Tipsport Extraliga - pá 12. 3. 2004
ČF6
Slavia
5:0
2:0, 2:0, 1:0
Znojmo
1/3
2/3

O vítězi série rozhodne až sedmý zápas

P r a h a - Stejně jako v roce 2001, tak i letos se bude série mezi týmy Znojma a Slavie hrát na plných sedm zápasů. Vítěz, který v neděli ve znojemské Hostan Aréně vzejde ze vzájemného duelu, postoupí do semifinále. Šesté utkání v Praze se Orlům totiž vůbec nevydařilo, když brankáři Fraňkovi nedokázali podruhé v sérii vstřelit ani gól, a Slavia tak srovnala stav na 3:3. V první třetině si domácí vybudovali zřejmě rozhodující dvougólový náskok, na který hosté i přes dobré šance nedokázali odpovědět. Uklidňující navýšení skóre ve druhém dějství, které vyhnalo Dubu z branky, vneslo do hry Pražanů jistotu. Přesto však až do konce byl k vidění bezpočet osobních soubojů, které často končily nějakým tím šrámem na tělech hráčů obou týmů.
V utkání o přežití nenechal trenér Růžička v sestavě kámen na kameni a změny opět zasáhly i elitní Vršovickou letku, kde na postu Michala Supa alternoval Milan Antoš. Domácí, vědomi si nutnosti zvítězit, začali pěkně od podlahy a Duba byl od úvodního vhazování v permanenci. Ve 49. sekundě po jedné ze střel neudržel puk, čehož málem využil Novák, o chvíli později musel gólman hostí proti pokusu téhož hráče vytahnout efektní semafor. Za další chvilku se ocitl v dobré palebné pozici Dlouhý, jeho střela však neměla dostatečnou razanci. Na začátku 4. minuty krosčekoval Haman protihráče, což neušlo zrakům jednoho z hlavních rozhodčí. Za dvacet sekund následoval Hamana za faul vysokou holí Snopek a Pražanům se tak naskytla jedinečná příležitost v podobě dvojnásobné přesilovky. V čase 4:33 ji zužitkoval tvrdou střelou Novák. V 7. minutě to mohlo být již o dvě branky, když se tísněný Hruška pokoušel propasírovat jednoruč puk za Dubova záda. Vzápětí se opět otevřela dvířka trestné lavice na znojemské straně. Tentokrát se provinil Marek Uram, jenž je obvykle spíše terčem nedovolených zákroků, než jejich původcem. Tato početní převaha slávistům však příliš nevyšla. Nejprve se zranil v obličeji po nárazu do brankové konstrukce Milan Antoš, vzápětí chybovali domácí v útočném pásmu, Orli se dostali do přečíslení tři na jednoho a požár musel hasit až skvělým zákrokem Franěk. Domácí přesilovku nedohráli ani celou, protože Martinec se provinil vysokou holí a síly na ledě se tak vyrovnaly. O zkrácenou početní výhodu pak připravil hosty dalším faulem Rataj.

V 10. minutě zůstal chvíli ležet na ledě po tvrdém střetu Soudek, v tomto případě se však dle mínínění sudích o faul nejednalo. Na trestných lavicích bylo přesto stále rušno. V čase 12:30, kdy za katrem seděli Kopecký a Rataj, napřáhl z pozice levého křídla Dlouhý a trefil se přesně pod víko. Ihned po vhazování měli v rychlém sledu na holi třetí gól Klepiš resp. Kadlec, jenže ležícího Dubu nedokázali přehodit. Orlům se souhra nedařila, do zápasu je nedostalo ani vyloučení Houdka. Stejně tak nepotrestali na druhé straně domácí prohřešek Znojma, které hrálo v šesti, a tak po rušné první třetině platil stav 2:0.

Úvod prostředního dějství byl opatrnější, až po třech minutách prověřil Fraňka Havíř. Na konci 25. minuty pak přišel gól jako z čistého nebe. Hruškovu střelu vyrazil Duba do míst, kde číhal Michal Sup a ryšavý útočník zasouval puk do prázdné branky. Ve 27. minutě přidržel Uramovi hůl Kopecký, z čehož rezultovala přesilovka hostí. Franěk si v oslabení na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat, udeřit však mohlo i na druhé straně, když se do přečíslení dostal Tomica s Kučerou. Poté přišla opět série vyloučení, postupně se na trestné lavici vystřídali Snopek, Krátoška a Plášek. A právě provinění posledního jmenovaného dokázali červenobílí potrestat. V čase 34:23 vymetl všechny pavouky z Dubovy sítě svou dělovkou Hruška a vyhnal znojemského brankáře na střídačku. Místo něho se postavil do branky Robert Slávik a i jeho s chutí hrající Slavia zaměstnávala častou střelbou. Minutu před druhou sirénou přěkazil Franěk Barusovu šanci a domácí diváci po dvou třetinách za stavu 4:0 museli být maximálně spokojení.

V závěrečné dvacetiminutovce tedy prakticky nebylo již o co hrát. Oba týmy se podvědomě šetřily na rozhodující sedmý duel. Slavia bavila své příznivce vtipnými kombinacemi, na hostech bylo vidět, že už by chtěli být co nejrychleji doma. Definitivní podobu skóre dal v čase 51:39 David Pojkar, který bekhendem dorazil Klepišovu střelu, kterou vyrazil Slávik před sebe. Pro mladého obránce to byl druhý extraligový gól v kariéře a první v play-off. Výsledek mohl poté ještě navýšit těsně před koncem ve vlastním oslabení Tomica, ale Slávika neprostřelil. Konečný výsledek tedy zněl 5:0, o postupujícím do semifinále rozhodne sedmý duel, který je na programu v neděli od 17:00 ve znojemské Hostan aréně.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia): "Podali jsme disciplinovaný a obětavý výkon. Naše vítězství bylo zasloužené. Povedlo se nám konečně vstřelit branku v přesilové hře, byť dvojnásobné, a potom i v pěti proti čtyřem. To je pro nás velice důležitý moment v sérii a věříme, že nám to tam tak bude padat i nadále."

Milan Kastner (Znojmo): "Nezvládli jsme začátek utkání, zbytečně jsme faulovali a dostali jsme gól v oslabení. Za první třetinu jsme měli šest vyloučených, což není dobrý vstup do tak důležitého zápasu. Slavia toho využila, v úvodní části získala dvoubrankové vedení, které do konce zápasu zvyšovala. My jsme působili odevzdaným dojmem a dnes bychom si výhru nezasloužili."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 -2 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 2
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 2
37 David Havíř 0 0 0 0 0 0
21 Tomáš Hradecký 0 0 0 0 -1 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -2 2
2 David Kudělka 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 0
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 -2 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 2
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
55 Igor Rataj 0 0 0 0 0 4
24 Jan Snopek 0 0 0 0 -1 4
25 Karel Soudek 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 -1 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
72 Tomáš Duba 35 28 4 24 85.7 0 0
35 Robert Slávik 25 13 1 12 92.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER