Tipsport Extraliga - pá 10. 10. 2003
11. kolo
Karlovy Vary
3:1
1:0, 1:0, 1:1
Znojmo
1/3
2/3

Trenér Hořava svůj bývalý tým přelstil

K a r l o v y   V a r y - Trenér Hořava dokázal dopodrobna využít znalosti o svém bývalém týmu. V průměrném zápase se domácí Energie dostala do dvoubrankového vedení, za Znojmo mohl snížit Pardavý, ale nedal trestné střílení. Na začátku třetí části sice Milan Procházka snížil, ale dobrá obranná hra domácích a gól do prázdné branky 16 vteřin před koncem znamenaly vítězství domácích v poměru 3:1.
Otázka, kdo nastoupí v karlovarské brance měla poprvé od začátku sezóny konečně dlouho očekávanou odpověď. Po desetizápasové zdravotní pauze se v domácím brankovišti opravdu objevil Petr Franěk. A byl to právě on, kdo se stal ústřední postavou utkání.

Úvodní minuty se však odehrávaly daleko od jeho svatyně. V přesilové hře pálil nebezpečně z mezikruží Lukáš Galvas. O chvíli později se prosmýkl až do zakončení Petr Kumstát. Obě situace vyřešil včasným zásahem betonem mladičký Tomáš Duba.

Ubráněné oslabení Orly povzbudilo k větší útočné aktivitě. Hosté zkoušeli pozornost nerozchytaného Fraňka doslova z každé pozice. Kritické momenty přišly pro obranu lázeňského celku ve 13. minutě. Stejně jako v samém úvodu domácí, dostali tentokrát příležitost hrát dvojnásobnou přesilovku Znojemští. Jak však letos hraje Energie při nestejném počtu hráčů špatně, o to víc jí vyšlo toto oslabení. Tvrdíka v nájezdu zastavil až znojemský bek, Galvas znovu nevyzrál na Dubův beton, zajímavá byla také Alinčova rána z ostrého úhlu.

Znojemský gólman odolával dlouho. Po dalším obléhání, ale v 17. minutě už kapitulovat musel. Z vrcholu kruhů překvapivě vypálil mezi statickými obránci Michal Tvrdík. Projektil pardubického hosta ve žlutém dresu domácího celku si prorazil cestu Dubovými chrániči až do sítě.

Divoký průběh podpořil přísným metrem i hlavní arbitr Mikula. Jedno, celkově již sedmé vyloučení, si schoval i pro závěrečnou vteřinu úvodní dvacetiminutovky.

Jen co se potrestaný Němčický vrátil na led, už se musel Duba znovu ohánět. Zaražení Orli ve 24. minutě dvakrát nepokryli hbité útočné manévry domácích mladíčků. Nejprve se ještě Netíkovy nápadité kličky a neméně vtipné objetí branky minulo účinkem. V následující akci se po ose Bacul - Polák dostal kotouč až do levého kruhu pro vhazování, kde již číhal připravený Jakub Kraus. Křídelní útočník potvrdil svou střeleckou formu z předchozího utkání v Plzni a přesným příklepem mezi betony podruhé odstartoval karlovarské oslavy.

Jestliže byla do druhé vstřelené branky lepším a aktivnějším týmem Energie, pak celý zbytek střetnutí patřil jednoznačně Moravanům.

V polovině utkání pálil z ideální pozice Pardavý, odpověď mu vystavila fantastická lapačka strážce domácí svatyně. Znovu ve třech hráčích se energetici bránili o čtyři minuty později. Karlovarské trio, výrazně podpořené výtečnými zásahy Petra Fraňka a v případě dělovky Havíře také pomocí horní tyčky, znojemské peklo nakonec přečkalo.

Tlak neustával, spíše právě naopak. Vyvrcholením bylo nešťastné zalehnutí kotouče v brankovišti Richardem Bauerem. Rozhodčí Mikula nemohl udělat nic jiného, než zkřížit ruce nad hlavou na znamení trestného střílení.

K tomu se rozjel slovenský ostrostřelec Ján Pardavý. Hrdinou okamžiku se ale znovu stal Petr Franěk. Úspěšný zákrok levým betonem dostal do varu naplněné ochozy.

Zbylé dvě minuty se dohrávaly za nezvykle bouřlivé atmosféry, a tak nejen slabší povahy vzaly zavděk druhé přestávce.

Kdo si však myslel, že závěrečná část již nebude útokem na cévní systém přítomných kardiaků, velmi se zmýlil.

Snížení totiž přišlo rychle a nenadále. Na obranné modré čáře vyslal geniální zadovkou Erat Milana Procházku. Znojemský forvard v samostatném úniku nezaváhal - Fraňkovy chrániče sklaply naprázdno.

Další chybu vytvořili domácí zadáci při vlastní přesilovce. V 51. minutě se do nájezdu probil Plášek. Střelci dvou branek z minulého kola sebral další radost dokonale provedený semafor karlovarského gólmana. K jinému výsledku nevedla ani přesilovková kombinace druhé útočné formace zakončená Ludvíkem.

S postupujícím časem stupňovali Moravané svůj nápor stále více. Karlovarští často nestíhali ubránit agilní Orly dovolenými prostředky. Hodně horko bylo v domácím pásmu v 57. minutě. Vyloučený Rodin mohl jen bezdechu sledovat nálety kroužících Orlů.

Konečné rozhodnutí přinesly až závěrečné vteřiny. Necelou půlminutu před třetí sirénou se vhazovalo v útočném pásmu Znojma. Buly vyhrál Ján Lipianský, Lukáš Galvas nabral kotouč na hůl a vysokým bekhendem přes šest soupeřových hokejistů v poli rozsvítil naposled červené světlo.

Oslavné gesto Petra Fraňka hovořilo za vše - brankářský mág je zpět, tři body zůstávají doma.

Znojmo předvedlo ve třetí třetině neuvěřitelnou ofenzívní smršť. Vyrovnání bylo několikrát na spadnutí, ale střelecké štěstí dnes asi zůstalo na jihu Moravy.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Z naší strany se jedná o vyloženě vydřené vítězství. Klíčovými momenty, jež vedly k úspěchu, bylo přežité oslabení tři proti pěti a trestné střílení hostů, které skvěle pokryl brankář Franěk. Ten zasluhuje plné absolutorium."

Milan Kastner (Znojmo): "V koncovce jsme se trápili, v loňské sezoně jsme se ve Varech nemohli trefit. Letos jsme čekali v tomto ohledu zlepšení a byli jsme trochu hokejovější, ale v koncovce opět nedůrazní."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
15 Milan Procházka 1 0 0 1 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -2 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 -1 2
5 Tomáš Burian 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 1 0 1 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
37 David Havíř 0 1 0 1 -1 2
21 Tomáš Hradecký 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -1 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 1 2
22 Jaroslav Mareš 0 0 0 0 0 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 2
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 -1 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -2 0
55 Igor Rataj 0 0 0 0 -2 2
24 Jan Snopek 0 0 0 0 -1 2
25 Karel Soudek 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
72 Tomáš Duba 59 22 2 20 90.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER