1. liga - so 10. 10. 2009
9. kolo
Znojmo
1:2
0:0, 0:1, 1:1
Ústí n. L
1/3
2/3

Orli bojovali, s favoritem ale těsně prohráli

<em>Znojmo</em> - Zápas začal v rychlém tempu. Šance se střídaly na obou stranách, přesto skončila první třetina bez gólu. Ve druhé části už branka padla, bohužel pro domácí fanoušky do znojemské klece. Ve vlastním oslabení se prosadil Alinč. Znojmo se sice snažilo, ale na precizně bránící obranu soupeře nemohlo najít dlouho recept. V úvodu závěrečné třetiny navíc zvýšil svým druhým gólem Alinč. Orli ještě našli zbytky sil, pět minut před koncem snížil Morava, i přes další šance už ale branka nepadla a Ústí své těsné vítězství uhájilo.

Utkání čtvrtého týmu tabulky s druhým přineslo na led Hostan arény dramatický souboj plný nasazení a osobních střetů. Domácí vinou zranění a zdravotních problémů měli k dispozici jen devět útočníků, na druhé straně Ústí, které dosud vyhrálo všechna odehraná utkání, přijelo se čtyřmi kvalitními útočnými formacemi.

Úvodní minuty patřily Ústeckým, aktivitou hýřil zejména Rok Pajič, který se ve 3. minutě obtočil kolem obránce a orazítkoval břevno. Orli odpověděli důrazným napadáním, o chvíli později vybojovali kotouč u mantinelu a Havlík z mezikruží protáhl Fialu. Tempo zápasu trochu otupila následná série vyloučení, ani jednomu mužstvu se však v početních výhodách příliš nedařilo, a když půl minuty před koncem Hradecký v obrovské možnosti v mezikruží nechal vyniknout brankáře, skončila úvodní část bez branek.

Ve druhé třetině se obraz hry nezměnil, Ústečtí precizní obranou rozbíjeli většinu útočných výpadů Znojma, a když už se Orli dostali k zakončení, stál proti nim jako poslední instance spolehlivý Radek Fiala. Ve 26. minutě se chytal za hlavu Beroun, který mířil do horního růžku odkryté brány, ale přesunující se ústecký gólman švihl lapačkou a zabránil jistému gólu.

Ve výborné atmosféře pokračovala bitva o každý metr ledu. Gólového úspěchu se ve 34. minutě dočkalo Ústí, při vlastním oslabení se do úniku dostal Jan Alinč, obhodil si vyjetého Horčičku a zavěsil přesně pod břevno opuštěné klece. Příležitost ke srovnání měl těsně před koncem třetiny Havlík, jenž v mezikruží dostal přesně na hůl prudkou přihrávku od Sojčíka, ranou z první ale o centimetry netrefil horní růžek za Fialovými zády.

I ve třetí dvacetiminutovce se rozhodně bylo na co dívat, začátek však poznamenala kontroverzní situace u mantinelu, kde po tvrdém střetu zůstal ležet na ledě viditelně otřesený domácí Staněk. Rozhodčí Jílek tento souboj jako faul neposoudil, nechal pokračovat ve hře a Ústí náhlého oslabení soupeře využilo. Mrázek objel branku, předložil puk jako na zlatém podnose Janu Alinčovi, jenž díky spolupráci své brusle a hokejky procedil kotouč pod Horčičkou.

Tento moment poznamenal následující minuty na ledě i v hledišti, zápas na chvíli ovládla nervózní atmosféra. Domácí hráči nadále zkoušeli dobýt Fialovu klec, vůbec se jim ale nedařily přesilové hry a jejich výkon začala negativně ovlivňovat také vzrůstající únava. Zápas ale tempo neztratil, Fiala v 53. minutě znovu vynikajícím reflexivním zákrokem sebral čistou šanci Havlíkovi a při svém prvním startu byl blízko vychytané nule.

Ta mu ale dopřána nebyla, gólového úspěchu se Orli dočkali v 56. minutě při hře ve čtyřech, kdy Pláškův pas zpoza branky proměnil z mezikruží střelou ke vzdálenější tyči obránce Marian Morava. Hosté znervózněli, naopak tlak Znojma se ještě vystupňoval a vyrovnání měli na hokejkách Sojčík s Havlíkem, ani jeden z nich ale kotouč poskakující po brankovišti nedokázal uklidit za dezorientovaného Fialu. Při hře bez brankáře v poslední minutě ještě dvakrát nebezpečně pálil od modré čáry Kolafa, Ústečtí Lvi už ale odolali a z jihu Moravy si tak po velkém boji odváží všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Jan Neliba (Znojmo): Brankář hostí byl znamenitý, vychytal spoustu šancí. Rozhodlo i to, že jsme dnes neproměnili přesilovky, s tím musíme do budoucna zabojovat. Jinak před výkonem kluků, kteří oblékají znojemský dres, musím smeknout, protože si myslím, že diváci se měli na co dívat a utkání mělo náboj až do konce.

Petr Rosol (Ústí nad Labem): Byl to absolutně vyrovnaný zápas, bohužel ovlivněný tím, že jsme polovinu utkání odehráli ve čtyřech nebo i ve třech. Byli jsme nedisciplinovaní. Na druhou stranu musím pochválit Radka Fialu, který chytal výborně a i díky němu zápas dopadl takto.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
4 Marian Morava 1 0 0 1 1 2
85 Roman Barták 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 4
17 Radek Haman 0 0 0 0 1 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 -2 2
44 Petr Hořava 0 1 0 1 1 0
22 Tomáš Hradecký 0 0 0 0 -2 0
43 Tomáš Kolafa 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 1 0 1 1 2
23 Tomáš Protivný 0 0 0 0 -2 0
32 Peter Sojčík 0 0 0 0 0 0
19 Aleš Staněk 0 0 0 0 -2 0
61 Jakub Svoboda 0 0 0 0 0 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 -2 0
28 Petr Štrach 0 0 0 0 0 4
72 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 60 35 2 33 94.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER