Tipsport Extraliga - so 10. 1. 2004
39. kolo
Sparta
1:5
0:1, 1:2, 0:2
Znojmo
1/3
2/3

Orli pokazili Spartě oslavu

P r a h a - Televizní utkání Sparty proti Znojmu mělo zvláštní příchuť, neboť pražský klub slavil sté výročí svého založení. Utkání předcházela krátká show s vyvěšením dresů bývalých sparťanských hráčů. Pak už se ale začal hrát hokej. Ve vyrovnané první třetině získali Orli vedení <b>Ratajem</b> (na fotce), ve druhé vyrovnával L. Procházka. Pak už ale hosté Spartu k ničemu nepustili, vedoucí gól vstřelil v přesilovce <b>Pardavý</b>. Stý gól svého týmu v letošní sezóně dal <b>Erat</b>, další branky přidali <b>Plášek a Uram</b>. Svým výkonem výrazně přispěl k vítězství také brankář <b>Duba</b>, který zastínil oba své kolegy v brance domácích.
Domácí začali svižně. Dopředu je hnalo bezmála 12 a půl tisíce diváků. Ze začátku se prosazovali do šancí spíše domácí. Pokusy Broše a Bartečka ale Duba kryl. Z Orlů se jako první osmělil David Havíř, když vyslal svůj projektil od modré čáry. V 11. minutě se do gólové šance dostal Pucherův útok. Bříza však zůstal nepřekonán. Pak Sparta zahrála aktivní přesilovku, ale ani jí se střelecky nedařilo. Znojemská chvíle nastala až ve 17. minutě. Barus zadovkou v útočném pásmu poslal do volného prostoru Rataje, který nekompromisní střelou otevřel skóre. Další políček mohl domácím oslavencům uštědřit Uram. Jeho brejk ale sparťanský brankář zneškodnil.

Do druhé třetiny nastoupil místo Břízy Schwarz. A ze začátku moc práce neměl. Zato jeho protějšek Duba se blýskl skvostným zákrokem lapačkou, když vychytal Chabadovu dělovku zblízka. I nadále byl lepší pražský klub. Chabadu a Bartečka ale opět Duba vychytal. Vyvrcholení sparťanské snahy přišlo ve 29. minutě. Libor Procházka od mantinelu nahazoval a znojemský obránce si nešťastně srazil puk do sítě. Hosté na sebe nenechali dlouho čekat. Ve 31. minutě, v přesilovce, Pardavý zamířil a trefil pod víko Schwarzovu klec. Od této chvíle přebrali otěže zápasu Orli. Po několika šancích se ve 36. minutě uvolnil Pucher, který předložil pas Eratovi. Ten střílel prakticky do prázdné branky.

Na začátku poslední části hry hráli domácí přesilovku. Poté následovala početní výhoda hostů. V té se do velké šance dostal Havíř. Schwarze nepřekonal. Ve 45. minutě ale sparťanský brankář neudržel střelu Mojžíše, a tak Karel Plášek dorážel do prázdné klece. V 50. minutě ale naopak bravurně lapačkou vykryl Křetínského únik. V této fázi zápasu už bylo prakticky rozhodnuto, jak se budou dělit body. V polovině třetí třetiny dostalo Znojmo možnost přesilové hry. Hosté si vypracovali slibný tlak. Jeden z pokusů Schwarz likvidoval až na brankové čáře. Ránu z milosti zasadil sparťanům kanonýr Uram, který skóroval opět do odkryté branky. Zbytek zápasu se víceméně dohrál v klidu. Znojmo si zaslouženě ze Sparty odvezlo všechny 3 body.

Co neproniklo k běžnému fanouškovi, ať už přímo v hledišti T-Mobile Arény nebo u televizní obrazovky, bylo anonymní hlášení o umístění výbušniny v hale. Zřejmě v důsledku nepříznivého vývoje skóre pro domácí oslavence někdo z jejich fanoušků zavolal během druhé třetiny na dispečink policie, že na stadióně je bomba. Policisté bleskově prohledali arénu a nic nenašli. Utkání nebylo nijak narušeno podle dohody Asociace profesionálních klubů, že v takovýchto případech, které byly v minulém ročníku extraligy poměrně časté a zároveň nepravdivé, se nebudou zápasy přerušovat.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): Byli jsme ve hře jen první třetinu, potom bylo Znojmo jednoznačně lepší. Nepředvedli jsme dobrou hru, mužstvo těžkopádně bruslilo. Břízu píchlo v neděli proti Zlínu v zádech a nemůže se dát od té doby dohromady. Před utkáním dostal injekce, ale po první třetině říkal, že nemůže udělat pořádný pohyb.

Milan Skrbek (Znojmo): Celý zápas jsme hráli velmi disciplinovaně, hlavně ve středním pásmu. Podržel nás brankář Duba a celé mužstvo zahrálo velmi dobře. Před závěrečnou třetinou jsme mužstvo nabádali, aby drželo střední pásmo a čekalo na další chybu soupeře.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
9 Roman Erat 1 0 0 1 2 2
89 Ján Pardavý 1 0 0 1 0 2
40 Karel Plášek 1 0 0 1 1 0
55 Igor Rataj 1 0 0 1 1 2
79 Marek Uram 1 1 0 2 1 0
36 Miroslav Barus 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 1 0
37 David Havíř 0 0 0 0 0 2
21 Tomáš Hradecký 0 0 0 0 1 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 1 0 1 1 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
24 Jan Snopek 0 0 0 0 1 2
25 Karel Soudek 0 3 0 3 1 2
27 Milan Toman 0 0 0 0 2 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
72 Tomáš Duba 60 25 1 24 96 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER