Tipsport Extraliga - st 3. 3. 2004
ČF1
Znojmo
4:3
0:0, 1:1, 3:2
Slavia
1/3
2/3

První utkání play-off ve fotografiích

Z n o j m o - Orli vsoupili do vyřazovacíh bojů výhrou nad úřadujícím mistrem. Utkání přineslo drama až do poslední chvíle a adrenalin v žilách diváků stoupal.
První utkání nadstavbové části letošního ročníku extraligy začalo velmi netradičně. Do potemnělé Hostan arény se linula melodie z filmu Pán prstenů a ve stejném duchu proběhlo i představení domácího týmu na obrazovkách kostky. Jednotliví znojemští hráči byli spodobněni jako postavy z tohoto filmu. Tento úvod navodil bojovou náladu a mrazení z výjimečnosti bojů o hokejový titul.

Znojemští hráči vyjeli na led pomalováni válečnými barvami ve snaze hned v začátku vzbudit u soupeře respekt. Do zápasu ovšem vletěla s větší vervou a chutí Slavia. Zatímco se Znojmo snažilo hrát svoji kombinační hru, která končila již ve střední třetině na holích pozorných slávistů, ti se dostávali velice lehce a daleko častěji do brejkových situací a přečíslení. Orli působili daleko těžkopádněji a upracovaněji. Do tempa se dostávali pomaleji, Slavia byla rychlejší a hlavně důraznější v osobních soubojích.

Ve druhé třetině se od začátku hrál hokej, jaký by se dal od utkání play-off očekávat. Oba týmy předváděly rychlý a důrazný hokej, který byl ale utlumen častým vylučováním na obou stranách, kdy sudí udělili devět menších trestů. Slavia začala ve druhé třetině střílet z každé pozice, vědoma si volného prostoru před brankou k případné dorážce. Střelba nebyla bezhlavá a bylo vidět, že tuto herní situaci mají zažitou. Vyústěním byla Beránkova branka ve 28. minutě, kdy zužitkoval několikrát odražený a dorážený puk střelou nad bezmocně ležícího Dubu. Na branku slávistického kapitána odpověděl za čtyři minuty v přesilové hře znojemský kapitán Pucher, který neměl problém zakončit klasickou znojemskou hračičkovskou kombinaci celé slovenské útočné trojice. Vyrovnávací gól vlil Orlům energii a na čas byli pány na ledě. Slavia odpověděla přidáním na důrazu, což si Znojmo nenechalo líbit a hráči obou týmů po zbytek třetiny plnili trestné lavice.

Hned v úvodu poslední třetiny se podařilo Orlům využít další přesilovou hru a poprvé v zápase se ujmout vedení. V zárodku akce byl opět znojemský kapitán, který na sebe vylákal dva hráče Slavie a ač v obklíčení, dokázal přesně najít Urama stojícího před zívající brankou a ten neměl problém úspěšně zakončit. Poté následoval tlak Slavie a přišly velké chvíle brankáře Duby. Zvlášť si vychutnával nájezdy elitní slávistické formace, kdy kryl čtyři velmi nadějné akce Beránka a také Supovi několikrát zmařil šanci dopravit puk za svá záda. Logickým vyústěním byl v 52. minutě gól Martince v přesilovce, který dorazil nepřesnou Novákovu střelu od modré. Puk jen těsně minul branku a od zadního mantinelu se odrazil do brankoviště a odtud neměl slávistický útočník problém dorazit.

Znovu vyrovnaný stav stupňoval tempo hry, ale lépe se dařilo Orlům. Tři a půl minuty před koncem utkání zavezl Pucher puk do třetiny, v kruhu nečekaně zasekl a zatímco důrazný Rataj dělal prostor před Fraňkem, ideálně přihrál z druhé vlny najíždějícímu Havířovi, který střelou kousek za modrou propálil puk až do brány. Po minutě a půl byly znovu ruce nad hlavou domácích. Svůj čich na góly prokázal Uram, který vyčkával u pravé tyče slávistické brány na svou příležitost. Havířovu střelu ještě dokázal Franěk zastavit, ale několikrát tečovaný puk se odrazil přímo na Uramovu hůl.

Slavia dokázala zápas zdramatizovat vstřelením branky minutu a devatenáct vteřin před závěrečným hvizdem při hře bez brankáře. Beránek naznačením střely chladnokrevně vytáhl Dubu z branky a ve vhodné chvíli přihrál nekrytému Supovi, který neměl problém zblízka trefit prázdnou bránu. Při Znojmu stálo v poslední minutě štěstí, kdy na Dubu sršely střely ze všech stran a mladý znojemský gólman se měl co ohánět, aby chudé vedení Orlů uhájil.

Ohlasy trenérů

Milan Kastner (Znojmo): Měli jsme špatný začátek. Nedokázali jsme se dlouho dostat přes obranu Slavie, která dobře bránila střední pásmo a vyrážela do rychlých protiútoků. Vstřelili jsme dvě branky z přesilovek, ale když začala Slavia hrát svoji hru, tak se dostávala do tlaku a nám se nepodařilo ten tlak eliminovat. Zápas můžeme kvalifikovat jako šťastné vítězství, se kterým jsme spokojeni. V zítřejší odvetě však musíme předvést lepší hru.

Jiří Kalous (Slavia Praha): Začátek byl z obou stran hodně opatrný, oba týmy hrály velmi zodpovědně. Výsledek byl ovlivněn tím, že jsme inkasovali hodně branek v oslabení. Zbytečně jsme faulovali a toho se musíme v odvetě vyvarovat. V závěru se nám podařilo sice korigovat na rozdíl jedné branky, čas na vyrovnání jsme už ale neměli.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
79 Marek Uram 2 2 0 4 1 0
37 David Havíř 1 1 0 2 1 0
33 Peter Pucher 1 2 0 3 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 0 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 2
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 4
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 2
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
15 Milan Procházka 0 0 0 0 0 0
55 Igor Rataj 0 1 0 1 0 2
24 Jan Snopek 0 0 0 0 0 0
25 Karel Soudek 0 0 0 0 1 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
72 Tomáš Duba 60 48 3 45 93.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER