1. liga - so 22. 1. 2011
39. kolo
Olomouc
3:4p
1:1, 0:1, 2:1 - 0:1
Znojmo
1/3
2/3

Znojmo obralo Olomouc o body až v prodloužení

<em>Olomouc</em> - Utkání jako na houpačce přineslo devětatřicáté kolo mezi domácí Olomoucí a Znojmem. Neuplynuly ani tři minutu a Mora se dostala do vedení. Jenže Orli dokázali zužitkovat početní výhodu a moravský duel otočit. Nejprve našel skulinku ve výstroji domácího gólmana Jiří David a následně Žigárdyho překonal i Vladimír Říha. Kohouti však ukázali, že nepříznivý stav umějí také zvrátit a během necelých dvou minut se dostali do těsného náskoku. Pět minut před sirénou ve třetí třetině poslal zápas do prodloužení Tomáš Komínek. Během nastavených minut zajistil Orlům bonusový bod Martin Pláněk.
Lepší vstup do utkání zaznamenalo domácí mužstvo. Na konci třetí minuty se do úniku dostal Michal Černý, který využil zkušeností, položil si znojemského gólmana a s klidem zakončil. Vstřelená branka Olomoucké nakopla, ale její šance přerušila dvě vyloučení.

Na začátku třinácté minuty se tak slova ujala parta znojemských hokejistů. V přesilové hře využil nepozornosti Žigárdyho Jiří David, jehož nahozený kotouč propadl domácímu gólmanovi až za brankovou čáru.

Hanákům mohla vrátit vedení extraligová posila z Vítkovic. Pokus Petra Koloucha ale Kacetl reflexivně vykopl pravým betonem. Podobně si vylámal zuby na hostující defenzívě i Alexandr Lhotský, kterému v zakončení zabránila důsledná hra obrany.

A tak udeřili opět hosté. Hned po padesáti sekundách druhé části pálil Vladimíra Říhy. Jeho prudkou střelu Žigárdy vyrazil pouze nad sebe, odkud se puk snesl za záda domácího gólmana. Hostující vedení ale nemuselo mít dlouhého trvání. Druhou branku Kohoutů měl na své holi Milan Ministr, ale z bezprostřední blízkosti neuspěl.

Na druhé straně zahrozil Lubomír Štach, jehož nahození minulo jen těsně levou tyč. Hned z protiútoku se do gólové příležitosti řítil Radim Kucharczyk. Ten hledal mezírku mezi Kacetlovými betony, ovšem gólman Orlů nájezd exznojemského útočníka zlikvidoval.

I v dalších minutách druhého dějství měla více ze hry parta kapitána Brančíka, která ale doplácela na velmi špatnou koncovku. I proto tak před třetí dvacetiminutovkou vedlo hostující mužstvo o jednu branku.

Hned v první minutě třetí části však hosté chybovali a nechali se dvakrát během několika vteřin vyloučit, čímž pro domácím získali téměř dvouminutovou dvojnásobnou početní výhodu. A lákavou nabídkou Hanáci nepohrdli. Odpovědnost na sebe vzal sám kapitán domácích hokejistů Richard Brančík, jenž střelou z mizivého úhlu dopravil kotouč za Kacetla.

Uběhla jen minuta od srovnání a Kohouti šli do vedení. V pokračování početní výhody předvedli Hanáci tzv. „olomoucké tóčo“ a Matěj Pekr střelou do odkryté klece dokonal obrat.

Hostující celek mohl vzápětí vyrovnat, ve dvojnásobné přesilovce se ale Znojemští neprosadili. Ve třiapadesáté minutě se Orlům sice povedlo docílit branky, hlavní arbitr ji ale neuznal, jelikož byla Žigárdyho klec mimo svůj vymezený prostor. To ale Znojemské nemuselo vůbec mrzet. V následné přesilové hře totiž Tomáš Komínek vsítil regulérní branku, a poslal tak utkání do prodloužení.

V pětiminutovém nastavení měl rozhodnutí na hokejce domácí Petr Haluza. Olomoucký útočník si položil Kacetla, ale kotouč přes jeho beton nedostal. Vzápětí nabídl Jan Mikel svou nedisciplinovaností soupeři přesilovou hru, kterou po devadesáti vteřinách využil Martin Pláněk.

Znojemští si tak z Hané odváží cenné dva body, které je drží ve hře o čtvrtou pozici. Naopak Hanáci se po zisku jediného bodu právě o přímý postup do čtvrtfinále mohou začít obávat.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (Olomouc): Byli jsme nervózní s pukem i bez něj. Občas z toho pak byly naprosto zbytečné zákroky, které měli hráči prostě skousnout. Hráč musí umět rány nejen rozdávat, ale i přijímat. Kvůli tomu jsme prohráli zápas, protože jakmile jsme se dostali do vedení 3:2, tak jsme ten náskok měli udržet.

Karel Soudek (Znojmo): Nebylo to špatné utkání, odehráli jsme ho vcelku dobře. Oproti poslednímu klání se nám podařilo vyhrát. První třetinu nás Olomouc přehrávala, hrála dobře na jeden dotek. Poté se hra začala obracet. V poslední části to po soupeřových brankách vypadalo, že nás Olomouc rozemele, ale svou bojovností se nám i se štěstím podařilo otočit skóre a vyhrát. Máme mladé mužstvo, takže toho po nich nemůžeme moc chtít. Jak to bylo ze začátku vlažné, tak se nám poté podařilo hráče přinutit k výkonu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
5 Jiří David 1 0 0 1 0 0
14 Tomáš Komínek 1 0 0 1 1 0
9 Martin Pláněk 1 1 0 2 1 2
11 Vladimír Říha 1 0 0 1 0 0
41 David Bartoš 0 1 0 1 1 2
30 Jiří Beroun 0 1 0 1 0 2
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 1 0
35 Tomáš Klimeš 0 0 0 0 0 0
89 Jan Lattner 0 1 0 1 0 0
38 Jakub Lev 0 0 0 0 0 2
21 Petr Novák 0 0 0 0 1 0
20 Martin Podešva 0 1 0 1 0 2
8 František Pospíšil 0 0 0 0 0 6
23 Kamil Rajnoha 0 0 0 0 0 0
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 0 0
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 0 0
51 Jan Trojan 0 0 0 0 0 0
27 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
90 Ondřej Kacetl 64 35 3 32 91.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER