozhodující bylo, že jsme ustáli oslabení v prvních dvou třetinách, a to nakonec rozhodlo o vývoji zápasu. Jsme rádi, že jsme začali produkovat po tom minulém zápase, zlepšili jsme se ofenzivně, předtím frekvence střelby nebyla taková.


Trenéři Slavomír Lener a Miloslav Hořava na tiskové konferenci

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
17 Radek Haman 1 0 0 1 -2 0
27 Milan Toman 1 0 0 1 -2 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
19 Václav Benák 0 1 0 1 -1 0
21 Radim Bičánek 0 1 0 1 -3 0
26 Patrik Eliáš 0 1 0 1 -2 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -2 0
22 Tomáš Hradecký 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -1 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 -1 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -2 0
10 Ivan Rachůnek 0 1 0 1 -1 0
25 Karel Soudek 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 2
29 Marek Vorel 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 59 25 3 22 88 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER