O<sub>2</sub> Extraliga - pá 13. 3. 2009
UDR8
Č. Budějovice
3:2sn
1:0, 1:2, 0:0 - 0:0
Znojmo
1/3
2/3

Nepovedené nájezdy rozhodly o porážce

<em>České Budějovice</em> - Už tradičně vyrovnané utkání s nevydařeným koncem sehráli znojemští hokejisté na ledě jihočeského Mountfieldu. Svůj osmistý zápas v nejvyšší soutěži odehrál Jiří Dopita a měl velký podíl na brance Pavla Selingra, jíž Orli podruhé v utkání srovnali náskok soupeře, když prvním úspěšným střelcem byl Jaroslav Svoboda. O vítězi duelu rozhodovaly až samostatné nájezdy, v nichž ale ani jeden ze čtyř orlích střelců neuspěl, a Znojmo tak veze z Budvar Arény jen bod.
Utkání 8. kola play-outu v úvodu přineslo jen opatrný rozjezd. Domácí MOUNTFIELD v 5. minutě hrál přesilovku, ovšem neprosadil se v ní. Důraznější byli domácí ve druhé výhodě, kdy v 11. minutě servíroval Vak puk zpoza branky Mertlovi, jenž pouze trefil Jiřího Trvaje. A tak se do třetice všeho dobrého poštěstilo Jihočechům až v další početní výhodě. Střela Františka Ptáčka od modré v 15. minutě si už našla své místo v horním růžku znojemské svatyně - 1:0.

Odpovědí byl ovšem nebezpečný nápor Moravanů. Pokud ti byli v úvodní čtvrthodince matní, pak následující pětiminutovka byla z jejich pohledu hodně povedená - jen přesné zakončení chybělo. Jejich tlak přinesl dvě budějovická vyloučení i dvě megašance. Tomáš Demel však trefil jen tyč a Romana Erata fantasticky vychytal Turek.

Druhou třetinu otevřeli hostující Orli přesilovkou, ovšem neúspěšně. Radost jim, stejně jako v případě Jihočechů, přinesla až třetí výhoda v řadě. Těsně před návratem Ondřeje Veselého z trestné lavice se důrazným výpadem zpoza branky prosadil Jaroslav Svoboda - 1:1. Jihočeši byli na chvíli opaření a hosté dál hrozili.

Pak ale podle hesla třikrát a dost šel na trestnou lavici opět znojemský hráč a tlak Moravanů byl tak otupen. Budějovičtí sice svou přesilovku neodehráli nikterak slavně, nicméně chvíli po zformování hostujících šiků do útočného pásma nabruslil Jindřich Kotrla, za brankou na sebe navázal oba znojemské obránce, aby následně vybídl na brankovišti osamoceného Milana Gulaše ke snadnému zakončení - 2:1. Následovala hokejová nuda a zdálo se, že si do kabin opět domácí ponesou těsný náskok. Ve 40. minutě se ovšem hezky prosadil Pavel Selingr - poradil si jak s budějovickou obranou, tak s Romanem Turkem a pověsil za jeho záda druhý znojemský pozdrav - 2:2.

Třetí třetina přinesla nejslabší podívanou. Opatrnou partii narušovali svým větším útočným chtíčem hráči hostů, nicméně ve 43. minutě mohlo uhodit na druhé straně, když se proti výbornému Trvajovi neprosadili Ptáček s Vakem. Následující minuty přinesly víceméně hokejeprázdno a zajímavé věci se děly až při vyloučení Jána Muchy v 57. minutě. Selingr zády k brance zakončoval do rozhozeného Turka, který duchapřítomně puk pokryl. Vzápětí opora Jihočechů v brance zasáhla opět proti znojemské dorážce a uchránila své spoluhráče od pohromy.

Zápas tak dospěl do prodloužení, v němž měli opět mírně navrch hosté, leč - stejně jako v celém zápase - doplatili na chabou koncovku. Střelecké tápání Orlů vyvrcholilo v nájezdech, kdy ve všech čtyřech sériích hosté volili střely, z nichž ani jedna nepropadla za naskočivšího Jakuba Kováře. Naopak jedinou přesnou trefou v nájezdech se blýskl Vítězslav Bílek a rozhodl tak o prémiovém bodu pro Budějovice 3:2. Hosté mohou zpytovat svědomí zejména ve směru svého zakončení, které jim sebralo naději na větší bodový zisk. Naproti tomu MOUNTFIELD navýšil svůj náskok na poslední Boleslav už na 11 bodů a jeho možná účast v letošní baráži se tak posunula do roviny pouhé teorie.

Ohlasy trenérů

Jan Tlačil (Budějovice): Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně a zodpovědně. Začátek byl veden v tomto duchu, ale potom se projevilo, že všechny zápasy play out jsou provázeny značnou nervozitou, dělali jsme zbytečné chyby, byli jsme vylučováni a soupeř nás trestal. Vícekrát během sezony jsme diskutovali o tom, že na nájezdy nasadíme Kováře, dnes jsme to zkusili a Kovář zachytal výborně. Skvělý byl i Bílkův nájezd.

Václav Baďouček (Znojmo): Snažili jsme se být hodně aktivní, protože předchozí zápasy proti Budějovicím nám nevycházely. První třetinu jsme si ale zbytečně komplikovali vyloučeními. Potom jsme se zlepšili a z naší aktivity v útočném pásmu vyplynuly dva góly. Nerozhodný stav po 60 minutách byl asi spravedlivý a bohužel nájezdy jsou disciplínou, která nám letos nejde, nemáme stoprocentního střelce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
11 Pavel Selingr 1 0 0 1 1 0
26 Jaroslav Svoboda 1 0 0 1 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 0
90 Tomáš Čachotský 0 1 0 1 0 0
29 Martin Davídek 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 0 2
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 1 0
9 Roman Erat 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 2
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 -1 0
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 1 0
61 Jakub Sajdl 0 0 0 0 -1 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 2
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 -1 0
6 Martin Vyrůbalík 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 65 38 3 35 92.1 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER