1. liga - út 15. 2. 2011
OF5
Znojmo
5:1
2:0, 1:0, 2:1
Benátky n. J.
1/3
2/3

Orli zlomili odpor Benátek a otevírají brány čtvrtfinále

<em>Znojmo</em> - Až pátý zápas na znojemském ledě měl rozlousknout čtvrtfinálové složení play off. Již začátek utkání napověděl, že domácí budou tentokrát pány na ledě. První třetinu vyhráli Orli poměrem 2:0 zásluhou dvou Martinů, Pláňka a Podešvy, v prostředním dějství přidal jeden přesný zásah Tomáš Komínek. Očekávaný nápor Benátek v poslední periodě nepřišel, Znojmo naopak navýšilo skóre z hokejky Říhy. Jediný gól hostů vsítil Skořepa, který tak vymazal nulu na štítě skvěle chytajícího Kacetla. Pár minut před koncem vstřelil svou druhou branku utkání Komínek, a odstartoval tak oslavy ve znojemských ochozech.

Rekordní návštěvnost měl poslední zápas bojů o čtvrtfinále mezi Znojmem a Benátkami. Přes dva tisíce fanoušků přišlo psychicky podpořit svůj tým. Nakonec to byli ale znojemští dravci, kteří se radovali z postupu do čtvrtfinále.

Začátek zápasu byl poněkud opatrný. Na obou stranách se pozorně bránilo. Avšak byli to domácí, kdo se jevil mírně aktivnější. Už ve druhé minutě měl obrovskou šanci Podešva, který osamocený před bránou trefil pouze Vošvrdovy betony. Přílišná aktivita domácích dělala Benátkám problémy, a tak musely sáhnout k nedovolenému zákroku. Nejprve nebezpečně pálil Štach následně Beroun. Až rána Martina Pláňka však skončila v síti. Říha poslal přesnou přihrávku na Pláňka, který puk nasměroval do brány, 1:0.

Po gólu jakoby Orlům narostla křídla. Hosty držely daleko od vlastní svatyně a většinu času měli kotouč na holích oni. Kacetlovu pozornost vyzkoušel až Klimt, který se obtočil kolem brány a pokoušel se puk protlačit za gólmana. Následně si i hosté vyzkoušeli hru v početní výhodě, když byl za hákování vyloučen Jarůšek. Rychlý přístup a dobré napadání domácích je však nepustil do útočného pásma.

Nakonec to byli opět domácí, kdo přidal další gól. Dobrá kombinace na jejímž konci stál Martin Podešva, položila Voškrdu na záda a skončila brankou, 2:0. Před koncem první periody ještě prozkoušely Kacetla střely Pabišky a Pavlů, které skončily pouze na gólmanově výstroji.

Benátky vstoupily do prostřední dvacetiminutovky aktivněji. Nahození Jacha i Krejčího pokus skončily neúspěšně. Znojemský brankář si poradil i s pokusem Kici, který pláchl obraně. Následně se Severočeši na chvíli usadili v jejich útočném pásmu, za celou dobu však nevyslali na branku jedinou střelu.

Poté už to bylo opět Znojmo, kdo na ledě kraloval. Při početní výhodě nebezpečně pálili Říha, Trojan i Štach, hosté se však tentokrát dokázali ubránit. Využití přišlo až ve 38. minutě. Tomáš Komínek číhající u levé tyče obdržel přihrávku od Richarda Jarůška a bez problémů trefil prázdnou klec, 3:0. Následovala řada vyloučení za nedovolené zákroky, především za hrubost, a tak se zbývající čas dějství dohrával při hře tři na tři.

Na začátku závěrečné periody dohrávaly oba celky oslabení, které se přeneslo z předcházející části hry. Následovala zkrácená přesilovka Benátek, díky níž se dostali hráči trochu do tempa. Jedovatou střelu vystal na znojemskou bránu Pavlů, ale bezchybný Kacetl si dokázal poradit i s tečí.

Čtvrtou trefu utkání přidal Vladimír Říha, který zvýšil náskok svých barev na 4:0. Hosté marně ostřelovali bránu a hledali recept na Kacetla, který stál vždy na správném místě. Klimt ani Jonák neměli štěstí. Až v čase 52:36 se svěřenci trenéra Černého dočkali puku ve znojemské síti. Rána Josefa Skořepy prošla pod levým betonem a skončila za brankovou čárou, 4:1. O necelou minulu později poslal Richard Jarůšek do úniku Tomáše Komínka, který trefou pod horní tyčku dal konečnou podobu stavu dnešního utkání, 5:1.

Ohlasy trenérů

Karel Soudek (Znojmo): Výsledek je sice jednoznačný, ale Benátky mají dobré mužstvo. Také ony měly šance, a kdyby je proměnily, mohlo to vypadat jinak. S přístupem našich hráčů k utkání jsem spokojený, nenechávali jsme se tolik vylučovat, což výrazně ovlivňovalo minulé zápasy. Těžko můžu týmu něco zásadního vytknout, z naší strany to byl určitě nejlepší výkon celé série. Dokázali jsme zabrat. Samozřejmě jsme také rádi, že jsme dali více než tři branky.

Milan Černý (Benátky nad Jizerou): Domácí byli lepší, dali první gól, využili domácího prostředí. My jsme v Benátkách neproměnili mečbol a dnes nás mrzí dvojnásob, že jsme tady nevyhráli i ten druhý zápas. To jsou dva momenty, které nás zlomily. Byla to vyrovnaná série, naše mužstvo se nemá za co stydět.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
14 Tomáš Komínek 2 0 0 2 1 0
9 Martin Pláněk 1 0 0 1 1 2
20 Martin Podešva 1 0 0 1 1 0
11 Vladimír Říha 1 1 0 2 0 0
41 David Bartoš 0 0 0 0 1 0
30 Jiří Beroun 0 1 0 1 0 2
5 Jiří David 0 0 0 0 1 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 0 4
96 Richard Jarůšek 0 2 0 2 1 2
35 Tomáš Klimeš 0 0 0 0 0 2
43 Tomáš Kolafa 0 0 0 0 1 0
89 Jan Lattner 0 1 0 1 1 2
38 Jakub Lev 0 1 0 1 1 0
8 František Pospíšil 0 0 0 0 0 0
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 0 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 1 0
51 Jan Trojan 0 1 0 1 0 0
92 David Videlka 0 0 0 0 0 0
27 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
90 Ondřej Kacetl 60 23 1 22 95.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER