1. liga - so 5. 2. 2011
43. kolo
Havl. Brod
8:3
3:2, 3:0, 2:1
Znojmo
1/3
2/3

Po divoké přestřelce zůstaly body v Kotlině

<em>Havlíčkův Brod</em> - Třiačtyřicáté kolo první hokejové ligy přineslo gólovou invazi v souboji domácích Rebelů a Orlů ze Znojma. Svěřenci trenéra Soudka začali velice slibně, už v polovině první třetiny vedli o dvě branky. Nejprve Slipčenka překonal Tomáš Komínek, následně se trefil i Martin Podešva. Ovšem dva rychlé góly domácí nerozházely. Skóre stihli za necelých deset minut otočit ve svůj prospěch díky brankám Holce, Endála a Knotka. V prostředním dějství si havlíčkobrodští připsali další tři zásahy z holí Pavlíka, Zohorny a Vondráčka a odskočili soupeři na rozdíl čtyř branek. Do konce utkání se síť rozvlnila ještě třikrát, z toho pouze jednou za Slipčenkovými zády. A to když Vladimír Říha dokázal využít početní výhody. Konečný stav utkání se zastavil na číslech 8:3 pro domácí Rebely, kteří díky dnešní výhře získali cenné tři body a pátou příčku v tabulce.

Znojmo do utkání naskočilo s velkou chutí, což mu ale paradoxně už po 19 sekundách hry uškodilo, když to s důrazem při napadání brodské rozehrávky přehnal vyloučený útočník Vyletelka. Rebelům se však úvodní hra v početní převaze vůbec nepovedla a kromě počátečního tlaku si nic nebezpečnějšího nevytvořila. Orli se dokázali ubránit bez úhony a po chvíli nečekaně udeřili. V 5. minutě od modré čáry nahodil František Pospíšil puk do skrumáže před brankou, kde se nejrychleji zorientoval TOMÁŠ KOMÍNEK a jemnou tečí z bezprostřední blízkosti usměrnil kotouč k pravé Slipčenkově tyčce – 0:1. Havlíčkobrodská družina se ještě po tvrdém direktu ani nestihla postavit pořádně na nohy, když ji znovu srazil do kolen další úder rozjetých Orlů.

V průběhu 6. minuty se do samostatného úniku se tlačil Jakub Lev, který byl faulován v předbrankovém prostoru, ale ležící puk před brankovištěm rychle dojel MARTIN PODEŠVA a zblízka ho po nepřehledné situaci poslal za brankovou čáru – 0:2. Svěřenci trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák se ale pokaženým začátkem nenechali zdeptat, rychle se vzpamatovali a začínali pošilhávat po brankáři Kacetlovi, který měl ve svém brankovišti značné penzum práce. Na přelomu první a druhé půlky úvodního dějství hosté špatně vystřídali a vyfasovali za to dvouminutový trest, jenže už za 10 sekund vyrobil nedovolený zákrok brodský kapitán Morava a poměr sil na ledě se vyrovnal. Na ledovém kolbišti se rázem objevilo více volného prostoru a času pro rychlou kombinaci či nebezpečnější zakončení, což více hrálo do karet bojovníkům z Kotliny.

Ke konci 11. minuty po přiťuknutí Romana Vondráčka napřáhl na vrcholu kruhů MIROSLAV HOLEC, který tvrdou a přesnou ranou doslova propálil gólmana Kacetla – 1:2. Snížení jako kdyby přiválo do havlíčkobrodských řad více klidu a nastartovalo Rebely ještě k větší útočné aktivitě. Zanedlouho putoval na lavici hanby znojemský forvard Trojan, kterého brzy následoval i jeho spoluhráč Rangl. Rebelové měli rázem k dispozici 51 sekund dlouhou přesilovku proti třem bruslařům v poli, v níž dokázali docílit gólového efektu a vyrovnání. V závěru 15. minuty na vrcholu kruhů přiťukl Marian Morava puk LUKÁŠI ENDÁLOVI, jenž z mohutného nápřahu a bez přípravy propálil tvrdou ranou, jež letěla kousek nad ledem, gólmana Kacetla – 2:2.

Najednou se začínalo prakticky od začátku a ofenzivně naladění havlíčkobrodští hokejisté pokračovali v ofenzivním snažení. N přelomu 16. a 17. minuty mezi kruhy měl dostatek času a prostoru ke střele Endál, ale znojemští zadáci před ním rychle zhustili prostor, na což brodský forvard nezpanikařil a poslal kotouč vedle sebe číhajícímu Zábranskému, jehož ostrou ránu z mezikruží schoval gólman Kacetl do vymrštěné lapačky.

Hosté vyčkávali spíše na smrtící protiútoky, přičemž Rebelové stále tahali za delší konec pomyslného provazu a v chvíli před první sirénou se ujali těsného vedení. Po nahrávce Miroslava Holce se dostali Rebelové do přečíslení 2 na 1, v němž Roman Vondráček poslal z pravého kruhu prozíravý pas před branku na najíždějícího JANA KNOTKA, který okamžitě poslal puk jemnou tečí pod horní tyčku – 3:2.

Do prostřední části havlíčkobrodská družina vletěla s obrovským odhodláním a od začátku naplno prokazovala v plné parádě svou útočnou sílu. Už po 47 sekundách hry při vlastním oslabení Miroslav Holec zavezl puk do útočného pásma, kde byl faulován a při signalizované výhodě domácí vydatně ostřelovali znojemské pozice. Nakonec poslal Jan Knotek puk na vrchol kruhů k JANU PAVLÍKOVI, jehož tvrdá rána z mohutného nápřahu po ledě propálila vše, co jí stálo v cestě – 4:2. Hosté si ještě v závěru početní převahy vynutili územní převahu, při níž kombinovali na dostřel gólmana Slipčenka, kterého se jim také podařilo ohrozit. Brodský muž s maskou zlikvidoval nepříjemnou střelu zblízka, jíž ztlumil betony a následně ji ukryl pod lapačkou. Orli si postupem času vynucovali čím dál větší tlak, který s každou sekundou pomalu nabíral na své intenzitě.

Gólman Slipčenko se měl při této situaci ve svém brankovišti co ohánět a vytáhl ze svého arzenálu proti nebezpečným znojemským střelám několik povedených zákroků. Během 26. minuty fauloval v rohu hostujícího pásma Říha, jenže brodský forvard Endál s ním nakonec svorně bruslil za katr také, protože svůj pád přifilmoval. Havlíčkovu Brodu více volnějšího prostoru na ledové ploše náramně svědčilo a brzy sevřel družinu Orlů pod vydatný nápor, při němž neúspěšně ostřeloval Kacetlovu svatyni. Plný počet hráčů na kluzišti dlouho nevydržel a ve 29. minutě se opět hrálo 4 na 4, když se do sebe po přerušení hry pustili v Kacetlově blízkosti domácí Zohorna a hostující Pláněk. Hra byla za tohoto stavu vyrovnaná, ale ani jeden z táborů se do vyložené šance neprotlačil.

Rebely to dlouho mrzet nemuselo, protože zanedlouho opět udeřili. Na začátku 32. minuty u pravého mantinelu útočného pásma prodloužil puk vpádu Jan Knotek na volného HYNKA ZOHORNU, který si sjel do předbrankového prostoru a se zkušeností ostříleného mazáka si položil na zem gólmana Kacetla, po čemž skóroval bekhendem nad jeho pravý beton – 5:2. Rebelové stále diktovali tempo hry a měli více ze hry než jejich soupeř z jižní Moravy, ale paradoxně právě trošku ustranění orli nebezpečně zahrozili. V úvodu 35. minuty Morava podklouzl u puku v rohu pásma, na což se dostal ke kotouči Podešva a adresoval přesnou a hodně povedenou nahrávku do předbrankového prostoru na rozjetého Lva, který sám zblízka nastřelil jen hruď dobře postaveného gólmana Slipčenka, který následně zalehl puk.

Havlíčkův Brod se ale nenechal zahanbit a v útočném pásmu zařadil vyšší rychlostní stupe%n, za což brzy sklidil další gólovou radost. Ve 36. minutě Rebelové odrazili znojemský útok a po zisku kotouče založili rychlý protiútok, při němž v přečíslení 3 na 2 adresoval Miroslav Holec z mezikruží pas na ROMANA VONDRÁČKA, jenž se nerozpakoval a tvrdou ranou po ledě prostřelil gólmana Kacetla – 6:2. Závěrečná část se odehrávala v hodně vyrovnaném duchu, když se do koncovky vehementně tlačili oba soupeři. Gólmani se však zaskvěli a nepustili za svá záda už žádný kotouč.

Do závěrečného dějství nastoupili svěžejším dojem domácí Rebelové, kteří se tlačili do zakončení a snažili se hrozit nového muže v brankovišti hostů, kde Ondřeje Kacetla nahradil jeho kolega Michael Panec. Jejich útočnou snahu nakonec přibrzdil až Moravův faul ze závěru 44. minuty. Orlům se ale hra v početní převaze příliš nepovedla a nevytěžili z ní prakticky nic nebezpečného. Naopak dobré příležitostí k založení několika rychlých protiútoků nevyužili domácí bojovníci. Ve 47. minutě poslal Znojmo do čtyř hráčů potrestaný Novák a kolem Pancovy svatyně to pořádně vřelo, přičemž se znojemský mladík mezi tyčemi zapotil hned na začátku oslabení svého týmu.

Zohorna na vrcholu levého kruhu naznačil střelu a poslal utěšenou přihrávku do předbrankového prostoru na Švaňhala, jehož rána z mírného úhlu na pravé straně minula vzdálenější Pancovu tyčku. Hokjeisté z města okurek se sice dokázali ubránit, jenže jejich hříšník Novák se nepoučil z předchozího vylouřčení a v 50. minutě opět zaujal nepopulární místo na lavici hanby, čehož rebelové tentokrát dokázali využít ve svůj prospěch. Na sklonku 51. minuty po přiťuknutí Vojtěcha Němce vypálil na vrcholu levého kruhu JAN PAVLÍK a tvrdou ranou, jíž brankář Panec přes zakrytý výhled nejspíše špatně viděl, rozechvěl síťku znojemské branky – 7:2.

Zanedlouho mělo Znojmo k dispozici hodně dlouhou dvojnásobnou přesilovku, protože po Stromkovu potrestání zkoušel svým spoluhráčům pomoci brankář Slipčenko, jenže provinil se nedovoleným bráněním. Orli se nenechali dvakrát pobízet k útočné aktivitě, jež se při notném oslabení domácího souboru přímo nabízela, a zúročili početní převahu v přesný zásah.

Na začátku 53. minuty Lubomír Štach našel přesnou nahrávkou napříč předbrankovým prostorem VLADIMÍRA ŘÍHU, který si sám v mírném úhlu na levé straně počkal na Slipčenkův pohyb a přesnou ranou do horního růžku skóroval – 7:3. Poslední slovo ale patřilo havlíčkobrodské družina, jež rovněž přetavila v další vstřelenou branku soupeřovu nedisciplinovanost. V úvodu 56. minuty se při Lattnerovu vyloučení v útočném pásmu chopil puku VÁCLAV MEIDL, který využil své urostlé postavy a dlouhých rukou, když se natlačil z pravého kruhu až těsně před brankoviště a po ledě obstřelil pravý Pancův beton – 8:3.

Poslední pětiminutovka zajímavého a útočného duelu se nesla ve znamení pravidelných vyloučeních na obou stranách, ale ta již na výsledku nic nezměnila. Po závěrečné siréně se radoval Havlíčkův Brod z cenného triumfu 8:3 a připsal si do tabulky veledůležité 3 body. Naopak Orli se vraceli na jih Moravy bez kořisti.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (Havlíčkův Brod): Nenastoupili jsme do utkání ideální, když jsme dvakrát trochu podcenili situaci a soupeř nás za to potrestal. My jsme chtěli hrát i přesto v klidu a měli jsme více šancí. Hra byla dnes taková rozháraná kvůli častým vyloučením. Jsme rádi, že jsme dnes dali 8 branek a vyhráli jsme. Snad jsme fanoušky dnešním výkonem nalákali na playoff, které začíná už ve středu. Doufám, že se snad nikdo další už nezraní a marodi se nám do začátku play-off doléčí.

Karel Soudek (Znojmo): Podali jsme mizerný výkon a hráli jsme prakticky jen osm nebo deset minut první třetiny. Potom už existovalo na ledě jen jedno mužstvo. Nepřihráli jsme si, nebruslili jsme a všechno zkrátka bylo z naší strany špatně. Dostali jsme dnes zkrátka napráskáno a já doufám, že se z toho hráči poučí.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
14 Tomáš Komínek 1 0 0 1 0 0
20 Martin Podešva 1 0 0 1 -1 0
11 Vladimír Říha 1 0 0 1 -2 2
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 0 2
35 Tomáš Klimeš 0 1 0 1 0 0
43 Tomáš Kolafa 0 0 0 0 -3 0
84 Lukáš Kovalský 0 0 0 0 0 0
89 Jan Lattner 0 1 0 1 0 2
38 Jakub Lev 0 1 0 1 0 2
21 Petr Novák 0 0 0 0 -1 4
9 Martin Pláněk 0 0 0 0 -3 2
8 František Pospíšil 0 1 0 1 1 0
23 Kamil Rajnoha 0 0 0 0 -2 0
7 David Rangl 0 0 0 0 0 2
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 0 0
51 Jan Trojan 0 0 0 0 -3 2
27 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
90 Ondřej Kacetl 40 26 6 20 76.9 0 0
29 Michael Panec 20 9 2 7 77.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER