O<sub>2</sub> Extraliga - ne 17. 2. 2008
51. kolo
Znojmo
4:3
1:0, 2:1, 1:2
Karlovy Vary
1/3
2/3

Růžička poslal Orly do předkola play off

<em>Znojmo</em> - Oba týmy nastoupily do utkání aktivně, šťastněji však do kabin odcházeli domácí, neboť po Bičánkově brance vedli. Vary se snažily vyrovnat, ovšem jejich snahu vždy zastavila domácí obrana nebo dobře chytající Kameš. V polovině utkání se díky Pláškovi dostalo Znojmo do dvoubrankového vedení, které o pár minut později navýšil Procházka. Hosté se však ani poté nevzdali, soustředili vše do útoku a odměnou jim bylo vyrovnání brankového stavu. O tom, že všechny body nakonec zůstanou doma rozhodl necelé tři minuty před koncem útočník Martin Růžička.

Úvod zápasu patřil velkým příležitostem na obou stranách. Nejdříve se před domácí brankou objevil zcela osamocený Bílek, ovšem netrefil pořádně puk, na druhé straně se ve velké šanci ocitl Svoboda, ale Sáblík vynikajícím zákrokem gólu zabránil. Domácí pak měli příležitost početní převahy, ale využít ji nedokázali. Jen co se hosté vymanili z oslabení, zajel do útoku Kraft, proti jeho střele zasáhl Kameš svými betony. Krátce nato měly i Vary příležitost přesilové hry, v ní střílel Skladaný do vnějšího oblouku znojemské branky. Zápas se dále vyvíjel bez větších šancí. Hráči to spíš zkoušeli střílet z dálky. Za Orly pálil dvakrát Procházka, za Energii Kraft. Stav však zůstal stále bezgólový. To se změnilo ve 20. minutě. V přesilovce našel dobrým pasem Demel Bičánka a domácí obránce tvrdou ranou zajistil svým barvám vedení.

Druhou třetinu začali aktivněji hosté. Košťálova rána však ke Kamešovi nedošla a Bílkovu ránu schoval znojemský gólman do lapačky. Pak mohli Orli zvýšit své vedení. Procházkovu ránu Sáblík neudržel, ale nikdo z domácích hráčů ji nedorazil a následnou Demelovu střelu dobrým zákrokem chytil. V polovině utkání dalo Znojmo druhý gól. Růžička zpoza obránce vystřelil, Sáblík vyrazil puk před dojíždějícího Pláška, který neměl velké problémy jej zasunout do odkryté klece. Domácí dál útočili. Svoboda nabruslil s kotoučem do útoku, kde vystřelil, ovšem brankář hostů si tentokrát počínal jistě.

Posléze měly Vary příležitost s výsledkem něco udělat, neboť hrály přesilovou hru. Gól však padl znovu do jejich branky. Na útočné modré získal puk Svoboda, přistrčil do jízdy Radku Procházkovi, jenž se nemýlil. Po této brance Orli polevili a Energie toho využila. Nejdříve trefil Skuhravý jen tyč, o chvíli později se už Západočeši radovali. K odraženému puku se dostal Kraft a nikým neatakován pohotově zavěsil. Znojmo mohlo odpovědět vzápětí. Kotaška střílel od modré, o dorážku se snažili Demel a Procházka. Ani jeden neuspěl.

Do závěrečné části vstoupili lépe hosté. Po Kumstátově přihrávce plácl do puku Košťál a puk skončil až za Kamešem. Orli mohli odpovědět v následné přesilovce, ale Procházka, Haman a Bičánek svoje pokusy nenamířili přesně. Jakmile se Energie vymanila z oslabení, vsadila všechny síly do útoku. Pomoci jí mohlo i další vyloučení domácího hráče. Ovšem Grof nadvakrát Kameše nedokázal překonat. I Znojmo se snažilo pojistit výsledek. Na Sáblíká střílel nejdřív Čachotský, po něm Jareš a Meidl, ale hostující brankář držel nadějné skóre. Karlovy Vary se vyrovnání dočkaly v 57. minutě. Ve vlastním oslabení ujel domácím zadákům Němec, objel branku, přihrál volnému Melenovskému, který ranou mezi betony srovnal na 3:3. Za necelou minutu však bylo znovu vše jinak. Po Pláškově pasu se do puku opřel Růžička a vrátil vedení na stranu Znojma. Hosté se v závěru pokusili ještě o power play, ale stav již zůstal nezměněn.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Znojmo): Chtěl bych poděkovat všem hráčům, nejen za dnešní vítězství, ale za celou tu sérii, když jsme se dokázali semknout a každým dalším zraněním nebo onemocněním se kluci semknuli ještě víc. Vytouženou desítku jsme dokázali vybojovat. Dnes už nám trošku docházely síly, neměli jsme tu potřebnou agresivitu, ale v závěru jsme to dobojovali, přišlo i to štěstíčko.

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Znojmo dnes vyhrálo zaslouženě, protože dvě třetiny bylo lepší. Jen díky brankáři Sáblíkovi, který chytil několik další gólů, skóre nebylo vyšší. My jsme bohužel hráli až poslední třetinu. Mrzí nás to, protože jsme dokázali dotáhnout až na 3:3, ale vítězství domácích je zasloužené. Pokud bych měl ještě něco na našem týmu vyzdvihnout, tak to je fakt, že se na to kluci nevybodli a dokázali srovnat. Přesto si myslím, že Znojmo dnes bylo lepší a musím vyjádřit obdiv k tomu, co předvádí i po ztrátě klíčových hráčů. Vyslovuji jim velký obdiv.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
32 Radim Bičánek 1 0 0 1 -1 2
40 Karel Plášek 1 1 0 2 1 2
21 Radek Procházka 1 0 0 1 0 0
23 Martin Růžička 1 1 0 2 1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 1 0 1 -1 2
17 Radek Haman 0 0 0 0 1 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 1 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
26 Jaroslav Svoboda 0 1 0 1 0 2
51 Jan Švrček 0 0 0 0 1 0
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 0 0
27 Martin Vyrůbalík 0 0 0 0 1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
34 Jaroslav Kameš 60 27 3 24 88.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER