EBEL - út 15. 11. 2016
19. kolo
Znojmo
3:4
0:2, 2:1, 1:1
Villach
1/3
2/3

Znojmo znovu dotáhlo dvougólové manko, tentokrát však vyšlo bodově naprázdno

Znojmo sice začalo aktivněji, ale branky dávali hosté. Po první třetině vedli rozdílem dvou gólů. Toto manko domácí dokázali ve druhé dvacetiminutovce smazat. Villach se pak ale znovu dostal do vedení. Orli se sice urputně snažili o vyrovnání, na body ale nedosáhli.

Jestliže Orli nedělní venkovní utkání načali skvělým způsobem a již v první minutě vedli, tak doma proti Villachu odstartovali naprosto opačným stylem – po třiceti devíti sekundách inkasovali. K obrovskému překvapení celého zimního stadionu se puk po přízemní střele Dustina Johnera z kruhu nenápadně doklouzal až za záda Nechvátala. Po chvíli mohlo být ještě hůře, ale při rakouském přečíslení a zakončení Johnera se znojemský gólman dokázal bravurně přesunout a vykrýt prostor. Domácí si na své první útočné pokusy museli počkat.

Vážnější ohrožení Royovy klece měl na svědomí Csamangó, jenž po vyhraném buly před gólmanem se střelou neotálel. Roy však kotouč stačil vytěsnit levým betonem. Z kruhu se pokoušel překvapit i Bartoš, avšak i jeho pokus neměl úspěch. Ač to vypadalo, že Orli přeci jen nabírají dech, přišla odpověď na druhé straně kluziště. Patrick Platzer skvělým způsobem přešel s kotoučem na holi až do útočné třetiny, ze znojemských obránců udělal solné sloupy a nakonec prostřelil i Nechvátala.

Ani na začátku prostředního dějství to nevypadalo se Znojmem nejlépe, neboť hned zkraje přišel dvouminutový trest pro Lakose. Orli ale dokázali i ve čtyřech snížit! Yellow Horn využil minely gólmana Roye při rozehrávce u mantinelu a namazal na hůl před bránou stojícímu Davidu Bartošovi, jenž nehlídaný postrčil kotouč do opuštěné sítě. Villach ještě dohrál svou přesilovku, ve které ale nic kloudného nevymyslel. Stejně nepřesně si počínaly v dalších minutách oba týmy.

Až po polovině utkání byla Jihomoravanům nabídnuta dlouhá početní výhoda čtyři na tři. Hned při jejím úvodu dvakrát solidně zahrozil ze svého oblíbeného místa z kruhu Yellow Horn, napoprvé dokonce trefil tyč. Vyrovnání ale přišlo! Sean McMonagle si najel perfektně do volného prostoru mezi vrcholy obou kruhů a vystřihl tak mocný švih, že puk bleskovou rychlostí vyletěl po odrazu od konstrukce z brány. Po počátečních rozpacích sudí gól uznali. Tempo šlo v dalším průběhu hry přeci jen nahoru, hrozilo se především z brejků a také tribuny přidaly na hlasitosti.

Už to vypadalo, že po druhé siréně se oba týmy rozejdou smírně. V samotném závěru však přišla chyba v rozehrávce znojemských hráčů v obranném pásmu a po hezké kombinaci zakončoval do odkryté brány Miha Verlič.

Také ve třetí třetině šlo Znojmo brzy do čtyř, tentokrát už soupeř zvládl přesilovku o poznání lépe, nicméně bez gólového efektu. Až po návratu Puchera na led se slovenský kapitán ihned nahnal do útoku a přesným pasem našel Lakose, jenž z dálky provětral lapačku Roye. Záhy se role prohodily a Orli mohli útočit proti oslabenému Villachu. Dvě minuty ale rychle uběhly a Roy zase až tolik práce neměl.

Od domácího celku se očekával tlak, spíše však hosté hrozili z rychlých brejků a zejména Platzer mohl před Nechvátalem rozhodnout o osudu duelu. Villach nadále těžil z mezírek a mezer ve znojemské defenzívě, až jedna se dočkala svého využití. Těsně po oddechovém času vyžádaném trenérem Režnarem se hosté opět natlačili před brankoviště, kde ještě úvodnímu ataku obrana odolala, po obkroužení klece však už přidal čtvrtý zásah do kasy Orlů Christof Kromp.

Znojmo ale ještě zkusilo zabrat. Hra bez gólmana se ukázala jako geniální tah a Colton Yellow Horn se po rozebrání defenzívy Villachu nerozpakoval zakončit zblízka do odkryté části brány. Jihomoravané zůstali i nadále odvážně bez Nechvátala mezi tyčemi, do závěrečného hvizdu scházely tři minuty. Znojemští nabídli skvělé drama, tolik vytouženého vyrovnání se ale přes veškerou snahu nedočkali.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Znojmo): V utkání byly dva klíčové momenty. Ten první hned na začátku, kdy jsme inkasovali první branku, a ten druhý poté za stavu 2:2 na konci druhé třetiny při třetím gólu soupeře. Na vlastní góly se hrozně nadřeme, nevyužíváme šance, naopak protivníkovi je předložíme na zlatém podnose. Ve druhé třetině jsme mohli klidně otočit zápas, ale naše možnosti zůstaly nevyužity. Dobře dnes zahrál druhý útok, prakticky při každém střídání měl tlak, proto jsme zkusili i dlouhou hru bez brankáře a věřili, že gól dáme. Částečně to i vyšlo. Pokud ale budeme dělat takové chyby jako dnes, nemůžeme pomýšlet na úspěch.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
10 David Bartoš 1 1 0 2 1 0
6 Sean McMonagle 1 0 0 1 -3 0
13 Colton Yellow Horn 1 2 0 3 1 0
28 Marek Biro 0 0 0 0 0 0
94 Štěpán Csamangó 0 0 0 0 -2 0
12 Radek Číp 0 0 0 0 -1 0
81 Marek Györi 0 0 0 0 0 0
18 Adam Hughesman 0 0 0 0 0 0
96 Patrik Kadeřávek 0 0 0 0 0 0
61 André Lakos 0 1 0 1 1 2
39 Tomáš Plíhal 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -2 2
27 Dalibor Řezníček 0 0 0 0 -3 0
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 0 0
51 Jan Šeda 0 0 0 0 -1 0
93 Marek Špaček 0 0 0 0 -2 0
88 Libor Šulák 0 1 0 1 1 2
4 Michal Vodný 0 0 0 0 1 0
11 Patryk Wronka 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
7 Patrik Nechvátal 57 25 4 21 84 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER